Jan 27, 2011

“ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ” ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Η απονομή των βραβείων Όσκαρ είναι ένα γεγονός που περιμένουν και παρακολουθούν εκατομμύρια φίλοι του κινηματογράφου σε όλο τον πλανήτη. Φέτος η τελετή θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες.
Για τους Έλληνες αλλά και τους Καναδούς ο φετινός κινηματογραφικός διαγωνισμός θα έχει ιδιαίτερη ενδιαφέρον αφού στην κατηγορία των ξενόγλωσσων ταινιών προκρίθηκαν και διαγωνίζονται μια ελληνική «Ο Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και μια καναδική με τον τίτλο «Incendies».
Ο «Κυνόδοντας» είναι η τέταρτη ελληνική ταινία που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ ξένης ταινίας μετά τις «Ηλέκτρα» (1963) και «Ιφιγένεια» (1978) του Μιχάλη Κακογιάννη και «Κόκκινα Φανάρια» (1964) και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη. Η ταινία «Ποτέ την Κυριακή» ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, όχι όμως για βραβείο καλύτερης ταινίας
Συνολικά, πέντε Έλληνες έχουν κερδίσει Όσκαρ μέχρι σήμερα: η Κατίνα Παξινού, για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (Β' γυναικείου ρόλου) το 1943, ο Μάνος Χατζιδάκις για το τραγούδι της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» το 1961, ο Βασίλης Φωτόπουλος για την καλλιτεχνική διεύθυνση και τα σκηνικά για τον «Ζορμπά» το 1965, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για τη μουσική στους «Δρόμους της Φωτιάς» το 1981 και ο Κώστας Γαβράς για το διασκευασμένο σενάριο του «Αγνοούμενου» το 1982.
Ο «Κυνόδοντας» έχει να αντιμετωπίσει στην πεντάδα τις ταινίες: «Biutiful»
(Μεξικό), «In a Better World» (Δανία), «Incendies»
(Καναδάς), «Outside the Law» (Αλγερία).
Οι ταινίες που θεωρούνται φαβορί να αποσπάσουν τα περισσότερα Όσκαρ είναι: ο «Λόγος του βασιλιά» (King's Speech) με 12 υποψηφιότητες, το «Αληθινό θράσος» (True Grit's) με 10 υποψηφιότητες και ακολουθούν οι ταινίες «Inception» και« Social Network» με 8.

No comments:

Post a Comment