Feb 12, 2010

Το Σαββατοκύριακο του ξεφαντώματος: Απόκριες , Καθαρή Δυτέρα , Valentines και Family Day


Ψάχνω να βρω πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέπεσαν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τόσες πολλές γιορτές, χαρές και πανηγύρια και πραγματικά δυσκολεύομαι να βρω άκρη.Λοιπόν έχουμε και λέμε...

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Α' Γιορτή: Οι Απόκριες κανονικά σημαίνουν απο-κρέας δηλαδή αποχή από το κρέας αλλά ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια μάλλον υπερκατανάλωση κρέατος γίνεται παρά νηστεία τούτες τις μέρες.Για να είμαστε ακριβείς βέβαια η λέξη αποκριά συνδέεται με τη λατινογενή λέξη καρναβάλι που αν την αναλύσουμε θα μας προκύψει και πάλι το κρέας « carne» και το (απο) χαιρετώ « vale».


Πάντως είτε το βυζαντινό «αποκρεω» είτε το λατινικό «καρναβάλι» η ουσία είναι ότι για μεν τους χριστιανούς πρόκειται για ημέρες εκτόνωσης πριν τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής ενώ για τους κλασικούς πρόκειται για αναφορά στα διονυσιακά γλέντια της αρχαιότητας με μεταμφιέσεις και πειράγματα κάθε μορφής .


Για τους Έλληνες στη Βόρεια Αμερική οι Απόκριες είναι η απάντησή μας στο Halloween που έχει τα εξής μειονεκτήματα σε σχέση με τη «δική μας» γιορτή:  κρατάει μόνο μια μέρα, 31 Οκτωβρίου ( ενώ οι Απόκριες τρεις εβδομάδες), έχει χαρακτήρα τρόμου ( ενώ στις Απόκριες πέφτει πολύ γέλιο), τρώνε όλοι γλυκά και καραμέλες ( οι Απόκριες θέλουν τα κοψίδια τους).

Τα αποκριάτικα έθιμα και στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και μπορείτε να πάρετε μια εικόνα στις συνδέσεις που ακολουθούν:








Κορυφαία αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα είναι πάντως το φημισμένο Πατρινό Καρναβάλι ( επίσημο site ) που φέρνει την Αχαϊκή πρωτεύουσα στο επίκεντρο όλης της χώρας ενώ στη Μακεδονία- Θράκη ξεχωρίζει το καρναβάλι της Ξάνθης ,στην Αττική το καρναβάλι του Μοσχάτου και στην Κρήτη του Ρεθύμνου .Στην Ευρώπη κορυφαίο καρναβάλι θεωρείται αυτό της Βενετίας ενώ σε όλο τον κόσμο το πιο φημισμένο είναι το καρναβάλι του Ρίο στη Βραζιλία.

Η ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ

Β' Γιορτή: Του Aγίου Βαλεντίνου ή όπως αλλιώς τη γνωρίζουμε η γιορτή των ερωτευμένων -ίσως και των ανθοπωλείων (αν ήμουν ανθοπώλης θα το άναβα το κεράκι μου για χάρη του αγίου Βαλεντίνου κι ας μας είναι λίγο άγνωστος στην Ελλάδα). Καθιερώθηκε από τον Πάπα Γελάσιο το 496 μ.Χ.και εορτάζεται σταθερά – και παγκόσμια πλέον- στις 14 Φεβρουαρίου.

Το έθιμο είναι τα ερωτευμένα ζευγάρια να ανταλάσσουν λουλούδια και κάρτες ή και άλλα δωράκια ενώ οι υπόλοιποι βολεύονται με εξόδους και γεύματα σε εστιατόρια ή ρομαντικές κωμωδίες όπως το Valentine's Day που παίζεται αυτές τις ημέρες στον κινηματογράφο της γειτονιάς σας.


Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Γ' Γιορτή: Η Καθαρή Δευτέρα είναι τυπικά η πρώτη μέρα της Σαρακοστής , δηλαδή της νηστείας που επιβάλλει η θρησκευτική παράδοση πριν το Πάσχα, όμως στην ουσία κρύβει τόσες πολλές λιχουδιές που χαράζεται στο μυαλό των περισσότερων ως η Δευτέρα της καλοφαγίας.Λαγάνες σουσαμάτες και τραγανές, καλαμαράκια, χταποδάκια, ταραμοσαλάτα, φασολάδα, χαλβάς,ελίτσες, τουρσί, διάφορα θαλασσινά και πολλά άλλα εδέσματα που είναι γνωστά με το επίθετο σαρακοστιανά κυριαρχούν στο ελληνικό τραπέζι αυτή την ημέρα.

Φυσικά η Καθαρή Δευτέρα δεν είναι μόνο για φαγητό.Οι πιτσιρικάδες τούτη τη μέρα ευχαριστιούνται με την ψυχή τους το έθιμο του χαρταετού που μπορείτε να κατασκευάσετε και εσείς ακολουθώντας τις οδηγίες σε αυτή τη σύνδεση: οδηγίες κατασκευής χαρταετού.Πάντως μακριά από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος γιατί οι χαρταετοί δεν έχουν την ικανότητα να στρίβουν με την ευελιξία μαχητικών αεροπλάνων και υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για τους ατζαμήδες...

Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Δ' Γιορτή: Η πιο πρόσφατα καθιερωμένη αργία στο Οντάριο είναι το Family Day που μας «δώρισε» πρόσφατα η επαρχιακή κυβέρνηση για να παίρνουμε μια ανάσα ξεκούρασης μέσα στην καρδιά του χειμώνα.                                                        
Η προεκλογική υπόσχεση του κόμματος των Φιλελευθέρων προ τριετίας, έπιασε τελικά τόπο, αφού οι Liberals τήρησαν τη δέσμευσή τους και μόλις κέρδισαν τις εκλογές μάς χάρισαν ένα πολύ βολικό τριήμερο μέσα στο καταχείμωνο.Και το όνομα αυτού « Ημέρα της Οικογένειας».

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το Family Day δεν είναι προνόμιο μόνο των κατοίκων του Οντάριο.Η συγκεκριμένη αργία ισχύει ακόμη και για τις επαρχίες Alberta, Saskatchewan, Prince Edward Island (το ονομάζουν Islander Day- καθότι νησιώτες) και Manitoba ( εδώ εορτάζεται ως Louis Riel Day).

H ημέρα της οικογένειας γιορτάζεται την τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου και επειδή δεν είναι ομοσπονδιακή γιορτή -δεν ισχύει δηλαδή σε όλο τον Καναδά- δεν είναι αργία για τους δημοσίους υπαλλήλους σε ομοσπονδιακό επίπεδο (federal public employees HAVE TO WORK!!! Αμ πώς!).
Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη πως στην επαρχία Newfoundland και Labrador η τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου είναι μεν σχολική αργία αλλά εργάσιμη μέρα για όλους τους υπόλοιπους επαρχιώτες ( να γιατί γίνονται ορισμένοι δάσκαλοι και κάποιοι άλλοι παραμένουν αιώνιοι φοιτητές !!)

Την ημέρα της οικογένειας την τιμούν με αργία και οι κάτοικοι της Αμερικανικής Πολιτείας Arizona κάθε πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, από το 1978.

Επιστρέφοντας στο Οντάριο, όπου είναι και η έδρα μας, να υπενθυμίσουμε, για όσες και όσους δεν θυμούνται, πως το Family Day καθιερώθηκε μετά από απόφαση του Dalton Mc Guinty στις 11 Οκτωβρίου του 2007 και εφαρμόστηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 2008.
(μια σκέψη που βάζουμε στο τραπέζι για τον επόμενο πρωθυπουργό είναι η καθιέρωση του ΠΣΚ δηλαδή Παρασκευοσαββατοκύριακου, που σημαίνει ότι τα τριήμερα θα αντικαταστήσουν τα διήμερα.Κάποιοι , ειδικά σε δημόσιες υπηρεσίες, έχουν ήδη εφαρμόσει το μέτρο , απλώς δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα)
Περισσότερες πληροφορίες για τις ημέρες που γιορτάζουμε ( ή λουφάρουμε ) σε εθνικό , επαρχιακό ή και τοπικό επίπεδο στον Καναδά θα βρείτε στη σύνδεση που ακολουθεί: Καναδικές γιορτές και αργίες

No comments:

Post a Comment