Apr 6, 2013

Ο "Φωτεινός" από το Θέτρο Νεφέλη στο Τορόντο


Το πρωτοποριακό θέατρο Νεφέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, ανεβάζει στο Music Hall (π. TITANIA, 147 Danforth Avenue) το έργο «Φωτεινός» του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Η καλλιτεχνική διευθύντρια της «Νεφέλης» και σκηνοθέτης της παράστασης, Νάνσυ Αθανασοπούλου-Μυλωνά, μας έχει συνηθίσει σε τολμηρά εγχειρήματα που δίνουν την ευκαιρία στην ελληνική παροικία του Τορόντο να παρακολουθεί εξαιρετικά θεατρικά έργα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως οι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες, ως επί το πλείστον ελληνοκαναδοί μαθητές δεύτερης και τρίτης γενιάς, που διδάσκονται την γλώσσα και τον πολιτισμό μας στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.
Ο «Φωτεινός» είναι το πιο ώριμο έργο του Βαλαωρίτη, που ο θάνατος δεν τον άφησε να το ολοκληρώσει. Η υπόθεσή του βασίζεται σε ένα επεισόδιο που συνέβη στη φραγκοκρατούμενη Λευκάδα το 1357. Ο Φωτεινός, εβδομηντάρης αγρότης και παλιός οπλαρχηγός, πετροβολάει και χτυπάει τα σκυλιά του αυθέντη Γρατιανού Τζώρτζη, γιατί του χαλάνε τα σπαρτά. Για την πράξη του αυτή συλλαμβάνεται, δέρνεται και εξευτελίζεται. Το εθνικό φιλότιμο του γέρου πληγώνεται, γι'αυτό και αγανακτισμένος καταφεύγει στο βουνό, για να ετοιμάσει επανάσταση και να εκδικηθεί τον ξένο δυνάστη.


Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους  μαθητές μας με τους γονείς τους να παρακολουθήσουν την παράσταση για να μοιραστούν την εμπειρία της θεατρικής πράξης με τους συντελεστές της παράστασης που είναι παιδιά της κοινότητάς μας. Η παρουσία όλων είναι το ισχυρότερο κίνητρο και μαζί επιβράβευση των προσπαθειών για τα παιδιά που μέσα από τη συμμετοχή τους στο θέατρο ανακαλύπτουν όχι μόνο τη γλώσσα, τις αξίες και τις παραδόσεις μας, αλλά και την ίδια την ταυτότητά τους.
Θα γίνουν τρεις συνολικά παραστάσεις: Σάββατο 6 Απριλίου, στις 8μμ και Κυριακή 7 Απριλίου, στις 2:30 και στις 7:30 μμ. Εισιτήρια ($25,$35 και $50) μπορείτε να πάρετε από τα Γραφεία της Κοιονότητας και την είσοδο του θεάτρου.

No comments:

Post a Comment