Jan 6, 2011

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ (ΦΩΤΑ)


Στις 6 Ιανουαρίου την ημέρα των Θεοφανείων ή αλλιώς Φώτων γιορτάζουμε και τιμούμε τη βάφτιση του Ιησού Χριστού. Τα Άγια Θεοφάνεια είναι μια από τις παλαιότερες γιορτές της εκκλησίας μας, καθιερώθηκε τον 2ο αι. μ.Χ. και αναφέρεται στην εμφάνιση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ή Βαφτιστής εγκατέλειψε την ερημική ζωή κατόπιν θεϊκής εντολής και πήγε στον Ιορδάνη τον ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε.
Κάποια μέρα παρουσιάστηκε μπροστά του ο Ιησούς και του ζήτησε να Τον βαφτίσει. Ο Ιωάννης, ο οποίος Τον αναγνώρισε αμέσως, αρχικά αρνήθηκε λέγοντας Του, ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον.
Ο Ιησούς όμως του εξήγησε οτι αυτό ήταν θεϊκή εντολή και τον έπεισε να Τον βαφτίσει. Στη διάρκεια της τελετής εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή λευκού περιστεριού το οποίο κάθισε στο κεφάλι του Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούστηκε η φωνή του Θεού η οποία έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός,εν ω ευδόκησα», δηλαδή «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, Αυτός είναι ο εκλεκτός μου».
Την ημέρα αυτή σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα, λίμνη ή ποτάμι η τελετή του αγιασμού των υδάτων γίνεται κοντά στο υγρό στοιχείο, ο ιερέας πετά το σταυρό στο νερό και κολυμβητές βουτούν στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν. Όποιος τον βρει έχει την ευλογία της εκκλησίας. Την ημέρα των Θεοφανείων ή Φώτων γιορτάζουν: Φάνης-Θεοφάνης Φώτης και αντίστοιχα Φανή-Φωτεινή κ.ά.

Τα Κάλαντα των Φώτων



 Τα Θεοφάνεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (6/1/2011)

No comments:

Post a Comment