Dec 23, 2009

Φιλανθρωπία και εθελοντισμός

Τούτες τις γιορτινές μέρες οι άνθρωποι, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε δίχως να το καλοσκεφτούν, νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου.
Κάτι η χαλαρή  ατμόσφαιρα, κάτι η ευαισθητοποίηση από το κλίμα  που κυριαρχεί στους χώρους εργασίας, οι άδειες, οι διακοπές, τα πάρτι και τα τραπεζώματα...όλα μαζί μας κάνουν να νιώθουμε κάτι το διαφορετικό που ορισμένοι το αποκαλούν πνεύμα των Χριστουγέννων.

Η ανταλλαγή δώρων είναι μια από τις αγαπημένες , παγκόσμια, συνήθειες των ημερών που δίνει χαρά κυρίως στα παιδιά- που δέχονται τα περισσότερα δώρα-αλλά ανταμοίβει ξεχωριστά και εκείνους που προσφέρουν, τους δωρητές.
Σε μια εποχή που η πλειοψηφία των πολιτών δικαιολογημένα ανησυχεί για ένα σωρό θέματα όπως  οικονομία, ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτικές, υγεία,. κλπ. ας φανταστούμε για λίγο πως αισθάνονται όσοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.


Όσοι αντιμετωπίζουν φτώχεια, ασθένεια, μοναξιά και ένα σωρό άλλα σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν μαζί μας αυτή τη χαρά των ημερών αλλά μάλλον η ψυχολογία τους επιδεινώνεται και η δυστυχία τους θεριεύει.
Δεν είναι ανάγκη να παρακολουθεί κανείς τηλεόραση και δελτία ειδήσεων για να συναντήσει εικόνες τέτοιων ταλαιπωρημένων ανθρώπων.Υπάρχουν γύρω μας.Αν όχι στην οικογένειά μας , στον ευρύτερο κύκλο των συγγενών, φίλων ή γνωστών μας...αν όχι στο χώρο δουλειάς ή στην τάξη , στο σχολείο μας, υπάρχουν δίπλα μας, στο δρόμο, στα εμπορικά κέντρα, στην πολυκατοικία μας, στην γειτονιά, στην πόλη μας.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο να προσθέσουμε στο μακρύ κατάλογο των δώρων που θα προσφέρουμε, και ένα ακόμη- έστω και περιορισμένης αξίας- για κάποιον ή κάποια που δεν το περιμένει από εμάς. Για κάποιον ή κάποια που νομίζει ότι κανείς δεν την/τον προσέχει, κανείς δε νοιάζεται.
Ένα μικρό δώρο που μπορεί να είναι και μια απλή καρτούλα ή ακόμη και μια ευχή από το στόμα μας ( δεν κοστίζει ούτε ένα σεντ μια ευχούλα).Δώρο και μεγάλης μάλιστα αξίας είναι η χαρά που θα προσφέρει η προσωρινή, έστω , συμπαράσταση προς ένα πρόσωπο που την έχει ανάγκη.


Ας δείξουμε φίλες και φίλοι , με την ευκαιρία των εορτών , πως  ο ανθρώπινος πόνος δεν μας βρίσκει ασυγκίνητους, πως η ανθρώπινη μελαγχολία δεν περνά απαρατήρητη, πως η φτώχεια και η εξαθλίωση δεν αντιμετωπίζονται μόνο από την πολιτεία, τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τις εκκλησίες.
Η προσφορά είναι αποδεκτή και αναμενόμενη από όλους μας.Από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο από τον πλουσιότερο ως τον φτωχότερο.
Το μεγαλύτερο δώρο μας , αυτές τις γιορτές μπορεί να γίνουμε εμείς οι ίδιοι, αλλάζοντας τη διάθεσή μας....δίνοντας ελπίδα.
Η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός δεν επιβάλλονται.
Δεν κοστίζει τίποτε η ελπίδα κι όμως είναι ανεκτίμητη.

                                   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!
                                                                                               
Χαρίζου αβλαβώς(Να χαρίζεις κάτι χωρίς να προσβάλεις)
                                             Σόλων
  Έχω χαρίζου (Να είσαι γενναιόδωρος όταν έχεις)
                                                                      Απολλώνιος

                                                     Ο τρόπος που δίνεις έχει μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το δώρο
                                                                                                        Πιττακός
                                                                                                                   Όποιος δώσει θα χαρεί 
                                                                                                                                 Γκαίτε

                                                              Οσάκις ελεώ δεν αισθάνομαι ότι δίνω, αλλά ότι αποδίδω     
                                                                                                       Παλαμάς Κωστής
                                                                                    Εκείνος που ελεεί φτωχό, δανείζει τον Θεό
                                                                                                           Καρκαβίτσας

No comments:

Post a Comment