Apr 12, 2013

Συνέδριο ελληνικής λαογραφίας στο Μόντρεαλ


Τα ελληνικά σχολεία της διασποράς και ειδικά του Καναδά δίνουν ανέκαθεν μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης, συνδυάζοντας τη διδασκαλία της γλώσσας  με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, θέατρο καθώς και έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το πολιτιστικό μέρος του ελληνικού σχολείου, που είναι για τους περισσότερους μαθητές και το πιο ελκυστικό, διδάσκεται στο πλαίσιο του μαθήματος της Λαογραφίας που είτε είναι ενσωματωμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα είτε προσφέρεται παράλληλα με το σχολείο από τα πολιτιστικά τμήματα και τους εθνοτοπικούς συλλόγους που λειτουργούν στις μεγάλες μας κοινότητες. Στο άρθρο που αναδημοσιεύουμε  από την ομογενειακή ιστοσελίδα “Me, Greek!” , παρουσιάζεται το θέμα της διεξαγωγής συνεδρίου ελληνικής λαογραφίας που διοργανώνεται στο Μόντρεαλ από το δραστήριο  λαογραφικό όμιλο «Συρτάκι» με τη συμμετοχή εκπροσώπων ομογενειακών οργανισμών από όλο τον Καναδά. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και καλή επιτυχία στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία τους.
«ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ 2013»
(αναδημοσίευση από το Me, Greek!)

Ο Ελληνικός Λαογραφικός Όμιλος «Συρτάκι», ανταποκρινόμενος στη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη της Βορείου Αμερικής για μια ολοκληρωμένη και κατά το δυνατόν αυθεντική παρουσίαση της παράδοσής μας, προετοιμάζει το 2ο Ελληνικό Πολιτιστικό Σεμινάριο «Λαογραφία», το οποίο θα διεξαχθεί στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ από τις 17-20 Μαΐου 2013.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η αυθεντική παρουσίαση παραδοσιακών χορών και στοιχείων της ελληνικής λαογραφίας στους Έλληνες και Φιλέλληνες του Απόδημου Ελληνισμού. Η παρακολούθηση των μαθημάτων και η συμμετοχή στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του σεμιναρίου, θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καλλιέργεια της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας των περίπου 500 αναμενόμενων συμμετεχόντων και κατ’ επέκταση στην ταυτότητα των συλλόγων, κοινοτήτων και πόλεων που αντιπροσωπεύουν.

Στην 4ήμερη εκπαιδευτική αντάμωση, οι εισηγητές-ερευνητές της «Λαογραφίας» καλούνται να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνικής παράδοσης μέσα από το χορό, τη μουσική, το τραγούδι, την ενδυματολογία και τη λαογραφία. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις του σεμιναρίου έχουν ως στόχο την αναδημιουργία ποιοτικής παραδοσιακής εμπειρίας για μια πιο ολοκληρωμένη εμπέδωση της ύλης. Για τους συμμετέχοντες, Έλληνες της Διασποράς και Φιλέλληνες, το σεμινάριο προβάλλει τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας, καλλιεργεί την αγάπη για τις καλές τέχνες και προωθεί τη δημιουργία Φίλων της Ελλάδας.


Στο 2ο Ελληνικό Πολιτιστικό Σεμινάριο «Λαογραφία», θα φιλοξενηθούν από την Ελλάδα οι εξής εισηγητές-ερευνητές: Γιάννη και Δήμο Πραντσίδη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, Βασίλη Καρφή και Μαρία Ζιάκα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την περιοχή της Κύθνου, Γρηγόρη Γρηγορίου, ο οποίος θα παρουσιάσει την περιοχή της Λέσβου και, το Γιάννη Αλεξίου, ο οποίος θα παρουσιάσει την περιοχή της Χαλκιδικής. Η παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη θα συνοδεύσει τους εισηγητές στα μαθήματα και θα συμβάλλουν μουσικά στις κοινωνικές εκδηλώσεις του σεμιναρίου.
Ποιος είναι ο Λαογραφικός Όμιλος "Συρτάκι";

Ο Ελληνικός Λαογραφικός Όμιλος « La Troupe Folklorique Grecque Syrtaki » είναι ένας αυτόνομος, μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός, που αποτελείται από νέους και νέες της Ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ και των περιχώρων. Από το 1981, διατηρεί και προβάλλει, μέσω των παραδοσιακών χορών, του τραγουδιού και της μουσικής, την πολιτιστική κληρονομιά της μητέρας πατρίδας Ελλάδας, όχι μόνο στο Μόντρεαλ και στην επαρχία του Κεμπέκ, αλλά γενικότερα στον Καναδά και στη Βόρεια Αμερική.
Ιστορικά, ο Ελληνικός Λαογραφικός Όμιλος «Συρτάκι» έχει τις ρίζες του στις αρχές του 1970. Το 1973, μέλη του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου «Sir George Williams», ιδρύουν τον «Ελληνικό Παραδοσιακό Χορευτικό Όμιλο». Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κου Θεόδωρου Σεργκάνη, ο όμιλος συμμετέχει σε πολυπολιτιστικά φεστιβάλ χορού και πραγματοποιεί μουσικοχορευτικές παραστάσεις στο φημισμένο Θέατρο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ «Place des Arts» (1973, 1975 και 1979).

Το 1981, με πρωτοβουλία τριών μελών του, των Λάκη Κουράκη, Μιχάλη Σ. Αλεξάνδρου και Σταύρο Δ. Περκίζα, ο «Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος» αποκτάει δικό του καταστατικό και μετατρέπεται σε μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την ονομασία    « La Troupe Folklorique Grecque Syrtaki ».
Μέσα από τις χορευτικές παραστάσεις, τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, τις διασκέψεις, τα συνέδρια και τις επαφές που έχει αποκτήσει με χορευτικούς ομίλους στην Ελλάδα και στη Βόρεια Αμερική, ο όμιλος προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή, στις επόμενες γενιές, τη φλόγα της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Στα περίπου 30 του χρόνια ύπαρξης, ο όμιλος έχει φιλοξενήσει στο Μόντρεαλ διάφορα χορευτικά συγκροτήματα από τη Βόρεια Αμερική και την Ελλάδα. Διατηρεί επίσης στενές επαφές με το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών και γενικότερα με ειδικευμένους ερευνητές και φορείς απο το χώρο της λαϊκής παράδοσης.
Συμμετέχει σε σεμινάρια παραδοσιακών χορών στην Ελλάδα, Καναδά και τις Η.Π.Α, και   από το 1993, διοργανώνει σεμινάρια παράδοσης και λαογραφίας στο Μόντρεαλ, στα οποία συμμετέχουν χοροδιδάσκαλοι-ερευνητές από την Ελλάδα και χορευτικοί όμιλοι της Βορείου Αμερικής.  Το 2011 διοργάνωσε το 1ο Ελληνικό Πολιτιστικό Σεμινάριο «Λαογραφία» όπου συμμετείχαν 200 σύνεδροι από διάφορες πόλεις της Βορείου Αμερικής. Παράλληλα, προσφέρει μαθήματα παραδοσιακών χορών σε διάφορες κοινότητες και εθνοτοπικούς συλλόγους του Μόντρεαλ και των περιχώρων.

Το 1985, 2002 και 2004, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κου Δημήτρη Τζώτζη, ο Ελληνικός Λαογραφικός Όμιλος «Συρτάκι» επανέρχεται στο Place des Arts. Το 2002 και 2004, πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία τη λαογραφική εκδήλωση «Το μεγάλο ταξίδι» με τη συμμετοχή εκατό περίπου χορευτών και ηθοποιών, τη φημισμένη ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη από την Ελλάδα και ομάδα χορωδών της παροικίας μας.  Το 2007, σε μια πρώτη επίσημη συνεργασία με δύο άλλους ομίλους του Καναδά, παρουσιάζει μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Ενθύμιον» σε τρεις μεγάλες καναδικές πόλεις.
Ο όμιλος, με στόχο την προβολή της ελληνικής παράδοσης στους ξένους συμπολίτες του, συμμετέχει και σε διάφορα πολυπολιτιστικά φεστιβάλ.  Πρόσφατα, αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορού στο Drummondville (2004) και στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού στο Μόντρεαλ (2010).

Σήμερα, ο Ελληνικός Λαογραφικός Όμιλος «Συρτάκι», έχει περίπου 60 μέλη που χωρίζονται σε δύο χορευτικές ομάδες.  Η μαθητική ομάδα, που απαρτίζεται από παιδιά 4 έως 15 ετών, αποτελεί τη συνέχεια της χορευτικής παράδοσης του ομίλου.  Μαθαίνουν τα πρώτα βήματα στο χορό, γνωρίζουν έθιμα, δημιουργούν ομαδικά και καλλιεργούν την αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό.  Η αντιπροσωπευτική ομάδα, που απαρτίζεται από άτομα 16 ετών και άνω, ασχολείται με την παράδοση σε σοβαρό επίπεδο και συμμετέχει σε περίπου 25 παραστάσεις το χρόνο.  Μαθαίνει και παρουσιάζει χορούς και έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τις αλησμόνητες πατρίδες.  Το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου είναι υπεύθυνο για τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες ενώ, το Συμβουλευτικό Σώμα αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση μακροχρόνιων στόχων.
Τα έσοδα του ομίλου, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών και τις δωρεές των παραστάσεων, διατίθενται κυρίως για τη συντήρηση και τον εμπλουτισμό της ιματιοθήκης, τη βελτίωση της μουσικής συλλογής και της βιβλιοθήκης, καθώς επίσης και για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού. Δεν υπάρχει καμία άλλη οικονομική υποστήριξη από κρατικούς ή από ιδιωτικούς φορείς. Όλοι οι δάσκαλοι και οι χορευτές του ομίλου προσφέρουν τη δουλειά τους εθελοντικά.

No comments:

Post a Comment