Dec 9, 2009

H Αννούλα του χιονιά ( First snow in Toronto)

Σήμερα είναι 9 Δεκεμβρίου και γιορτάζει η Άννα. Ένα όμορφο ελληνικό τραγούδι η " Αννούλα του χιονιά" ήρθε φέτος να επιβεβαιώσει τον κανόνα που θέλει τούτη τη γιορτή να την καλύπτει ένα κατάλευκο πέπλο.Στο Τορόντο, που μέχρι στιγμής, δεν είχαμε "απολαύσει" ούτε μια μέρα χιονόπτωσης , η Άννα μας "έφερε" την πρώτη χειμωνιάτικη χιονοθύελλα. Από το πρωί οι δρόμοι καλύφτηκαν από πυκνό χιόνι, που στη διάρκεια της ημέρας μετατράπηκε σε μια υγρή μάζα με την  ταυτόχρονη πτώση παγωμένης βροχής και νιφάδων χιονιού.
Ας είναι ! Παρά το γεγονός ότι από πλευράς κυκλοφορίας το "λευκό χαλί"  μάλλον μοιάζει με "μαύρο χάλι " αφού οι δρόμοι γίνονται ποτάμια και η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά ή το σχολείο σωστός πονοκέφαλος, πάντα υπάρχει και η θετική πλευρά των πραγμάτων.
Πώς θα ήταν ο χειμώνας στην πόλη μας χωρίς το χιόνι; Ασφαλώς κάτι ανάλογο με ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα δίχως λιακάδες.


Η "DANFORTH", Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΛΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

Είναι βαρύς και μακρύς ο Καναδικός χειμώνας αλλά το χιονάκι τον κάνει ζηλευτό σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να το απολαύσουν.Τα σπίτια είναι στολισμένα  με τα πολύχρωμα φωτάκια , που οι Τοροντιανοί συνηθίζουν να κρεμούν ήδη από τα μέσα του Νοέμβρη - ανυπομονώντας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Τα καταστήματα έχουν βάλει κι αυτά τα γιορτινά τους, προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή των περαστικών που ετοιμάζονται για τις αγορές των δώρων.Οι βιτρίνες διακοσμημένες με φαντασία και γούστο (όχι πάντα) μαζί με τις  αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες  που παίζουν ακατάπαυστα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης , τα στολισμένα κτήρια, τα γεμάτα χρώματα, ήχους και κόσμο εμπορικά κέντρα, η αυξημένη κίνηση στους δρόμους και τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών συνθέτουν όλα μαζί μια  γνώριμη , ζεστή, Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα  που μόνο σε μεγαλουπόλεις όπως το Τορόντο μπορεί κανείς να συναντήσει.
Να μη νιώθουμε λοιπόν, όλοι εμείς και λίγο τυχεροί για αυτό που έχουμε;
Κάποιοι θα συμφωνήσουν και κάποιοι θα διαφωνήσουν.
Σε ορισμένους, ειδικά τους παλιότερους, που έχουν αναμνήσεις από τα πανέμορφα ελληνικά χωριά, αραδιασμένα στις πλαγιές κατάλευκων βουνών, με το τζάκι να ζεσταίνει κάθε σπίτι, τα γλυκά και τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές να σπάνε μύτες και τις πολυμελείς οικογένειες να μοιράζονται τα λιγοστά αλλά πολύτιμα υπάρχοντά τους με σεβασμό και αγάπη, οι σύγχρονες εικόνες της φωταγωγίας και οχλαγωγίας και ο καταναλωτικός πυρετός  που κυριαρχεί  τούτες τις μέρες , μάλλον προβληματισμό και μελαγχολία θα προκαλούν.
Όμως ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι κάποια όμορφη εικόνα  θα συγκρατήσουν  από αυτό το  χειμωνιάτικο και γιορτινό αστικό σκηνικό.Τα παιδιά στήνουν χιονάνθρωπους στα πάρκα και τις αυλές των σχολείων.Παίζουν χιονοπόλεμο και τσαλαβουτούν στους όγκους του στιβαγμένου  πάγου.Παίζουν με αυτοσχέδιες τσουλήθρες, κάνουν σκι, πατινάζ.Ανυπομονούν για τις διακοπές που πλησιάζουν και για τα δώρα  που θα πάρουν.Οι μαγαζάτορες τρίβουν τα χέρια τους από την αυξημένη κίνηση των εορτών.Οι νοικοκυρές  και οι νοικοκύρηδες κάνουν τις δικές τους ετοιμασίες .Αγόρια και κορίτσια στολίζονται και προθερμαίνονται για χορούς και διασκεδάσεις
Καλό χειμώνα φίλες και φίλοι.Ας υποδεχτούμε με χαμόγελο, αισιοδοξία και καλή διάθεση τον τσουχτερό άνεμο του Βορρά.
Μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς;

( Μια προτεινόμενη δραστηριότητα για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας είναι να τραβήξουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές εικόνες από το χειμωνιάτικο Τορόντο, από τα σπίτια, τους δρόμους, τα μαγαζιά. Με χαρά θα φιλοξενήσουμε τις φωτογραφίες τους για να μπορέσουν να τις δουν και όσοι μας παρακολουθούν από μακριά)

No comments:

Post a Comment