May 22, 2010

Να μην αφήσουμε να χαθεί η ποντιακή γλώσσα- Μια πρόταση του «Αριστοτέλη» με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.


Με αφορμή την «Ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού», στις 19 Μαϊου, η Ποντιακή Αδελφότητα Τορόντο-Παναγία Σουμελά οργάνωσε εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας με κύριο θέμα την πρόταση για παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι πάντα δραστήριοι και δημιουργικοί ομογενείς ποντιακής καταγωγής στον Καναδά, αναζητούν υποστήριξη και ομοψυχία στην προβολή ενός δίκαιου αιτήματος που αν μη τι άλλο είναι, πέρα από εθνική υπόθεση για τους απαναταχού Πόντιους και τον ελληνισμό, ένα ζήτημα αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας.

Με πρωτοστάτες τους Πόντιους ομογενείς έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για να αγνωριστεί επίσημα η μεθοδική εξολόθρευση των προγόνων τους.

Η Γενοκτονία των Ποντίων άρχισε το 1914 και κορυφώθηκε το 1923.Υπολογίζονται σε 350.000 περίπου οι σφαγιασθέντες από τους Τούρκους Έλληνες της περιοχής του Πόντου. Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα το οποίο οι Νεότουρκοι έπραξαν συστηματικά και μεθοδικά.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων έγινε παράλληλα με τις γενοκτονίες κι άλλων χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στην Πρώην Σοβιετική Ένωση ( στον Άνω Πόντο) αλλά και στην Ελλάδα , μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 ενώ πολλοί ακολούθησαν ακόμη μεγαλύτερο ταξίδι ξεριζωμού αναζητώντας νέες πατρίδες στην Ευρώπη ( κυρίως Γερμανία και Σουηδία) αλλά και στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Το ελληνικό κοινοβούλιο αναγνώρισε το Φεβρουάριο του 1994 την 19η Μαίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και αποφάσισε την έκδοση τόμου με τη συγκέντρωση χιλιάδων εγγράφων που τεκμηριώνουν τα εγκλήματα της γενοκτονίας. (Η 14η Σεπτεμβρίου ορίστηκε από τη Βουλή, το 1998 ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος)

Η Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία έχει αναγνωριστεί εκτός από την Ελλάδα, από την Κύπρο και πρόσφατα από την Σουηδία. Στην Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες αριθμός πολιτειών και πόλεων έχουν αναγνωρίσει την Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία με διάφορα ψηφίσματα και διακηρύξεις. Η διεθνώς αναγνωρισμένη ακαδημαική ομάδα για την μελέτη των Γενοκτονιών IAGS (International Association of Genocide Scholars) έχει επίσης αναγνωρίσει την Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία.

Τα ποντιακά και η πρότασή μας

Παράλληλα με τον αγώνα για τη δικαίωση του αιτήματος σε όλο τον κόσμο, όπως έγινε με το αντίστοιχο ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, οι Πόντιοι και φυσικά όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αγωνιστούν και για ένα άλλο επίσης σοβαρό θέμα: τη διάσωση της ποντιακής γλώσσας.

Πριν από ένα χρόνο περίπου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από την UNESCO (ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός φορέας του Ο.Η.Ε.) η ύπαρξη της ποντιακής διαλέκτου της ελληνικής γλώσσας (αναφέρεται ως ποντιακή γλώσσα) και η κατάταξή της πλέον στις γλώσσες υπό εξαφάνιση. Μάλιστα στη σχετική ιστοσελίδα αναφέρεται ως σημείο προέλευσης της γλώσσας ο Πόντος και αναφέρεται ο εκτιμώμενος αριθμός όσων την μιλούν.

Τα Ποντιακά-Ελληνικά συγκαταλέγονται μαζί με τα Ιταλικά-Ελληνικά μεταξύ των 750 γλωσσών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως ακριβώς κινδυνεύουν στον πλανήτη μας και πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ο «Εθνολόγος»-Ethnologue, ένας από τους εγκυρότερους διεθνείς καταλόγους γλωσσών, επισημαίνει για τα ποντιακά-ελληνικά ότι αφορούν σε πληθυσμό περίπου 200.000 ατόμων εντός Ελλάδας και 324.540 παγκοσμίως. Ομιλητές-γνώστες της γλώσσας υπάρχουν εκτός από την Ελλάδα (ειδικά το προάστιο της Θεσσαλονίκης Καλαμαριά) και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, στο Αζερμπαϊζάν, το Καζακστάν, τη Γεωργία (όσοι μιλούν τα ποντιακά-ελληνικά στη Γεωργία ονομάζονται "Rumka" δηλαδή Ρωμιοί), τη Ρωσία, την Τουρκία ( υπολογίζονταν σε 4.500- 1965 Mackridge), τον Καναδά και τις Η.Π.Α.

 Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι οι ποντιακής καταγωγής Έλληνες της βόρειας Αμερικής συντηρούν και μιλούν με μεγαλύτερο ζήλο τη γλώσσα τους σε σχέση με τους Ποντίους της Ελλάδας.

Η απειλή και η εξαφάνιση μιας γλώσας δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους γλωσσολόγους και τους ανθρωπολόγους αλλά πρέπει να προβληματίζει όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η Ελλάδα που διαθέτει μια μακραίωνη γλωσσική και πολιτιστική παρακαταθήκη, η οποία επέζησε από γενιά σε γενιά με τον γραπτό αλλά και τον προφορικό κυρίως λόγο, θα πρέπει να σώσει τον πλούτο που μεταφέρουν όλες οι τοπικές εθνικές διάλεκτοι ξεκινώντας φυσικά από όσες απειλούνται.

Η ποντιακή διάλεκτος έχει ρίζες αρχαίες ελληνικές και σίγουρα αποτελεί μέλος του ελληνικού πολιτισμού που δεν πρέπει να σβήσει.Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν στην κατεύθυνση αυτή πρωτοβουλίες ιδιωτών μέσω ιστολογίων (blogs) αλλά και ομάδων σε ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα όπως στο facebook. Η ελληνική πολιτεία μπορεί να δημιουργήσει, να προωθήσει και να στηρίξει προγράμματα και κέντρα εκμάθησης και διατήρησης αυτής της διαλέκτου. Επιπλέον πρέπει όλοι οι οργανωμένοι ποντιακοί σύλλογοι να διδάξουν την ποντιακή διάλεκτο στα νεώτερα μέλη τους.


Η Ελληνική Κοινότητα στο Τορόντο όπου ζουν και προοδεύουν χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής θα πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας της με ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να οργανωθούν μαθήματα στην ποντιακή διάλεκτο τα οποία θα συνδυάζονται φυσικά με άλλα στοιχεία από την πλούσια ποντιακή παράδοση (λαογραφία, μουσική, χορός κλπ).

  Το ίδιο φυσικά μπορεί να γίνει και με άλλες εθνοτοπικές διαλέκτους ωστόσο στην περίπτωση των ποντιακών θα πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αφενός το οφείλουμε στα θύματα της Γενοκτονίας των οποίων οι απόγονοι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να χαθούν οι μνήμες που μόνο μέσα από τη γλώσσα μεταφέρονται, αφετέρου γιατί τα ποντιακά δεν είναι απλά μια ελληνική διάλεκτος. Είναι μια γλώσσα που μας συνδέει με την Αρχαία Ελλάδα και κυρίως είναι μια γλώσσα που κινδυνεύει με εξαφάνιση


 ΠΗΓΕΣ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


  • Φωτογραφικό υλικό από τα μνημεία που είναι αφιερωμένα στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.Ανάμεσά τους και το μνημείο στο Τορόντο. ΣΥΝΔΕΣΗ 

  • Εργασία για την ποντιακή διάλεκτο στον Πόντο που κατατέθηκε στο 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ποντιακή Γλώσσα ( το Μάιο του 2009). ΣΥΝΔΕΣΗ

  •  Ethnologue-languages of the world: Kατάλογος σε ηλεκτρονική μορφή (κυκλοφορεί και αντίστοιχο βιβλίο) με όλες τις γλώσσες που απειλούνται να εξαφανιστούν. ΣΥΝΔΕΣΗ

  • Αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων ιστοσελίδα του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας) Κώστα Φωτιάδη με πλούσιο υλικό. ΣΥΝΔΕΣΗ

  • Language Death, από τον David Crystal. Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τις γλώσσες που σβήνουν.ΣΥΝΔΕΣΗ

  • Ιστοσελίδα της UNESCO για την άυλη παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά και τις υπό εξαφάνιση γλώσσες. ΣΥΝΔΕΣΗ

  • Άρθρο της εφημερίδας Ελληνικός Τύπος από εκδήλωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό στο Τορόντο. ΣΥΝΔΕΣΗ

  • Διάφορα βίντεο με αφιερώματα, ρεπορτάζ, εκδηλώσεις και οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τη Γενοκτονία των Ποντίων. ΣΥΝΔΕΣΗ

No comments:

Post a Comment