Dec 2, 2009

CHRISTMAS BOATS

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΡΑΒΙΑ



Η θάλασσα που αγκαλιάζει την Ελλάδα υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης και πλούτου.
Στην εποχή του Μινωικού πολιτισμού οι Κρήτες ταξίδευαν με τα καράβια τους σε όλη τη Μεσόγειο αναπτύσοντας εμπορικές σχέσεις με άλλους λαούς.Έτσι δημιουργήθηκε η «Μινωική Θαλασσοκρατία».

Ο Ομηρος , ο παλαιότερος μας ποιητής , έγραψε για το βασιλιά Οδυσσέα και τις περιπλανήσεις του στη θάλασσα μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Αργότερα , στην εποχή της τουρκοκρατίας , άνθισε το εμπόριο όταν τα καράβια έκαναν πλούσια τα νησιά μας μεταφέροντας εμπορεύματα σε μακρινούς τόπους.Και δεν είναι μόνο αυτό.Στα μέσα του 18ου αιώνα οι Τούρκοι επέτρεψαν στους εμπόρους να έχουν κανόνια για να προστατεύονται από τους πειρατές. Αυτό το προνόμιο που τους δόθηκε ήταν σωτήριο για την Ελλάδα όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821.

Δεν είναι τυχαίο , λοιπόν , που συναντάμε το καράβι στη λαϊκή μας τέχνη και παράδοση. Για τους ψαράδες , τους σφουγγαράδες , τους εμπόρους , τους ξενιτεμένους , τους ναυτικούς έγινε σύμβολο. Έγινε στολίδι , κόσμημα , τάμα , τραγούδι και ενέπνευσε ζωγράφους , τεχνίτες,συγγραφείς και ποιητές.

Και τα Χριστούγεννα ένα στολισμένο καραβάκι είχε για τους θαλασσινούς τη θέση , που στις μέρες μας έχει πάρει το έλατο , έθιμο γερμανικό , που ήρθε στη χώρα μας , όπως και σε άλλες χώρες , τα τελευταία 150 χρόνια.
Στα νησιά μας τα παιδιά έψελναν τα κάλαντα κρατώντας στα χέρια τους πολύχρωμα καραβάκια που τους χρησίμευαν και για φαναράκια όταν έπεφτε η νύχτα. Aκόμη και σήμερα στις βιτρίνες των καταστημάτων, τις μέρες των Χριστουγέννων, τα καραβάκια αποτελούν μέρος της διακόσμησης και  επιλέγονται αντί του δέντρου από εκείνους που θέλουν να μείνουν πιστοί στην ελληνική παράδοση.    ( Christmas in Greece) ( Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις )

No comments:

Post a Comment