Feb 21, 2010

Συνάντηση γονέων-διδακτικού προσωπικού του «Αριστοτέλη»


Η καθιερωμένη συνεργασία μεταξύ γονέων και δασκάλων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος credit  " Αριστοτέλης" πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο σχολείο  Eastern που λειτουργεί από την Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας του Οντάριο. ( στο σχολείο George S. Henry η συνάντηση θα γίνει το επόμενο Σάββατο)

Οι γονείς είχαν την ευκαρία να ενημερωθούν από τις καθηγήτριες και τους καθηγητές του "Αριστοτέλη" για την πρόoδο των παιδιών τους και να λάβουν τους ελέγχους με τη βαθμολογία για το πρώτο μισό της σχολικής χρονιάς.

Η ιδιαιτερότητα του Σαββατιανού σχολείου "Αριστοτέλης" σε σχέση με άλλα ελληνικά σχολεία και προγράμματα στο Τορόντο είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στις μαθήτριες και τους μαθητές του να χρησιμοποιούν, για την αποφοίτησή τους από το πρωινό Λύκειο και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπάιδευση, τη βαθμολογία στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας που λαμβάνουν στα τέσσερα χρόνια της φοίτησής τους.
΄Ετσι εκτός από το ότι μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα εξασφαλίζουν και ένα από τα έξι credits που χρειάζονται για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Καναδικά κολέγια και Πανεπιστήμια.

Στον "Αριστοτέλη" φοιτούν αυτή τη στιγμή περίπου 300 ελληνόπουλα, κυρίως δεύτερης και τρίτης γενιάς και παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας τεσσάρων ωρών σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα και τη μεθοδολογία διδασκαλίας διεθνών γλωσσών του Υπουργείου Παιδείας του Οντάριο, χρησιμοποιώντας σχολικά εγχειρίδια που παρέχονται από την Ελλάδα ( από τη σειρά Παιδεία Ομογενών του πανεπιστημίου Κρήτης).

Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα credit καθώς μέσα από αυτό παρέχεται η δυνατότητα της διδασκαλίας ελληνικών σε παιδιά 14-18 ετών, στην πιο κρίσιμη δηλαδή ηλικία, όπου οι μαθήτριες και οι μαθητές έχουν αυξημένες υποχρεώσεις από τη φοίτησή τους στο πρωινό σχολείο και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Η επιτυχία του προγράμματος στηρίζεται κυρίως στην παρότρυνση των γονέων, την αγάπη των μαθητών για την Ελλάδα αλλά και τη στελέχωση του σχολείου με επαγγελματίες εκπαιδευτικούς - ομογενείς και αποσπασμένους - που ειδικεύονται στην διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του «Αριστοτέλη» θεωρούν το ελληνικό σχολείο πλέον ως το χώρο όπου μπορούν, εκτός από τα μαθήματα, να συναντήσουν και να συναναστραφούν με ομοεθνείς τους , να δημιουργήσουν το δικό τους ελληνικό κύκλο και φιλίες που θα κρατήσουν μια ολόκληρη ζωή.

Ο Σύλλογος γονέων του «Αριστοτέλη» συνεδριάζει τακτικά και σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα και τους διδάσκοντες, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορούς για τους μαθητές και τις μαθήτριες, προσκαλεί ομιλητές από τον παροικιακό χώρο και συμμετέχει ενεργά στη μαθησιακή κοινότητα με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.

Το Σάββατο, είναι για τον ελληνισμό του Καναδά η μέρα του ελληνικού σχολείου, και παρά τις όποιες αντιξοότητες που δημιουργούνται συχνά από τις καιρικές συνθήκες, τις μεγάλες αποστάσεις και την κούραση της εβδομάδας, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί παραμένουν πιστοί στο καθήκον και συνεργάζονται αρμονικά για να παραμείνει αναμένη η δάδα της ελληνικής γλώσσας στον βορά της αμερικανικής ηπείρου.

No comments:

Post a Comment