Στο ελληνικό σχολείο Eastern-Αριστοτέλης του προγράμματος credit της Κοινότητας Τορόντο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου μια ενδιαφέρουσα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στον Καναδά εκδήλωση.
Ο Έλληνας καθηγητής του University of Toronto Γιώργος Αρχοντίτσης (Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας) παρουσίασε στους μαθητές της Β΄ και Γ΄Λυκείου το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κορυφαίων περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη.Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Αριστοτέλη ενημερώθηκαν από τον περιβαλλοντολόγο-ερευνητή για τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος και έμαθαν από πρώτο χέρι τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που απασχόλησαν στην Κοπεγχάγη,την παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον.
Ο δρ. Αρχοντίτσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, που είναι εμφανής την τελευταία δεκαετία. Μίλησε για την ηλιακή ακτινοβολία και τους τρόπους προστασίας από την επικίνδυνη έκθεση σε αυτή, για τους υδάτινους πόρους και την σημασία των ωκεανών στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
Με μεγάλο ενδιαφέρον μαθητές και δάσκαλοι άκουσαν τον Γιώργο Αρχοντίτση να εξηγεί πως το
μέλλον του πλανήτη είναι συνδεδεμένο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής του ανθρώπου, τις σπατάλες και την άνιση κατανομή του πλούτου μεταξύ των χωρών αλλά και ότι είναι δυνατό αλλάζοντας μικρές καθημερινές μας συνήθειες να βοηθήσουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
« Πρέπει να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε σα να είμαστε η τελευταία γενιά στον πλανήτη και να σεβαστούμε τα οικοσυστήματα και τους πόρους που υπάρχουν στη γη» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερωτήματα μαθητών που έδειξαν να είναι οικολογικά ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι.
Η παρουσίαση του δρ. Αρχοντίτση κατέληξε στην ανάθεση εργασίας προς τις μαθήτριες και τους μαθητές του «Αριστοτέλη»της 11ης και της 12ης τάξης.Το θέμα της εργασίας τους είναι δέκα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.Αξίζει να σημειωθεί πως η κορυφαία εργασία θα λάβει έπαθλο στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Περιβάλλοντας και Έρευνας-Τεχνολογίας του Οντάριο.
Ο Γιώργος Αρχοντίτσης κατάγεται από τη Μυτιλήνη, είναι σύζυγος της καθηγήτριας του «Αριστοτέλη», Μαρίας Κουζέλλη και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.Οι σπουδές του περιλαμβάνουν:
Τα ερευνητικά και επιστημoνικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στους τομείς:
Aquatic Biogeochemical Modeling, Plankton Ecology/Food Web Dynamics, Watershed-Aquatic Ecosystem Interactions, Aquatic Ecosystem Response to Climatic Variability, Modeling of the Disinfection By-Products (DBPs) Formation in Water Treatment Plants.
Η επίσκεψη και παρουσίαση του Έλληνα πανεπιστημιακού καθηγητή και ερευνητή στα σχολεία της Κοινότητας Τορόντο αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία και δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει το ελληνικό σχολείο στους ομογενείς μαθητές καθώς συνδέει τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού μας με την καθημερινή εμπειρία των μαθητών.
ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
No comments:
Post a Comment