Dec 13, 2009

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Εργασία των μαθητών της 12ης τάξης του σχολείου G.S. Henry
( Gr. 12 Magda Sigalas)

ΕΛΛΑΔΑ


Στην Ελλάδα έχουμε πολλά έθιμα και παραδόσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Στολίζουμε τα σπίτια μας με πολύχρωμα φωτάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα.Οι πιο παραδοσιακοί στολίζουν και χριστουγεννιάτικα καραβάκια. Τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων , της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων λένε τα κάλαντα στα σπίτια. Φτιάχνουμε μελομακάρονα , κουραμπιέδες και την παραδοσιακή βασιλόπιτα.

Μέσα στη βασιλόπιτα που την κόβουμε τη Πρωτοχρονιά βάζουν ένα νόμισμα. Οποιος το βρει θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς. Η μητέρα μου τη φτιάχνει κάθε χρόνο και κάθε χρόνο το φλουρί πέφτει στον πατέρα μου.Φέτος ελπίζω να το κερδίσω εγώ. Επίσης στην Ελλάδα γιορτάζονται και τα Θεοφάνια ή Φώτα
Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε τη βάφτιση του Χριστού και ο παππάς αγιάζει τα νερά. Ρίχνει το σταυρό στη θάλασσα και τα παιδιά βουτούν να το βρουν. Όποιος τον βρει έχει καλή τύχη.     ( ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ)



ΑΓΓΛΙΑ – ΚΑΝΑΔΑΣ


Στην Αγγλία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Πολλές από τις παραδόσεις που έχουμε αυτές τις μέρες εδώ στον Καναδά προέρχονται από την Αγγλία.

Τα δώρα μοιράζονται από τον Father Christmas που πετάει με το έλκυθρό του πάνω από τα σπίτια και τα ρίχνει από την καμινάδα.

Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα το 1840. Επίσης , τα κάλαντα που τα παιδιά τραγουδούν χαρούμενα , ξεκίνησαν από τους Αγγλους , το ίδιο και χριστουγεννιάτικη κάλτσα που κρεμάμε στο τζάκι.Τα Χριστούγεννα ανοίγουν τα δώρα τους το πρωί και μετά πάνε στην εκκλησία. Όταν γυρίσουν τρώνε την πατροπαράδοτη γαλοπούλα και το παραδοσιακό fruitcake. Το απόγευμα η βασίλισσα εξαγγέλει μήνυμα. Άλλες αγγλικές παραδόσεις είναι τα Christmas crackers. Τα ανακάλυψε το 1846 ένας φούρναρης στο Λονδίνο.

Οι Αγγλοι στολίζουν τα σπίτια τους με χρωματιστά φωτάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα για να υποδεχθούν τα Χριστούγεννα.
Τα παιδάκια σε αρκετές επαρχίες της Μ. Βρετανίας γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη, που στη συνέχεια πετούν στο αναμμένο τζάκι. Και αυτό γιατί υποτίθεται ότι ο Άγιος ενημερώνεται για τις επιθυμίες των μικρών κατευθείαν από τον καπνό. Οι νοικοκυρές πάλι φτιάχνουν την παραδοσιακή πουτίγκα, μόνο που, προτού ξεκινήσουν, κάνουν μια ευχή. Η οποία, για να βγει, πρέπει να ανακατέψουν τα υλικά του γλυκού μόνο δεξιόστροφα.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη Γερμανία οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα αρχίζουν στις 6 του Δεκέμβρη που γιορτάζει ο Σανκτκλάους –ο γνωστός μας Aγιος Βασίλης.Στολίζουν τα σπίτια τους με λαμπιόνια και φάτνες. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο όμως ,το στολίζουν κρυφά την παραμονή των Χριστουγέννων και το γεμίζουν δώρα από κάτω ,ώστε να τα βρουν τα παιδιά την άλλη μέρα μόλις γυρίσουν από την εκκλησία.

Ένα άλλο έθιμο που έχουν είναι το Adventskranz. Είναι ένα κηροπήγιο φτιαγμένο από κλαδιά έλατου.Επάνω τοποθετούν 4 κεριά και ανάβουν ένα κάθε βδομάδα τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα.

Επίσης πολύ γνωστό έθιμο ειναι και το Adventskalender. Αυτό είναι ένα χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο με 24 θέσεις , από την 1η μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου. Η κάθε μέρα είναι φτιαγμένη πάνω σε μια πορτούλα. Όταν την ανοίγουν βρίσκουν μέσα κάτι , ένα σοκολατάκι ή ζαχαρωτό κ.λ.π.

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα έχουν το έθιμο των Τριών Μάγων. Από τις 27 Δεκέμβρη μέχρι τις 6 Γενάρη , παιδάκια με λευκά ρούχα, που συμβολίζουν τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από τη Βηθλεέμ, πάνε από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Όποιος τους ανοίξει την πόρτα τους δίνει γλυκά και ξηρούς καρπούς.

ΙΤΑΛΙΑ
Στην Ιταλία η περίοδος των εορτών έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις χριστιανικές χώρες. Αρχίζει στις 8 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 6 Γενάρη με τη γιορτή των Θεοφανίων.
Οι Ιταλοί στολίζουν τα σπίτια τους με πολύχρωμα φωτάκια , χριστουγεννιάτικα δέντρα , αλεξανδρινά και φάτνες. Η φάτνη αποτελεί σημαντικό σύμβολο των Ιταλών τις ημέρες των Χριστουγέννων. Παραπέμπει στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης που ήταν ο πρώτος που έκανε αναπαράσταση της γέννησης με αγαλματάκια. Τη φάτνη τη τοποθετούν στις 8 Δεκεμβρίου και το θείο βρέφος στις 24 του Δεκέμβρη. Μερικοί νηστεύουν στις 23 και 24 Δεκέμβρη.
Στις 6 Γενάρη επισκέπτεται τα σπίτια η Befana , η γνωστή , καλή μάγισσα που αφήνει δώρα στις κάλτσες που κρεμούν έξω από τα σπίτια τους. Δώρα για τα καλά και φρόνιμα παιδιά και κάρβουνα για τα άτακτα ,πριν φύγει και πετάξει μακριά.


ΜΕΞΙΚΟ

Στο Μεξικό οι εορτασμοί των Χριστουγέννων αρχίζουν στις 16 Δεκεμβρίου,οπότε ξεκινά και η περίοδος των Las Posadas ,όπως ονομάζεται η περίοδος των εορτών,η οποία είναι εννέα μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων ανάβονται χιλιάδες κεριά,για να δείχνουν το δρόμο στη Μαρία και τον Ιωσήφ που ψάχνουν για πανδοχείο μέχρι να καταλήξουν στο σταύλο.

Η 28η Δεκεμβρίου ,η μέρα κατά την οποία ο Ηρώδης διέταξε τη σφαγή των νηπίων , είναι όπως η δική μας η Πρωταπριλιά και είναι μέρα γεμάτη ψέματα και φάρσες.

Η 1Η Ιανουαρίου λέγεται Dia de los Reyes ,δηλαδή μέρα των Βασιλιάδων ή των Μάγων, κατά την οποία τα μικρά παιδιά παίρνουν τα δώρα τους .Την ίδια μέρα κόβεται και η παραδοσιακή πίτα,η οποία περιέχει μια μικρή κούκλα που συμβολίζει το νεογέννητο Χριστό. Όποιος βρει τη κούκλα μέσα στο κομμάτι του πρέπει να φέρει φίλους και συγγενείς στο σπίτι στις 2 Φεβρουαρίου και να τους κάνει το τραπέζι.
Επίσης στολίζουν τα σπίτια τους με φώτα και τροπικά δέντρα αφού λόγω κλίματος δεν έχουν έλατα.
Γενικά η γιορτή των Χριστουγέννων στο Μεξικό γιορτάζεται με ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια.

ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χριστιανική χώρα. Τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουν στις 7 του Γενάρη. Τις ημέρες των Χριστουγέννων γιορτάζουν το Φεστιβάλ του Χειμώνα.Οι Ρώσοι ,όπως και οι Ελληνες , έχουν πολλά παραδοσιακά , χριστουγεννιάτικα έθιμα.Έχουν καθημερινές προσευχές και νηστεύουν 39 μέρες μέχρι που να φανεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό την παραμονή των Χριστουγέννων.Μ αυτό το αστέρι ξεκινούν ένα μεγάλο δείπνο με 12 πιάτα (12 courses) που συμβολίζουν τους 12 αποστόλους.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα άνθρωποι μαζεύονται στις εκκλησιές και ψάλλουν χριστουγεννιάτικους ύμνους. Οι εκκλησίες είναι στολισμένες με χριστουγεννιάτικα φωτάκια , λουλούδια και χριστουγεννιάτικα δέντρα που λέγονται Yelka.Η Babushka (γιαγιά) ,σύμφωνα με τη λαική παράδοση , δίνει όλα τα δώρα στα παιδιά. Όταν οι Τρεις Μάγοι πήγαιναν στη Βηθλεέμ,
συνάντησαν στο δρόμο τους μια γιαγιά και της πρότειναν να πάει μαζί τους. Εκείνη αρνήθηκε γιατί έκανε πολύ κρύο. Γρήγορα , όμως, το μετάνιωσε ,γέμισε την αγκαλιά της δώρα και άρχισε να πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι για να βρει το νεογέννητο Χριστό. Σε κάθε σπίτι που επισκεπτόταν άφηνε δώρα.
Στη Ρωσία ο Άγιος Βασίλης λέγεται Dedushka Moroz.

Στην Ουκρανία συνηθίζεται ανάμεσα στα στολίδια του δέντρου να βάζουν και ψεύτικες αράχνες με ψεύτικους ιστούς. Η αράχνη πιστεύεται ότι φέρνει τύχη και σε όποιο σπίτι εμφανιστεί πραγματική αράχνη το πρωί των Χριστουγέννων το έθιμο λέει ότι η οικογένεια θα είναι καλότυχη όλο το χρόνο.

Τέλος στη Νορβηγία, το βράδυ των Χριστουγέννων, σε κάθε σπίτι καταχωνιάζονται οι σκούπες. Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε παγανιστική παράδοση που έλεγε ότι εκείνη τη νύχτα οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα καβαλάνε τις σκούπες που βρίσκουν εύκαιρες και αλωνίζουν


(Εάν θέλετε να δείτε χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες από διάφορες πόλεις του κόσμου και να ακούσετε χριστουγεννιάτικα τραγούδια δεν έχετε παρά να ανοίξετε τη σύνδεση που ακολουθεί): Christmas in cities around the world
Διαβάστε από την ελληνική λογοτεχνία τα ¨Θεοφάνια σ' ένα νησάκι"

No comments:

Post a Comment