Apr 8, 2013

Ο «Θυμός» του Βασίλη


Η νέα γενιά των μαθητών που διδάσκονται ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στα σχολεία της ομογένειας, διαφέρουν κατά πολύ από την προηγούμενη γενιά, δηλαδή τους γονείς τους. Οι νέες τεχνολογίες και ο γοργός ρυθμός της σημερινής ζωής, τους επιβάλλει να καταπιάνονται ταυτόχρονα με διάφορες ασχολίες και κάνει την επιλογή της ένταξης στο ελληνικό σχολείο  δυσκολότερη, μια και συχνά συγκρούεται με σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες (φροντιστήρια, γλώσσες, αθλητικά προγράμματα κλπ) που απαιτούν χρόνο και σκληρή δουλειά.
Στο Τορόντο, η Ελληνική Κοινότητα λειτουργεί την τελευταία δεκαετία το Λύκειο Αριστοτέλης, που προσφέρει σε μαθητές 14-18 ετών τη δυνατότητα όχι μόνο να συνεχίσουν μετά το γυμνάσιο της ελληνόγλωσση εκπαίδευσή τους αλλά και να τη συνδυάσουν με το πρόγραμμα σπουδών του πρωινού τους σχολείου.
 
Κάθε Σάββατο (και κάθε Τρίτη) 300 περίπου μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας «credit», που είναι οργανωμένο όπως ακριβώς όλα τα μαθήματα του καναδικού σχολείου (εργασίες, παρουσιάσεις, βαθμολογία, εξετάσεις κλπ).
Στις 120 συνολικά ώρες που οι μαθητές διαθέτουν κάθε χρόνο στο ελληνικό λύκειο, έρχονται να προστεθούν και ώρες που κάποιοι από αυτούς αφιερώνουν για τη συμμετοχή τους σε κοινοτικά πολιτιστικά προγράμματα, χορευτικά και θεατρικά σχήματα που προσφέρουν ομογενειακοί οργανισμοί, όπως  η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο.


Ένας από τους μαθητές του Αριστοτέλη, ο 16χρονος Βασίλης Μανίκας, που μαζί με το ελληνικό σχολείο μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς και συμμετέχει στην θεατρική ομάδα «Νεφέλη», αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα για το πώς η γενιά του αντιλαμβάνεται και εκφράζει πτυχές της ελληνικής της ταυτότητας. Δημιούργησε με τη βοήθεια συμμαθητών του μια ταινία μικρού μήκους, τον «Θυμό» που προβάλλεται ήδη μέσω του YouTube στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=8en9OibOKPk
Ο Βασίλης μίλησε για την πρώτη του αυτή κινηματογραφική (σεναριογραφική, σκηνοθετική και ερμηνευτική) εμπειρία:

«Αφορμή για την ταινία ηταν ο διαγωνισμός που διοργανώνει το Greek America Foundation για το Greek Film and Foto Week στις 12 Μαΐου στο Τορόντο. Η ταινία επίσης παίρνει μέρος και σε διαγωνισμό στην Ελλάδα, η οποία συμμετέχει μέσω του τμήματος παιδείας της Κοινότητας και του Ελληνικού Προξενείου.  Ειναι η μοναδικη ταινία από τον Καναδά σε αυτό το διαγωνισμό..
Από μικρός μου άρεσαν οι ταινίες και ο τρόπος που οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί έστελναν το μήνυμα τους σε πολύ λίγο χρόνο.  Ετσι αποφάσισα να κάνω το Θυμό.
Οι προκλήσεις ήταν αρκετές.  Είχα πολύ διάβασμα στο σχολείο, και εκτός αυτού παίρνω μέρος σε δυο θεατρικά, στο Σαίξπηρ με το Αγγλικό σχολείο και στο Νεφέλη της Ελληνικής Κοινότητας με δυο εργα.  Και τέλος την ημέρα που μπορούσαμε να κάνουμε το γύρισμα η θερμοκρασία ήταν – 19 βαθμοί κελσίου.

Εμείς τα νέα Ελληνόπουλα της ομογένειας αν και δεν ζουμε στην Ελλαδα νιώθουμε Έλληνες και είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας και για την ιστορία μας. Αυτό το χρωστάμε στις οικογένειες μας και στους δασκάλους μας.
Εμείς τα νέα παιδιά έχουμε ιδέες, έχουμε τρόπους, και δεν πιστεύουμε στο δεν μπορώ.  Ελπίζω με αυτήν την ταινία να μας κάνω όλους υπερήφανους και να δώσω ελπίδα σε αυτούς που την έχουν χάσει.Μπορούμε να αλλάξουμε το κόσμο, απλά ακούστε μας.
 Όταν έμαθα ότι η ταινία έφτασε στους τελικούς και είδα την ανταπόκριση από τον κόσμο, το πόσο θετικά τη δέχτηκε και το πως τους έκανε να αισθανθούν, αποφάσισα να οργανώσω μια εκδήλωση, που θα μου έδινε την ευκαιρία να προσφέρω και εγώ κάτι στην Ελλάδα και στους Έλληνες που περνούν δύσκολες στιγμές.  Έτσι οργανώσαμε ένα fund raising event για τις 21 Απριλίου  στο Local Co. που βρίσκεται στο Danforth Avenue όπου θα δείξουμε την ταινία και συγχρόνως θα κάνουμε μια μικρή παρουσίαση  για το Project Hope for Greece, στο οποίο θα πάνε όλα τα έσοδα.»

 Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε την ταινία στο YouTube  http://www.youtube.com/watch?v=8en9OibOKPk, και να εκφράσετε με «like» την υποστήριξή σας στη δουλειά ενός 16χρονου ελληνοκαναδού μαθητή που ανακάλυψε την έννοια του αρχαιοελληνικού Θυμού  και την εξέφρασε με ένα μοναδικό και αυθόρμητο τρόπο. Όσοι ζουν στο Τορόντο και τις γειτονικές περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να  δουν μαζί με το Βασίλη το «Θυμό» στο Local Co., 511 Danforth Avenue, την Κυριακή 21 Απριλίου (μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια και online)  και να βοηθήσουν με τη συμμετοχή τους στη φιλανθρωπική προσπάθεια  Hope for Greece.


2 comments:

  1. My last work on video is the Presentation of MAKRYGIANNIS memoirs by Prof.Dr.GEORGE GEKAS on April 7th 2013 in Tornto,,,
    Videographer:Aris Patelos,,,
    Here's the ling.

    http://www.youtube.com/watch?v=z3rXycvwNbU&list=UUBgH2QAuNW7YI4rKFBB6PgQ&index=1

    ReplyDelete
  2. Thank you very much!


    ReplyDelete