Jan 14, 2010

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΕΙΣΜΟ


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή.Η φτωχή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής χτυπήθηκε από τον εγκέλαδο την περασμένη Τρίτη.


Η μεγάλη ένταση του σεισμού, που μετρήθηκε στους 7,3 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, σε συνδυασμό με το μικρό εστιακό βάθος του επίκεντρου , που ήταν πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας , είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλά κτήρια και να προκληθούν τεράστιες καταστροφές.Ανάμεσα στους νεκρούς ,τους τραυματίες και τους αγνοούμενους υπάρχουν και Καναδοί -τρεις είναι οι επιβεβαιωμένες από την Οτάβα απώλειες μέχρι στιγμής.

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Άμυνας Peter MacKay και Εξωτερικών Lawrence Cannon ανακοίνωσαν ότι ο Καναδάς θα ενισχύσει την Αϊτή με ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάσει τα πενήντα εκατομμύρια δολάρια.Αεροσκάφη και πλοία του Καναδικού στρατού μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα, νερό και τρόφιμα στο Πορτ-ο-Πρενς για την ανακούφιση των πληγέντων ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει πολλές χώρες ,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από σεισμούς. Στον Καναδά ζουν περίπου 100 χιλιάδες Αϊτινοί εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στο Μόντρεαλ.

No comments:

Post a Comment