May 1, 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Καλό μήνα! Σήμερα γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά δηλαδή την πρώτη μέρα του Μάη. Πρόκειται για μια γιορτή που δεν είναι θρησκευτική αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα με διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις από τόπο σε τόπο. Η πρώτη του Μάη έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου ως Ημέρα των Εργατών για να τιμηθούν οι αγώνες που έχουν γίνει ώστε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Στις χώρες αυτές η πρώτη Μαΐου είναι αναγνωρισμένη ως μέρα απεργίας και διοργανώνονται διαδηλώσεις όπου προβάλλονται αιτήματα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Στην Ελλάδα η 1η Μαίου γιορτάζεται και ως εργατική πρωτομαγιά (είναι δηλαδή αργία/απεργία) αλλά και ως γιορτή της Άνοιξης. Πολλοί συνηθίζουν να συνδυάζουν την ημέρα αυτή με εκδρομές στην εξοχή, όπου μαζεύουν λουλούδια και φτιάχνουν το μαγιάτικο στεφάνι το οποίο κρεμούν έξω από τα σπίτια τους για καλή τύχη.
Όμως υπάρχουν πολλά ακόμη έθιμα που μπορείτε να βρείτε στα άρθρα που ακολουθούν.
Στον Καναδά η Πρωτομαγιά δεν γιορτάζεται επίσημα ως Ημέρα των Εργαζομένων, η οποία τιμάται με εθνική αργία την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου ( Labour Day), όπως καθιέρωσε τo 1894 o πρωθυπουργός John Sparrow David Thompson. Ωστόσο κάθε πρώτη του Μάη διοργανώνονται και εδώ εκδηλώσεις υπέρ των εργαζομένων, κυρίως από τα εργατικά συνδικάτα. Οι πιο μαζικές εργατικές εκδηλώσεις κάθε πρώτη Μαΐου ( May Day) γίνονται στην επαρχία Quebec, όπου το 1973 διοργανώθηκε και η μεγαλύτερη σύγχρονη πανεργατική διαδήλωση με τη συμμετοχή 30.000 συνδικαλιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1. Πρωτομαγιά-Έθιμα και Παραδόσεις (κλικ).
Πηγή: http://woman-life.ucoz.com/
2. Γιορτή της Άνοιξης και των Εργαζομένων (κλικ).
Πηγή: http://epirusgate.blogspot.com/
3. Ιστορία και Έθιμα της Πρωτομαγιάς (κλικ).
Πηγή: http://tadeefi.wordpress.com/
4. Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς σε όλη την Ελλάδα (κλικ).
Πηγή: http://24wro.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment