Όλοι μας γνωρίζουμε για τον φοβερό σεσμό πού χτύπησε την Αϊτή την περασμένη εβδομάδα και που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.Η Ελλάδα έχει γνωρίσει ανάλογες φυσικές καταστροφές στο παρελθόν και για όσους δεν έχουν ζήσει την τρομερή εμπειρία ενός σεισμού καλύτερα να μην την ζήσουν ποτέ.Ειδικά όταν ο σεισμός χτυπήσει μια περιοχή που έχει ήδη προβλήματα φτώχειας και υποδομών τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι επιζώντες ζουν ένα παρατεταμένο δράμα.
Ότι μας έστειλαν οικονομική ενίσχυση για την επανάσταση, παρόλο που κι εκείνοι μόλις είχαν απαλλαχθεί από το ζυγό της σκλαβιάς.
Διαβάστε τα παρακάτω κείμενα που αναδημοσιεύουμε και όποιος μπορεί, ας βοηθήσει.Ας θυμηθούμε τη φράση του λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα που είπε: « Εκείνος που ελεεί φτωχό, δανείζει το Θεό»
1. "Με αφορμή (δυστυχώς) τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή (12/1/2010) έψαξα να μάθω για αυτή την χώρα και την ιστορία της. Έμαθα λοιπόν ότι η Αϊτή ήταν γαλλική αποικία που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1804. Ήταν η πρώτη ανεξάρτητη χώρα Αφροαμερικάνων και το μόνο κράτος που «γεννήθηκε» μετά από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων.
Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος!
Ο τότε πρόεδρός της Jean Pierre Boyer, έστειλε στις 15/01/1822 έγγραφο στην ελληνική επιτροπή του Παρισιού απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, στο οποίο ανάγγελλε την αναγνώριση της ελληνικής προσωρινής διοίκησης και ευχόταν την νίκη της επανάστασης.
Είχαν προηγηθεί πολύχρονοι αγώνες των σκλάβων της Αϊτής κατά των λευκών Γάλλων γαιοκτημόνων με αποτέλεσμα, το 1803 να εγκαθιδρυθεί το πρώτο κράτος στον κόσμο που διακήρυττε την κατάργηση κάθε φυλετικής διάκρισης.
Η Αϊτή, πέρα από την δήλωση αναγνώρισης τής επανάστασης, παρ' ότι κατεστραμμένη από το δικό της πόλεμο, έστειλε στο Παρίσι, στον Αδαμάντιο Κοραή, 25 τόνους καφέ, ώστε να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα για τον αγώνα των Ελλήνων. Επίσης έστειλε εκατό εθελοντές στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, οι οποίοι όμως…δεν έφθασαν ποτέ. Φημολογείται ότι τους μακέλεψαν οι τότε αποικιοκράτες, φίλοι στενοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει όπως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να «ξανασταθούν στα πόδια τους». Άλλωστε αυτοί σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους «φίλους» μας, ποτέ δεν ζήτησαν τα «δανεικά» τους πίσω…"
Πηγή: sofoscrete.blogspot.com
2. «Η Αϊτή έχει απεγνωσμένα ανάγκη από τεράστιας κλίμακας αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και από συγκεκριμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης.
Ας δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας, ειδικά εμείς οι Ελληνες, που έχουμε απέναντι στην Αϊτή ηθικό και ιστορικό χρέος. Οι κοινοί μας δεσμοί αρχίζουν με την σχεδόν ταυτόχρονη κατάκτηση της ανεξαρτησίας μας. Η Αϊτή δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα, ήταν και η πρώτη που έστειλε βοήθεια στην Επανάσταση.
Το 1821, οι μόλις απελευθερωμένοι Αϊτινοί πρώην σκλάβοι, έστειλαν στον Αδαμάντιο Κοραή στο Παρίσι 25 τόνους καφέ, με την εντολή να εκποιηθούν για να αγοράσουν οι έλληνες επαναστάτες όπλα. Την προσφορά συνόδευσαν 100 αϊτινοί εθελοντές, που σκόπευαν να φτάσουν στην Ελλάδα και να πολεμήσουν στο πλευρό μας.
Γι' αυτά τα κοινά ιδανικά που εμπνέονταν από τη Γαλλική Επανάσταση αλληλογραφούσαν συχνά ο Αδαμάντιος Κοραής με τον πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιέρ Μπογιέ. Το 1822, η Ελλάδα απαγόρευσε τη δουλεία με συνταγματική διάταξη.
Το 1935, η πριγκίπισσα Ελλάδας και Δανίας, δούκισσα του Κεντ, Μαρίνα, επισκέφθηκε το Πορτ-ο-Πρενς και «εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για την συμβολή της Αϊτής στον αγώνα για την ανεξαρτησία μας από τον οθωμανικό ζυγό».
Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 17/1/2010
( διάβασε και στείλε την δική σου βοήθεια)
No comments:
Post a Comment