May 6, 2010

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ



Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε μια γιορτή κάθε άνοιξη αφιερωμένη στη Θεά Γαία (μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα τη λατρεία της Γαίας αντικατέστησε η λατρεία της κόρης της Ρέας, μητέρας του Δία. Αυτή ήταν η πρώτη μορφή εορτασμού της μητέρας.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε τη γιορτή της μητέρας σα γιορτή προς τιμή της θεάς Κυβέλης.Η γιορτή αυτή γινόταν κάθε Μάρτιο.

Μια νεότερη εκδοχή του εορτασμού της μητρότητας βρίσκουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αιώνα, όπου γιόρταζαν τη “Mothering Sunday” την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής. Την ημέρα αυτή όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν άδεια για να επισκεφθούν και να γιορτάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στις αρχές του 20ου αιώνα, μια δασκάλα, η Anna Jarvis, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας . Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της η οποία είχε αγωνισθεί για τη συμφιλίωση των Βορείων και των Νοτίων Αμερικανών μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1864. Πραγματικά το 1914 οι αγώνες της δικαιώθηκαν και με προεδρικό διάταγμα καθιερώθηκε επίσημα να γιορτάζεται, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη, η Ημέρα της Μητέρας.

Στην εποχή μας πολλές χώρες γιορτάζουν τη Γιορτή της Μητέρας κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη. Παρ’όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητρότητα σαν έννοια,αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να δείξει κάποιος την αγάπη του για τη δική του μητέρα. Βέβαια το εμπόριο και η διαφήμιση σύντομα ανακάλυψαν μια καινούρια πηγή εσόδων και γρήγορα τα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν πολύχρωμες ανθοδέσμες και γλάστρες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η γιορτή της μητέρας είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια,γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς.

  • Μother Day tips: Aν δεν έχετε σκεφτεί ή κλείσει ακόμη κάτι ιδιαίτερο για τη γιορτή της μητέρας ( εκτός από έξοδο σε εστιατόριο και την προσφορά κάρτας, λουλουδιών ή άλλων δώρων ) στη σύνδεση που ακολουθεί θα βρείτε κάποιες ιδέες και προορισμούς  για την περιοχή του Τορόντο.Πατήστε εδώ!.. Ιδέες για δώρα θα βρείτε εδώ.
  • Περισσότερα για τη  Γιορτή της  Μητέρας σε αυτή τη σύνδεση.
  • Σχολική εργασία για τη μάνα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ, ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ!

No comments:

Post a Comment