May 27, 2010

Μια από τις πιο ανθρώπινες μεγαλουπόλεις στον κόσμο είναι το Τορόντο


Ζούμε σε μια από τις πιο ανθρώπινες πόλεις του κόσμου. Αυτό επιβεβαιώνει η 16η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων πόλεων από πλευράς συνθηκών διαβίωσης, που δημοσιεύτηκε στα πλαίσια της έρευνας " Mercer Quality of Living " για to 2010.

Η έρευνα αυτή συγκρίνει 221 πόλεις με βάση 39 κριτήρια όπως η εγκληματικότητα, η υγεία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, η διασκέδαση, η κατοικία και το περιβάλλον. Επίσης εξετάζονται και οι πιθανότητες εκδήλωσης φυσικής καταστροφής, η ασφάλεια (σε σχέση με την εξωτερική πολιτική) αλλά και η ποικιλία εστιατορίων, η πρόσβαση σε συναυλίες μουσικής ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο κατάλογος που δημιουργείται κάθε χρόνο από τη συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιείται κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν στα στελέχη τους ένα μέτρο σύγκρισης για να εκτιμήσουν την πόλη όπου πρόκειται να μετατεθούν αλλά και για να καθορίσουν τις αποδοχές τους. Δεν είναι όμως έρευνα που γίνεται για λόγους τουριστικής προβολής ή υπόδειξης πόλεων κατάλληλων για επενδύσεις όπως επισημαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα ( site) της Mercer.

Το εντυπωσιακό για τον Καναδά είναι ότι μεταξύ των 25 καλύτερων πόλεων παγκοσμίως φιγουράρουν τέσσερις καναδικές πόλεις και συγκεκριμένα: Vancouver (4η θέση), Ottawa ( 14η), Toronto ( 16η), Montreal ( 21η). Επίσης ότι οι πόλεις Calgary ( στην επαρχία Alberta -φωτογραφία) και Ottawa (ομοσπονδιακή πρωτεύουσα) βρίσκονται στην 1η και 3η θέση αντίστοιχα του πίνακα με τις πιο φιλικές για το περιβάλλον πόλεις (οικολογικές/eco-cities).

Για τον πίνακα αυτό λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως η ποιότητα του πόσιμου νερού, η αποκομιδή των απορριμάτων , η υποδομή του αποχετευτικού δικτύου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κίνηση στους δρόμους ( κατά πόσο δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση) αλλά και η δέσμευση της πόλης στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελαχιστοποίησης της περιβαλλοντικής μόλυνσης .
Αν αναρωτιέστε για το ποια θεωρείται καλύτερη περιοχή, από πλευράς συνθηκών διαβίωσης , σύμφωνα με την έρευνα είναι η κεντρική Ευρώπη, αφού τρεις πόλεις της, η Βιέννη (Αυστρία), η Ζυρίχη και η Γενεύη ( Ελβετία) καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις πρώτες θέσεις των ποιοτικότερων πόλεων στον κόσμο. Στην τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Βαγδάτη.

                                                                                         ( πηγή: εφημερίδα Toronto Star 27/5/2010)

Πρόταση για εργασία: Αν σας ενδιαφέρει ψάξτε να βρείτε ποια θέση έχουν ελληνικές πόλεις στον κατάλογο ή φτιάξτε κι εσείς μια λίστα των καλύτερων πόλεων με βάση δικά σας κριτήρια.

No comments:

Post a Comment