Jan 17, 2010

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ FACEBOOK



Τώρα που το facebook διαθέτει περισσότερους από 320 εκατομμύρια χρήστες καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική εξακολουθεί να είναι η ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία και πόσο πολύτιμη είναι, σε αυτή την κατεύθυνση, η βοήθεια της τεχνολογίας και των νέων μέσων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.Το facebook φαντάζει χαοτικό, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό. Ωστόσο στην πραγματικότητα δεν μοιάζει με τίποτε άλλο από εκατομμύρια μικρές παρέες που αναπτύσσονται όχι μόνο γύρω από ανθρώπους αλλά και γύρω από ιδέες, προτάσεις, ενδιαφέροντα αλλά και συμφέροντα.
Το φαινόμενο του facebook είναι μοναδικό, τουλάχιστον έτσι όπως έχει εξελιχθεί και με βάση τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει παγκοσμίως και μελετάται καθημερινά από επιστήμονες πολλών κλάδων όπως την κοινωνιολογία, την ψυχολογία, την οικονομία κλπ.
Για όσους ασχολούνται με τη γλώσσα και κυρίως τους εκπαιδευτικούς, αυτό το νέο μέσο έχει κάποιες διαστάσεις που δεν είναι απλά ενδιαφέρουσες αλλά αποτελούν μεγάλη πρόκληση.Οι νέες και οι νέοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να γράψουν πράγματα που απευθύνονται σε ένα εν δυνάμει παγκόσμιο κοινό.Αποκαλύπτουν στοιχεία για τον εαυτό τους, την προσωπική τους ζωή και κρίνονται για τα γραπτά τους από ένα κοινό που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της σχολικής τάξης.
Ποιος όμως διδάσκει τα παιδιά πώς να γράψουν σωστά;Ποιος τα προετοιμάζει να έχουν την αίσθηση του μέτρου σε όσα αποκαλύπτουν και στον τρόπο που εκφράζονται;Μήπως υπάρχει κάποιο σχολείο για χρήστες του facebook;Tα ερωτήματα μπορεί να είναι ανεξάντλητα....άλλωστε όπως επισημάναμε πρόκειται για ένα νέο πεδίο που διαρκώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται.
Υποβάλαμε κάποιες ερωτήσεις μέσω google (αλήθεια σε ποιον θα κάναμε τις ερωτήσεις αυτές στην προ-google "B.G" εποχή) και συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις:
  • Το facebook έχει πλέον μεγαλύτερο πληθυσμό από τις Η.Π.Α.με πάνω από 321 εκατομμύρια , στα τέλη του 2009, την ώρα που η παγκόσμια υπερδύναμη έχει 307 εκατομμύρια κατοίκους.Συνεπώς αν το facebook ήταν χώρα θα ήταν- σήμερα- η τέταρτη μεγαλύτερη του πλανήτη.
  • Ο ρυθμός αύξησης των χρηστών σε πολλές χώρες είναι εκρηκτικός.Π.χ η Ινδονησία είχε το 2008 περίπου 200 χιλιάδες μέλη και το 2009 περίπου 6.500.000!Οι Ιταλοί στο facebook ήταν λιγότεροι από 500 χιλιάδες το 2008 και πέρυσι ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια.
  • Μεταξύ των 50 δημοφιλέστερων σελίδων στο facebook,με τα περισσότερα μέλη παγκοσμίως είναι αυτή του ( μακαρίτη πλέον) Michael Jackson( πάνω από 10 εκατομμύρια)των Vin Diesel, Barrack Obama, Lady Gaga, Will Smith... δίασημες δηλαδή προσωπικότητες που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης από το χώρο της πολιτικής, μουσικής, κινηματογράφου, μόδας κλπ.Επίσης ¨διακρίνονται" σελίδες υποστήριξης πολυεθνικών εταιριών ( όπως Coca Cola, Starbucks...) αλλά και σελίδες που συγκεντώνουν  επισκέπτες με κοινά ενδιαφέροντα, γούστα αλλά και προβληματισμούς  όπως: «μου αρέσει η πίτσα», « μισώ τους αργούς υπολογιστές», « μου τη σπάει να ξυπνάω στη μέση ενός ωραίου ονείρου και να το χάνω», « μου λείπει ύπνος γιατί ξενυχτάω χωρίς λόγο», « πολλές φορές γελάω στα καλά καθούμενα όταν σκέφτομαι/θυμάμαι κάτι αστείο» κλπ.
Υπάρχουν και μερικές πρωτότυπες/χαριτωμένες ελληνικές ιδέες χρηστών του facebook όπως «μαμά δώσε μου κατι να φάω-πάρτο μόνος σου-καλά δεν πεινάω»,« άσχημοι στη φωτογραφία της ταυτότητας», « 100+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν..το τέλος της ζωής» αλλά φυσικά και ομάδες που ασχολούνται με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, προβολής εθνικών θεμάτων, εκστρατείες για την ενίσχυση πληγέντων από φυσικές καταστροφές ή ανθρώπων με προβλήματα υγείας κλπ.
  • Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 2.200.000 μέλη δηλαδή το facebook είναι πληθυσμικά η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη μετά την Αθήνα.
  • Ο Καναδάς έχει 14 εκατομμύρια μέλη.Σύντομα αναμένεται ο μισός πληθυσμός της χώρας να συμμετέχει στο facebook.
  • Εκατομμύρια μέλη του facebook προσθέτουν στον κατάλογο των «φίλων» τους άτομα που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στη ζωή τους.

Τα στοιχεία είναι αναρίθμητα και οι προοπτικές άγνωστες...Θα έρθει η μέρα που οι χρήστες του facebook θα είναι σχεδόν το σύνολο της ανθρωπότητας ή θα ξεπεραστεί/αντικατασταθεί από κάτι άλλο; Το βέβαιο είναι ότι για να έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις αυτό το φαινόμενο, εξυπηρετεί κάποιες βασικές ανθρώπινες ανάγκες.
Άραγε αυτό το σύγχρονο διαδικτυακό μέσο μας ενώνει ή μας απομονώνει, μας συνδέει ή μας κατηγοριοποιεί, το ελέγχουμε ή μας ελέγχει, είναι αθώο ή επικίνδυνο;
Τις απαντήσεις μπορεί να τις δώσει ο καθένας στον εαυτό του.Εμείς μπορούμε να τις αναζητήσουμε στη σοφία του πολιτισμού που μεταφέρουμε.Τι θα έλεγαν για το facebook οι πρόγονοί μας,οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι;
«Τα πάντα ρει» ή μήπως «παν μέτρον άριστον»;
Το ελληνικό πνεύμα μπορεί να μην έχει συγκεκριμένη απάντηση για το facebook αλλά μας έχει μάθει ότι για τα πάντα στη ζωή χρειάζεται κριτική προσέγγιση.Άλλωστε κατά τον Πλάτωνα ο άνθρωπος είναι αυτός που αναλογίζεται και κρίνει όσα έχει δει.( Άνθρωπος: ό αναθρών ά όπωπε).

No comments:

Post a Comment