Apr 2, 2013

Υποδοχή του Μουσικού Σχολείου Λάρισας



Μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Λάρισα στο
 Κέντρο της Κοινότητας Τορόντο  
Στο πλαίσιο επίσκεψής τους στον Καναδά, μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας βρέθηκαν την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Τους υποδέχθηκαν δάσκαλοι και μαθητές του αναγνωρισμένου σχολείου «Αριστοτέλης» καθώς και του Λυκείου «Αριστοτέλης/Eastern». H συνάντηση των μαθητών από τα δυο σχολεία περιλάμβανε τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι οι μαθητές του Λυκείου της Λάρισας διάβασαν ελληνικά παραμύθια στους μαθητές των μικρών τάξεων του δημοτικού του «Αριστοτέλη» ενώ οι ελληνοκαναδοί μαθητές τους ανταπέδωσαν με τραγούδια σχετικά με την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Ο σύλλογος γονέων του «Αριστοτέλη» πρόσφερε λιχουδιές στους επισκέπτες και το Τμήμα Παιδείας της Κοινότητας τους χάρισε αναμνηστικά σκουφάκια για να θυμούνται το πέρασμά τους από την παροικία του Τορόντο και να προστατευτούν από τις  ψυχρές  και ασυνήθιστες για εκείνους καιρικές συνθήκες του Καναδά. 
Οι Λαρισαίοι μαθητές συνομιλούν με τους
μικρούς μαθητές του "Αριστοτέλη"
Στη σύντομη παραμονή τους στο Τορόντο, οι μαθητές της Λάρισας εκτός των ελληνικών σχολείων επισκέφτηκαν αξιοθέατα της πόλης , παρακολούθησαν θεατρική παράσταση και δεν έχασαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τους καταρράκτες του Νιαγάρα, πριν αναχωρήσουν για τον επόμενο  προορισμό τους, το Μόντρεαλ. Μετά την επιστροφή των μαθητών στην Ελλάδα θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δυο σχολείων με στόχο την ανταλλαγή/αμοιβαία επίσκεψη μαθητών και τη συνεργασία τους σε εκπαιδευτικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Σημειώνουμε πως η εκπαιδευτική εκδρομή αντιπροσωπείας του Μουσικού Σχολείου Λάρισας στον Καναδά, έγινε μέσα από ένα πρόγραμμα με θέμα τις πανανθρώπινες αξίες ειρήνη, αγάπη,  αποδοχή, αλτρουισμός, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, όπως διατυπώνονται στην  Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, χρησιμοποιώντας σαν βοηθητικό υλικό το βιβλίο «Aν ο κόσμος ήταν ένα χωριό» του Καναδού συγγραφέα David J. Smith.

Μαθητές των δυο σχολείων γνωρίζονται και συζητούν

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
 «Αν ο κόσμος ήταν ένα μικρό χωριό»
 
Το βιβλίο "Αν ο κόσμος ήταν ένα χωριό" μας διδάσκει σχετικά με την θέση μας μέσα στον κόσμο και το πώς να γίνουμε υπεύθυνα μέλη της δικιάς μας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.
Μας καλεί να φανταστούμε τον κόσμο μας σαν ένα παγκόσμιο χωριό των 100 ατόμων. Κάθε άτομο εκπροσωπεί 64 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό μας επιτρέπει να αποκτήσουμε
  κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες για την τη ζωή των άλλων κατοίκων της γης μας με έναν πιο κατανοητό τρόπο. Η ενασχόληση με ένα παγκόσμιο χωριό των 100 και όχι ένα παγκόσμιο κόσμο δισεκατομμυρίων κάνει τα πάντα πιο προσιτά και κατανοητά.

Το Project στο οποίο εργάζονται οι μαθητές του μουσικού σχολείου Λάρισας, έχει στόχο να ανακαλύψουν οι μαθητές, πως και με ποιους μοιραζόμαστε τον κόσμο μας. Να τους παρακινήσει ώστε να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν κριτική σκέψη πάνω στην ιδέα ενός κόσμου που λειτουργεί σαν ένα αλληλένδετο σύνολο.
Η συλλογή πληροφοριών των μαθητών μελλοντικών ενεργών πολιτών  θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ο κόσμος μας, το ρόλο των κρατών και των διεθνών συνεργασιών στην αντιμετώπιση των παγκοσμίων προβλημάτων.
Να εντοπίσουν σημαντικά παγκόσμια ζητήματα και την αλληλεξάρτηση μεταξύ τους.  Να αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες για κοινωνική δράση. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε όλοι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων  να «χτίσουμε» τον πολίτη του κόσμου.
Για καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση του θέματος οι μαθητές του μουσικού σχολείου Λάρισας, ανέπτυξαν σύγχρονη και ασύγχρονη συνεργασία και επικοινωνία με σχολεία της Αφρικής (Saheti, Νότια Αφρική)  και της Αμερικής ( Νέα Υόρκη, Τορόντο, Μόντρεαλ) ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα  να γνωριστούν και να μιλήσουν με συνομηλίκους τους από άλλες ηπείρους.

Από την περυσινή επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου
Λάρισας, στη Νέα Υόρκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Γυμνάσιο –Γενικό Λύκειο, Τάσου Λειβαδίτη 2041335 Νέα Πολιτεία / Λάρισα, τηλ: +30 2410 627121, ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://lyk-mous-laris.lar.sch.gr/ και http://www.thessalia-region.com/en_contents.asp?id=120 )
Το Μουσικό Σχολείο της Λάρισας είναι ένα Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο  το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες που έχουν κλίση και ταλέντο στη μουσική χωρίς να διαθέτουν προηγούμενη μουσική εκπαίδευση. Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, οι μαθητές/τριες διδάσκονται Μουσικά Μαθήματα για 15 ώρες σε μια εβδομάδα. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν: Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική καθώς και Ευρωπαϊκή (κλασσική και σύγχρονη) Ιστορία Τέχνης και Ιστορία Θεάτρου. Οι μαθητές/τριες συμμετέχουν επίσης σε θεατρικές παραστάσεις και μουσικά σύνολα. Το καθημερινό πρόγραμμα αρχίζει στις 08:00 και τελειώνει στις 15:10. Περιλαμβάνει 9 ώρες  μαθημάτων και 30' διάλειμμα για το μεσημεριανό γεύμα.
Το Μουσικό Σχολείο της Λάρισας είναι ένα δημόσιο σχολείο και ιδρύθηκε το Μάιο του 1992. Έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις και διαθέτει αίθουσες για τη μεμονωμένη διδασκαλία των μουσικών οργάνων, τις χορωδίες, τη θεατρική εκπαίδευση και τις τέχνες. Στο σχολείο υπάρχει επίσης ένα θέατρο με 300 θέσεις, μια βιβλιοθήκη με 7.000 τίτλους, γυμναστήριο ολυμπιακών διαστάσεων και το εστιατόριο. Το Μουσικό Σχολείο της Λάρισας εκτός από τη σημαντική παιδαγωγική αποστολή του, παρεμβαίνει ουσιαστικά στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής.

No comments:

Post a Comment