Mar 28, 2010

Θερινό σχολείο στην Καλαμάτα για νέους ομογενείς- Πρόγραμμα φιλοξενίας και εκπαίδευσης- Σημαντική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Μεσσηνίων Η.Π.Α-Καναδά


Μέχρι τις 14 Απριλίου οι αιτήσεις για νέες και νέους (18-24 ετών) για το καλοκαίρι του 2010

Μια σημαντική προσπάθεια καταβάλει η δραστήρια Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής για τη φιλοξενία και εκπαίδευση νέων ομογενών στην πόλη της Καλαμάτας κάθε καλοκαίρι.Το πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, παρουσίασε χθες στο Σύλλογο Γονέων του σχολείου «Αριστοτέλης» ο εκπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής, καθηγητής Θεόδωρος Τζαλαλής, που είναι και ένας από τους εμπνευστές και προτεργάτες αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας.


Ο κ. Τζαλαλής κάλεσε τους Ελληνοκαναδούς γονείς να δώσουν στα παιδιά τους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Ελλάδα, να συμπληρώσουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και να πάρουν μια γεύση από σημαντικά ιστορικά μνημεία και περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντας στα πλαίσια του προγράμματος Θερινού Σχολείου Καλαμάτας -2010
Το πρόγραμμα αφορά σε ελληνικής καταγωγής νέες και νέους, ηλικίας 18-24 ετών που μπορούν να φιλοξενηθούν στην πόλη της Καλαμάτας τον Ιούλιο ( μεταξύ 5-25 του μηνός). Εκεί θα τους δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν καθημερινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου αλλά και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές και οργανωμένες ξεναγήσεις σε χώρους όπως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, τις Μυκήνες, την πόλη της Πύλου και την Αρχαία Ολυμπία.

 Οι νέες και οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, διαμένουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας ( τα έξοδα καλύπτει ο Δήμος Καλαμάτας) τους προσφέρεται δωρεάν πρωινό και μεσημεριανό φαγητό ενώ δεν επιβαρύνονται ούτε για τα μαθήματα αλλά και ούτε για τις μετακινήσεις και ξεναγήσεις τους . Μετά τις δυο το μεσημέρι, και εφόσον δεν υπάρχει προγραμματισμένη εκδρομή-επίσκεψη, τα παιδιά είναι ελεύθερα να κάνουν το μπάνιο τους και να διασκεδάσουν, συνδυάζοντας έτσι το σχολείο και τα μαθήματα με τις θερινές διακοπές.

Ιδαίτερα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι οι νέοι ομογενείς, που προέρχονται από όλο τον κόσμο, αποτελούν για όλο το διάστημα της παραμονής τους στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις τοπικές αρχές και τα Μέσα Ενημέρωσης καθώς γίνονται οι πρεσβευτές της ομογένειας και όσες /όσοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια μεταφέρουν τις καλύτερες εντυπώσεις τους για την υποδοχή,φιλοξενία και ζεστή επικοινωνία με διοργανωτές, φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων από τον καθηγητή Θόδωρο Τζαλαλή

Ο κ. Τζαλαλής συνοψίζοντας τα πολλαπλά οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του καλοκαιρινού σχολείου Καλαμάτας, τόνισε πως η φιλοξενία και η επί τόπου διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, σε συνδυασμό με όλα όσα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα παιδιά κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα μαζί με άλλους συνομηλικούς τους, (ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο) επιτυγχάνει τη σημαντική ενίσχυση των δεσμών των νέων ομογενών με την πατρίδα και τους βοηθά να συμπληρώσουν και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο όσα διδάχτηκαν από την οικογένειά τους και τη φοίτησή τους στο ελληνικό σχολείο κατά τα μαθητικά τους χρόνια.

Εμείς απλώς να προσθέσουμε ότι το ελληνικό σχολείο της διασποράς από μόνο του, με τις λίγες ώρες διδασκαλίας ελληνικών την εβδομάδα, δεν είναι σε θέση να σηκώσει όλο το βάρος της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας των ομογενών μαθητών δεύτερης και τρίτης γενιάς.Τα προγράμματα κατασκήνωσης και φιλοξενίας στην πατρίδα , ειδικά όταν συνδυάζονται με οργανωμένα μαθήματα γλώσσας , ιστορίας και πολιτισμού , όπως το συγκεκριμένο πρόγραμμα των αποδήμων Μεσσήνιων, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό αρκεί να μην αφήνονται στην τύχη τους και στις φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες μιας μικρής ομάδας ανθρώπων με μεράκι και διάθεση.

Την προσπάθεια της Παμμεσηνιακής ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά που υποστηρίζεται από το Δήμο Καλαμάτας, το ΤΕΙ της πόλης και το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου θα πρέπει να ενισχύσουν κι άλλοι φορείς - εντός και εκτός Ελλάδας – και να μιμηθούν κι άλλοι εθνοτοπικοί ομογενειακοί σύλλογοι.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και έντυπο για τη σχετική αίτηση συμμετοχής ( η προθεσμία υποβολής είναι ως τις 14 Απριλίου) στο site της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας:
 http://www.pan-messinian.com/ 
http://www.pan-messinian.com/SummerSchool2010.pdf

No comments:

Post a Comment