Apr 21, 2013

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής Γιώτης Τσαλουχίδης στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο

Μια μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού αθλητισμού, τον πρώην αρχηγό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας, Παναγιώτη Τσαλουχίδη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι μαθητές του σχολείου “Αριστοτέλης-credit”της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Ο καταξιωμένος ποδοσφαιριστής που κατάγεται από τη Βέροια της Ημαθίας, γνώρισε στιγμές δόξας στα ελληνικά και διεθνή γήπεδα με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του με τα χρώματα της εθνικής, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος των ΗΠΑ το 1994, όταν αγωνίστηκε και ως προσωπικός αντίπαλος του Μαραντόνα, ενός από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Ο κ. Τσαλουχίδης, που είναι καθηγητής φυσικής αγωγής  και διπλωματούχος προπονητής ποδοσφαίρου, βρίσκεται στον Καναδά για επαγγελματικούς λόγους. Αποδεχόμενος πρόσκληση του Γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας και της Συντονίστριας Παιδείας του Γεν. Προξενείου, Δέσποινας Χατζηδιάκου επισκέφτηκε το Σάββατο 20 Απριλίου τα σχολεία Eastern και G.S. Henry όπου λειτουργεί το πρόγραμμα  «Αριστοτέλης» για να μοιραστεί  με τους ελληνοκαναδούς μαθητές πολλές προσωπικές του στιγμές και εμπειρίες από την πλούσια καριέρα του, στη διάρκεια της οποίας πέρασε από όλες τις εθνικές ομάδες (παίδων, νέων, εφήβων και ανδρών) ενώ αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία διαδοχικά στις ομάδες της Βέροιας, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.

Οι μαθητές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον άσο του ελληνικού ποδοσφαίρου και άκουσαν με μεγάλη προσοχή τα λόγια του, που δεν είχαν να κάνουν μόνο με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο αλλά και τη σημασία που έχει για τους νέους ανθρώπους να βάζουν στόχους και να δουλεύουν με επιμονή, υπομονή και πειθαρχία για την επίτευξή τους. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής αφού παρακολούθησε με συγκίνηση την εργασία που είχαν ετοιμάσει για εκείνον οι μαθητές  με στιγμιότυπα και πληροφορίες για την καριέρα του, τούς μίλησε για τις χαρές και τις μεγάλες στιγμές που μπορεί να δώσει ο αθλητισμός σε όσους καταφέρνουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με κάποιο σπορ και να συνδυάσουν το χόμπι με την καριέρα τους.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι θα φτάσω να αγωνιστώ με την εθνική ομάδα στα τελικά ενός παγκοσμίου κυπέλλου, ότι θα αγωνιστώ απέναντι σε τόσο μεγάλους ποδοσφαιριστές όπως ο Μαραντόνα, ότι θα ταξιδέψω σε τόσα μέρη και θα αποκτήσω τόσο μεγάλες εμπειρίες, όταν ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Όμως με σκληρή δουλειά και ακούγοντας τους δασκάλους και τους προπονητές μου κατάφερα να κάνω μια καριέρα σε υψηλό επίπεδο και να αποκτήσω πολλούς φίλους και πλούσιες εμπειρίες» , είπε μεταξύ άλλων ο Γιώτης Τσαλουχίδης, που απάντησε σε πολλές  ερωτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Η πρόσκληση στον Παναγιώτη Τσαλουχίδη, έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος “Guest speakers που δίνει τη δυνατότητα κάθε χρόνο σε μαθητές του λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας να γνωρίζουν από κοντά ομογενείς που διακρίνονται στον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών, της πολιτικής, των τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής υποσχέθηκε να δώσει το “παρών” τον Ιούνιο στον αγώνα που διοργανώνεται μεταξύ των δυο σχολείων του «Αριστοτέλη» Eastern και G.S. Henry, και μάλιστα  αγωνιζόμενος μαζί με τους μαθητές από ένα ημίχρονο για την κάθε ομάδα. Ευχή όλων είναι η έλευση του Παναγιώτη Τσαλουχίδη στο Τορόντο και η συμμετοχή του στη δημιουργία ποδοσφαιρικών ακαδημιών και κατασκηνώσεων να δώσει την ευκαιρία σε πολλά ελληνόπουλα του Καναδά όχι μόνο να μάθουν τα μυστικά του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο από έναν διάσημο αθλητή και πρωταθλητή αλλά και γιατί όχι να κάνουν και οι ίδιοι μεγάλη καριέρα στο ποδόσφαιρο το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους ακόμη και στον Καναδά όπου παραδοσιακά είναι δημοφιλέστερα τα χειμερινά σπορ όπως το χόκεϊ.

No comments:

Post a Comment