Jan 16, 2011

Σύντομες ιστορίες: Ο ΨΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Paulo Coelho είναι ένας από τους διασημότερους συγγραφείς και στοχαστές των ημερών μας. Ακολουθώντας τo πνεύμα και τις επικοινωνιακές δυνατότητες της εποχής έγινε και ο ίδιος blogger.Στο ιστολόγιό του, ο Coelho μοιράζεται με τους αναγνώστες του διάφορες σκέψεις και ιστορίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Από σήμερα εγκαινιάζoυμε μια νέα σειρά αναρτήσεων με θέμα «σύντομες ιστορίες». Από καιρό σε καιρό θα φιλοξενούμε κι εμείς μεταφρασμένες στα ελληνικά κάποιες από τις "αναγνώσεις σε ένα λεπτό"του Coelho (και όχι μόνο). Δεχόμαστε με χαρά τα σχόλιά σας αλλά και τις δικές σας «σύντομες ιστορίες».]


 Κάποτε ένας επιχειρηματίας καθόταν στην παραλία σ'ένα μικρό, βραζιλιάνικο,ψαροχώρι.
Εκεί που καθόταν, βλέπει έναν Βραζιλιάνο ψαρά να βγάζει τη βαρκούλα του στη στεριά έχοντας πιάσει πολλά ψάρια.

 Ο επιχειρηματίας εντυπωσιασμένος ρώτησε τον ψαρά:
«Πόση ώρα σου παίρνει να πιάσεις τόσα πολλά ψάρια;»
Ο ψαράς απάντησε:
«Α,πολύ λίγο!»
«Τότε γιατί δε μένεις περισσότερο στη θάλασσα να πιάσεις ακόμα περισσότερα;» συνέχισε ο επιχειρηματίας έκπληκτος.
«Αυτά είναι αρκετά να χορτάσει όλη μου η οικογένεια!» απάντησε ο ψαράς.
«Τι κάνεις λοιπόν την υπόλοιπη μέρα σου;» εξακολούθησε ο επιχειρηματίας.
Ο ψαράς απάντησε:
«Συνήθως ξυπνώ νωρίς το πρωί, πάω στη θάλασσα να πιάσω λίγα ψάρια και μετά πάω πίσω να παίξω με τα παιδιά μου. Το μεσημεράκι κοιμόμαστε με τη γυναίκα μου και το απογευματάκι συναντώ τους φίλους μου στο χωριό για κανά ποτό...παίζουμε κιθάρα,τραγουδάμε και χορεύουμε όλη τη νύχτα.»

 Τότε ο επιχειρηματίας είπε στον ψαρά:
«Έχω διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων.Θα μπορούσα να σε βοηθήσω να γίνεις πιο πετυχημένος. Από δω και στο εξής θα περνάς περισσότερη ώρα στη θάλασσα για να πιάνεις όσο το δυνατόν πιο πολλά ψάρια. Όταν πια θα έχεις βάλει στην άκρη αρκετά λεφτά θα μπορέσεις να αγοράσεις μεγαλύτερη βάρκα για να πιάνεις ακόμα περισσότερα ψάρια. Γρήγορα θα είσαι έτοιμος να αγοράσεις περισσότερες βάρκες. Θα ιδρύσεις τη δική σου εταιρεία, το δικό σου εργοστάσιο παραγωγής κονσερβοποιημένων ψαριών και το δικό σου δίκτυο διανομής.Τότε πια θα μετακομίσεις μακριά από αυτό το χωριό, στο Σαν Πάολο, όπου και θα εγκαταστήσεις τα κεντρικά γραφεία των επιχειρήσεων σου.»

Ο ψαράς τότε ρώτησε: «Και μετά;»
Ο επιχειρηματίας γέλασε με την καρδιά του και απάντησε «Μετά μπορείς να ζήσεις σα βασιλιάς στο δικό σου σπίτι και όταν έρθει ο καιρός θα βάλεις την εταιρεία σου στο Χρηματιστήριο και θα γίνεις πολύ πλούσιος.»
Και ο ψαράς ξαναρώτησε: «Και μετά;»

 Τότε ο επιχειρηματίας απάντησε:
«Μετά,θα μπορέσεις επιτέλους να σταματήσεις.Θα μετακομίσεις σ'ένα σπιτάκι σ'ένα ψαροχώρι,θα ξυπνάς νωρίς το πρωί να πιάσεις λίγα ψάρια, μετά θα γυρίζεις στο σπίτι σου να παίζεις με τα παιδιά σου,το μεσημέρι θα παίρνεις έναν υπνάκο με τη γυναίκα σου και όταν έρχεται το απόγευμα θα βρίσκεις τους φίλους σου για κανένα ποτό, θα παίζετε την κιθάρα, θα χορεύετε και θα τραγουδάτε μέχρι το πρωί.»

 Ο ψαράς κοιτούσε απορημένος ...
«Μα αυτό δεν είναι που κάνω και τώρα;»

Μετάφραση: Μάγδα Σιγάλα

Από το ιστολόγιο του Paulo Coelho: http://paulocoelhoblog.com/
Read the story in English: 1 Min Reading: "The fisherman and the businessman"

No comments:

Post a Comment