May 22, 2010

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Καλά κρατεί η παράδοση του χορού αποφοίτησης του Λυκείου « Αριστοτέλης»

Σε ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι μέχρι τα περασμένα μεσάνυχτα εξελίχθηκε ο χορός αποφοίτησης των μαθητών της 12ης τάξης του σχολείου credit «Αριστοτέλης» της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, που λειτουργεί τα Σάββατα σε δυο σχολικές μονάδες: στο Eastern Commerce και το GS Henry High School.

To σχολείο αυτό είναι το μοναδικό στο Τορόντο που δίνει τη δυνατότητα στους ομογενείς μαθητές του  να μάθουν την ελληνική γλώσσα στο επίπεδο του Γυμνασίου και του Λυκείου (9η-12η τάξη) αλλά και να αξιοποιήσουν τους βαθμούς τους (credit) προκειμένου να μπουν στο πανεπιστήμιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ελληνικό σχολείο συνδεδεμένο με το ημερήσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Άρχισε να λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2003-2004 όταν λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό του TDSB (Σχολικό Συμβούλιο Τορόντο) οι δημόσιες εκπαιδευτικές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν την λειτουργία των Σαββατιανών προγραμμάτων διεθνών γλωσσών credit.
Αρχικά επιχειρήθηκε η μετάθεση του προγράμματος σε απογευματινές ώρες ( καθημερινές) αλλά λόγω μειωμένης συμμετοχής και προ του κινδύνου να διακοπεί πλήρως η συνέχιση της διδασκαλίας ελληνικών σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου αποφασίστηκε να ενταχθεί το πρόγραμμα στο σύστημα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, με την ευθύνη της οποίας λειτουργεί το σχολείο την τελευταία επταετία.

 
                                        
                                                                         Η Ελληνική νεολαία του Τορόντο σε δράση


 Ο χορός αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς τόσο για τα  παιδιά που ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στα ελληνικά σχολεία όσο  και για τους συμμαθητές και συμμαθήτριες των μικρότερων τάξεων.

 
Το «Semi Formal» όπως είναι γνωστός στη νεολαία της παροικίας ο χορός των μαθητών του "Αριστοτέλη," καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ίδιων των μαθητών που θεωρούν το ελληνικό σχολείο όχι απλά ένα χώρο όπου μαθαίνουν τη γλώσσα και την παράδοση της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα ένα σημαντικό κέντρο της κοινωνικής τους δραστηριότητας όπου ανακαλύπτοντας την πολιτιστική τους ταυτότητα, δικτυώνονται και αποκτούν στενούς δεσμούς φιλίας με ομοεθνείς της ηλικίας τους.
 
Το φετινό  "Semi Formal" έγινε την Παρασκευή 21 Μαίου, ανήμερα της γιορτής Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Spirale Banquet Hall.

Παραβρέθηκαν οι περισσότεροι μαθητές των δυο σχολείων καθώς και καθηγητές που ανέλαβαν να περιφρουρήσουν την εκδήλωση.Από την πλευρά της Ελληνικής Κοινότητας, το «παρών» έδωσε η κα Μπέσυ Αναγνωστοπούλου, επί σειρά ετών πρόεδρος του τμήματος Παιδείας, που συνεχάρη τα παιδιά για τη φοίτησή τους όλα τα χρονιά στο ελληνικό σχολείο, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στο πρωινό καναδικό εκπαιδευτικό σύστημα και τα κάλεσε να διατηρήσουν για όλη τους τη ζωή την ελληνική συνείδηση που καλλιέργησαν με τη βοήθεια των γονέων και των δασκάλων τους.

Η Μπέσυ Αναγνωστοπούλου, πρόεδρος του τμήματος Παιδείας της Κοινότητας και ο διευθυντής του σχολείου Σταύρος Ναξάκης 

 
Τα παιδιά ευχαρίστησε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο διευθυντής του σχολείου, δρ Σταύρος Ναξάκης ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά του στις καθηγήτριες της 12ης των δύο σχολείων, Μάγδα Σιγάλα, Μαρία Αγγελή και Ελένη Κουρέση και ειδικά στην τελευταία που ήταν υπεύθυνη διοργάνωσης του χορού, συντονίζοντας τις προσπάθειες της επιτροπής των μαθητών για την άρτια διοργάνωση του χορού, τη συγκέντρωση των πλούσιων δώρων που κληρώθηκαν και την όμορφη διακόσμηση της αίθουσας.Σε ρόλο τελετάρχη ήταν οι μαθήτριες Katerina Gourmos ( Eastern) και Virginia Tsakalis (GS Henry)


                                         Οι καθηγήτριες της 12ης Ελένη Κουρέση, Μάγδα Σιγάλα και ΜαρίαΑγγελή

 
Οι τελειόφοιτοι μαθητές και οι μαθήτριες τίμησαν με τη σειρά τους με μια ανθοδέσμη τις καθηγήτριές τους και στη συνέχεια ρίχτηκαν στο χορό που συνεχίστηκε όλο το βράδυ, τόσο σε ελληνικούς όσο και σε μοντέρνους ποπ ρυθμούς.

Μαθητές και μαθήτριες που αποφοιτούν

Το τραπέζι των δασκάλων: Μπέσυ Αναγνωστοπούλου, Μαρία Κουζέλη, Ανδριανή Σταματοπούλου, Σταύρος Ναξάκης, Ελένη Καβούκη και Ελένη Κουρέση (εορτάζουσες), Θέμης Αραβοσιτάς, Μάγδα Σιγάλα, Μαρία Αγγελή, Βασίλης Πάσχος

 
Εντυπωσιακό πάντως είναι το πόσο αγαπούν τα ελληνόπουλα του Καναδά την ελληνική μουσική και τους παραδοσιακούς μας χορούς. Η πίστα γέμιζε ασφυκτικά κάθε φορά που ο αγαπημένος της νεολαίας DJ Κώστας (Mr. Stoim) γύριζε το πρόγραμμά σε ελληνικό ρεπερτόριο, είτε ήταν δημοτικά είτε λαϊκά και τα παιδιά σχημάτιζαν τεράστιες κυκλικές αλυσίδες δημιουργώντας μια ζεστή και γνήσια ελληνική ατμόσφαιρα.


Τα μέλη της επιτροπής του χορού αποφοίτησης 2010 : Patricia Zarafonitis, Maria Papadopoulos, Vikki Bekiaris, Virginia Tsakalis, Emilia Vercillo, Katerina Tsiligiannis, Billy Zoubaniotis, Sam manos, Katerina Gourmos, Anastasia Nasiopoulos, Lena Koutroubis


Η παρουσία των δασκάλων επιτηρητών και δυο «σεκιουριτάδων» που είχαν προσλάβει οι διοργανωτές για να αποφευχθεί κάθε παρατράγουδο ήταν τελικά αχρείαστη.Οι μαθητές και οι μαθήτριες διασκέδασαν και ξεφάντωσαν σε πολιτισμένα πλαίσια και έφυγαν ( με το ζόρι καθώς χρειάστηκε να διακοπεί η μουσική για να αποχωρήσουν) όλοι με τις καλύτερες εντυπώσεις και τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις όχι μόνο από το χορό αλλά και από όλα τα χρόνια που κάθησαν στα θρανία του ελληνικού σχολείου.







Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε μια χαρακτηριστική φράση ενός εκ των δυο νέων, υπαλλήλων της εταιρείας «σεκιούριτι» που παρατηρούσαν όλη τη βραδιά τη διασκέδαση των Ελληνο-καναδών μαθητών.
Ρωτώντας τους αν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη συμπεριφορά των μαθητών μας και ποιες ήταν οι εντυπώσεις τους από τον χορό του ελληνικού σχολείου μας έδωσαν την εξής απάντηση:
"You have a beautiful culture" !


Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας για την προσφορά τους και την οικονομική ενίσχυση της εκδήλωσης στους ομογενείς και τις επιχειρήσεις:

Zarafonitis Nick, Zoubaniotis Helen, E. Vercillo, Cabello Salon, Megas Restaurant, Anthi Floral Boutique, Panathinaikos Fun Club.

No comments:

Post a Comment