Apr 7, 2013

Θερινό σχολείο Καλαμάτας 2013


Αυτές τις μέρες εξελίσσεται η διαδικασία εγγραφής μαθητών στο πρόγραμμα "Θερινό Ελληνικό Σχολείο στην Καλαμάτα" που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά (ανω των 18) από την ομογένεια καθώς και σε δασκάλους ελληνικής σε σχολεία της διασποράς να βρεθούν στην Ελλάδα και να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και ένα εξαιρετικό πρόγραμμα επισκέψεων  σε χώρους αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Η ανακοίνωση της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, που διοργανώνει το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ηΠαμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, το ΑΤΕΙ Καλαμάτας, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Μεσσηνίας), Δήμων της Μεσσηνίας και πολλών ατόμων και οργανισμών, οργανώνουν για όγδοη συνεχή χρονιά, από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 9 Αυγούστου, ελληνικό θερινό σχολείο στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Στο σχολείο διδάσκονται μαθήματα γλώσσας, ιστορίας, λαογραφίας και πολιτισμού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και αξιοθέατα.

Σκοπός του σχολείου είναι να ενισχυθεί η ελληνική παιδεία των ομογενών με την καθημερινή βίωση της ελληνικής κουλτούρας και την κοινωνικοποίηση των νέων σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον. Απώτερος στόχος του σχολείου είναι η εκμάθηση της γλώσσας και της ιστορίας μας και η δημιουργία ελληνικών συνειδήσεων που θα συντελέσει στη διατήρηση, καλλιέργεια και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη διασπορά και ευρύτερα στις χώρες διαμονής μας.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι:
Νέοι από 18 μέχρι 24 ετών (γεννημένοι μεταξύ 1989 και 1995 δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους την 14 Ιουλίου 2013). Να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα ελληνικών τουλάχιστον για πέντε χρόνια (ή κάτι ανάλογο).Να έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να καταλαβαίνουν και να επικοινωνούν στην ελληνική γλώσσα.Οι μαθητές που συμμετείχαν στο σχολείο τον Ιούλιο του 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012 δεν έχουδικαίωμα συμμετοχής. Νέοι μεσσηνιακής καταγωγής έχουν προτεραιότητα.
Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν και δάσκαλοι των ελληνικών οι οποίοι, εκτός από συνοδοί των μαθητών, θα συμμετάσχουν σε ειδικά σεμινάρια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από τις 10:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. στα διδακτήρια του Πανεπιστημίου.Η παρακολούθηση του σχολείου και η παραμονή για τους συμμετέχοντες θα είναι δωρεάν. Επίσης θα προσφέρεται δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό φαγητό. Το αεροπορικό εισιτήριο θα επιβαρύνει τους συμμετέχοντες.

Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η Παρασκευή 19 Απριλίου 2013. Για αιτήσεις συμμετοχής ή για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά στο www.pan-messinian.com ή επικοινωνήστε με τους:

Θεόδωρο Tζαλαλή (Αντιπρόεδροτης Ομοσπονδίας και συντονιστή του Θερινού Σχολείου στο theotzal@hotmail.com, Τορόντο),  Βασίλη Μπεμπόνη (Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και μέλος της Επιτροπής του Θερινού Σχολείου bbebonis@gmail.com,  Σικάγο), Βασίλη Γ. Γιαννέτο (Γραμματέα της Ομοσπονδίας και Μέλος της Επιτροπής του Θερινού Σχολείου στο gianneto@uic.edu  Σικάγο), Γεωργία Χρέππα (Υπεύθυνη Νεολαίας της Ομοσπονδίας και μέλος της Επιτροπής του Θερινού Σχολείου στο gchreppas@hotmail.com, Τορόντο)Βασιλική (Ρομπάκη) Κουτσούκος-Γκρόσσο (Μέλος της Επιτροπής του Θερινού Σχολείου  grossob@aol.com, Σικάγο) Τάσσο Δημόπουλο (Συντονιστή Οντάριο και Μέλος της Επιτροπής του Θερινού Σχολείου στο tassos@apollotourrs.com ,Τορόντο), Νίκο Κρεμμυδιώτη (Συντονιστή Κεμπέκ και Μέλος της Επιτροπής του Θερινού Σχολείου στο design@klitho.com , Μοντρεάλ) Βασίλη Π. Γιαννέτο (Συντονιστή Μεσοδυτικών Πολιτειών Αμερικής και μέλος της Επιτροπής του Θερινού Σχολείου στο bill@aimmachines.com, Σικάγο), Βασιλική Καλύβα (Μέλος της Επιτροπής του Θερινού Σχολείου στο papougk@yahoo.com Νέα Υόρκη), Χρυσούλα Κυριακοπούλου (Μέλος της Επιτροπής του Θερινού Σχολείου στο ckardam@aol.com Detroit)
In Australia please cοntact: Aristides Soublis (Vice President of Panaustralian Federation of Messinian Organizations) at soublis@aanet.com.au ) or George Iliopoulos (Public Relations Officer) at giliopou@bigpond.net.au )
Η ζωτικότητα και η ζωντάνια του ελληνισμού εξαρτάται από το πόσο οι νέοι μας αντιλαμβάνονται την αξία και τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και επιζητούν την καλλιέργειά του. Πιστεύουμε ότι θερινά μαθήματα όπως αυτά που προγραμματίζουμε στην Καλαμάτα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάδοση του πολιτισμού μας στις επόμενες γενιές και την εθνική μας επιβίωση.
Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά www.pan-messinian.com

 

No comments:

Post a Comment