Jan 20, 2010

ZHTEITAI ΨΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΡΟΝΤΟ


 Έχετε πει ποτέ σας ψέματα; Σας έχουν πει ποτέ ψέματα;
Σας αρέσει να λέτε ψέματα; Σας αρέσει να σας λένε ψέματα;

Οι ερωτήσεις είναι φυσικά παραπλανητικές( η παραπλάνηση είναι κι αυτή μια μορφή ψέματος)αφού δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πει ψέματα κι αν κάποια ή καποιος υποστηρίζει το αντίθετο, τότε απλά είναι ψεύτρα ή ψεύτης.

Το ψέμα είναι μια πολύ παλιά ιστορία που έχει να κάνει με την ίδια την φύση του ανθρώπου.Γιαυτό άλλωστε συναντούμε τα ψέματα ακόμη και στις δέκα εντολές, από την εποχή δηλαδή της Παλαιάς Διαθήκης.
Το ψέμα κατείχε την 8η θέση στο σχετικό πίνακα των εντολών προς τον άνθρωπο και μάλιστα γινόταν και διευκρίνηση.... «Δεν θα πρέπει να δίνεις ψευδή μαρτυρία εναντίον του πλησίον σου»!Δηλαδή να μην διαδίδεις ψέματα για ένα πρόσωπο , να μην χρησιμοποιείς ψέματα για να κάνεις κακό σε κάποια/ον ή όπως λέγεται αλλιώς στα ελληνικά να μην ψευδομαρτυρείς.

Τώρα θα πει κανείς υπάρχουν ψέματα και ψέματα.Αυτά που χαρακτηρίζονται ως αθώα ή λευκά ψέματα( white lies) και τα χοντρά ψέματα , αυτά δηλαδή που μπορεί να πει κάποιος π.χ. στο δικαστήριο και να καταδικαστεί ένας αθώος ή να αθωωθεί ένας ένοχος.

Από τους πιο γνωστούς ψεύτες σε όλο τον κόσμο ο πιο ξακουστός είναι ο Πινόκιο.Μια ξύλινη κούκλα που έλεγε ψέματα αλλά έτσι μεγάλωνε η μύτη του...Μακάρι να γινόταν το ίδιο με όλους τους ψεύτες....Φανταστείτε τι θα γινόταν, ας πούμε με τους δικηγόρους και τους πολιτικούς που είναι λόγω της δουλειάς τους υποχρεωμένοι,να λένε συχνά ψέματα ή μάλλον να κρύβουν την αλήθεια.

Ψέματα λένε φυσικά και οι δάσκαλοι και οι γιατροί και όλοι οι επαγγελματίες επειδή πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να τα λένε.
Τα ψέματα δυστυχώς, έχουν κάποιες φορές άσχημη κατάληξη.Τα τελευταία χρόνια δε, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ στην ανάλυση του εγκεφάλου που τα ψέματα είναι πλέον ανιχνεύσιμα ( διαβάστε το σχετικό άρθρο).
Πώς θα ήταν η ζωή δίχως ψέματα; Μήπως όπως ένα φαγητό χωρίς αλάτι;

Αρκετά είπαμε για τα ψέματα.Περισσότερα θα μάθετε παρακολουθώντας την παράσταση στου θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά « Ζητείται ψεύτης» ( liar wanted) που παρουσιάζει το θέατρο «Νεφέλη» της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, σε σκηνοθεσία της Nancy Athan-Mylonas, από την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου , στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο( 30 Thorncliffe Park drive , Toronto).Πληροφορίες 416-4252485, http://www.greekcommunity.org/
Συνδέσεις: Ζητείται ψεύτης-ελληνικός κινηματογράφος, liar-liar with Jim Carrey

No comments:

Post a Comment