May 5, 2011

Ο Θανάσης Βέγγος στη γειτονιά των αγγέλων

Ποιος δεν έχει ακούσει τη φράση «Καλέ μου άνθρωπε»; Ποιος δεν έχει γελάσει με την ατάκα «Τι καρπαζώνεις, κύριος, μαζί τον έχουμε τον σβέρκο»;
Προχθές ο «καλός μας άνθρωπος», ο Θανάσης Βέγγος, αυτός ο μεγάλος ηθοποιός και σεμνός άνθρωπος, έφυγε από κοντά μας, μετακόμισε στη γειτονιά των αγγέλων και μαζί του χάθηκε κι ένα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού....
Ο θάνατός του βύθισε σε θλίψη την Ελλάδα ολόκληρη γιατί ο Βέγγος ήταν, παρέμεινε, αγωνίστηκε, έζησε και δημιούργησε σα γνήσιο παιδί του λαού με μοναδική σεμνότητα, συνέπεια, αξιοπρέπεια, καλοσύνη και ανθρωπιά.

Ο Θανάσης Βέγγος μέσα από τις ταινίες του και ιδιαίτερα αυτές που ο ίδιος σα σεναριογράφος, παραγωγός, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής γύρισε, θα μείνει αθάνατος.
Γεννημένος το 1927 στο Φάληρο ήταν το μοναδικό παιδί μιας φτωχής οικογένειας. ‘Εντονα πολιτικοποιημένος από τα νεανικά του χρόνια, υπήρξε κρατούμενος στη Μακρόνησο έως το 1951.
Εκεί γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο ο οποίος, μετά την απελευθέρωσή τους, για να τον βοηθήσει να επιβιώσει, τον πήρε κοντά του στην αρχή σαν τεχνικό και αργότερα δινοντάς του μικρούς ρόλους.

Πολύ γρήγορα ο Βέγγος απέδειξε το πηγαίο, τεράστιο και σπάνιο ταλέντο του.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους που ανέβαζαν κωμωδίες και πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 126 ταινίες. Επίσης στο ενεργητικό του είχε το ντοκιμαντέρ «Χίλια χρόνια πριν» και επτά τηλεοπτικές σειρές.

Πολλοί κριτικοί τον παρομοίασαν με τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Τζέρι Λούις και τον Λουί ντε Φινές.
Διακρίθηκε με το Βραβείο της ‘Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (1961) και πήρε το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στις ταινίες «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» (1971) και «Θανάση πάρε το όπλο σου» (1972).

O Θανάσης Βέγγος με το σπουδαίο, πηγαίο ταλέντο του και την ενέργεια που μετέφερε στους ρόλους του, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο, άφησε το στίγμα του ακόμη και στη γλώσσα μας.
 Η φράση «Τρέχει σα τον Βέγγο» πέρασε στο λεξιλόγιό μας και χρησιμοποιείται συχνά για να δηλώσει τον αγώνα του απλού ανθρώπου, του καθημερινού, μικρού και ακατάβλητου Έλληνα.

Με το θάνατό του κλείνει ένα σπουδαίο κεφάλαιο του ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου και της τέχνης.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ:

No comments:

Post a Comment