Mar 27, 2010

Ομιλία του δικαστή Βασίλη Φάτση στους μαθητές του ελληνικού σχολείου «Αριστοτέλης»


Στους μαθητές του Λυκείου της Ελληνικής Κοινότητας «Αριστοτέλης» , στο σχολείο Eastern, μίλησε το Σάββατο 27 Μαρτίου ο ειρηνοδίκης κ. Βασίλης Φάτσης, ένας από τους ελάχιστους Έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς που κατόρθωσε να σταδιοδρομήσει στο καναδικό δικαστικό σώμα.
Η ομιλία του ομογενή δικαστή είχε ως σκοπό να ενημερώσει τις μαθήτριες και τους μαθητές του «Αριστοτέλη» για το δικαστικό σύστημα του Καναδά , να προσανατολίσει και να προϊδεάσει όσους σκέφτονται να ακολουθήσουν σπουδές στα νομικά , φιλοδοξώντας να κάνουν καριέρα δικηγόρου ή δικαστικού λειτουργού αλλά και να προειδοποιήσει τα ελληνόπουλα – που βρίσκονται στη δύσκολη ηλικία της εφηβείας - για τους κινδύνους που υπάρχουν στην κοινωνία και τους οποίους ένας δικαστής αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει καθημερινά μέσα από την εργασία του.

                                        Ο ειρηνοδίκης του Οντάριο κ.Βασίλης Φάτσης

Η πρωτοβουλία για τη διάλεξη του κ. Φάτση ανήκει στους διδάσκοντες και στο σύλλογο Γονέων του «Αριστοτέλη» στο σχολείο Eastern.Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους κάθε Σάββατο στο ελληνικό πρόγραμμα credit, στέκονται στο πλευρό του Γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας και των εκπαιδευτικών και δίνουν από κοινού τη μάχη για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και συνείδησης στους μαθητές της δεύτερης και τρίτης γενιάς στον Καναδά.
Το πρόγραμμα διαλέξεων ( Guest Speakers) που ξεκίνησε πιλοτικά φέτος με πρώτο προσκεκλημένο τον Έλληνα καθηγητή-Περιβαλλοντολόγο του πανεπιστημίου του Τορόντο Γιώργο Αρχοντίτση, φιλοδοξεί να φέρει τους μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας σε επαφή με διακεκριμένα μέλη της παροικίας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν για τα παιδιά πρότυπα και να τα βοηθήσουν να εκτιμήσουν και να εκμεταλλευτούν την σπουδαία ελληνική τους κληρονομιά.Ομογενείς που διακρίνονται για το ήθος τους, την προσφορά τους στα κοινά και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία - όπως ο σημερινός ομιλητής κ. Φάτσης - δείχνουν έτσι στα ελληνόπουλα τον σωστό δρόμο, εκείνον που οδηγεί στην προσωπική και επαγγελματική τους καταξίωση.

Μαθητές του "Αριστοτέλη"παρακολουθούν την ομιλία

Στην ομιλία τους προς τους μαθητές που έγινε τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά ο κ Φάτσης αναφέρθηκε αρχικά στη δομή και λειτουργία της Καναδικής δικαιοσύνης που στηρίχθηκε και εξελίχθηκε με βάση το Βρετανικό μοντέλο.Ο Ελληνοκαναδός Ειρηνοδίκης εξήγησε πως το επαρχιακό δικαστικό σύστημα του Οντάριο ( Court of Ontario) περιλαμβάνει το Πρωτοδικείο (Ontario Court of Justice )με το τμήμα ειρηνοδικών και το τμήμα επαρχιακών δικαστών (Superiοr Court of Justice) όπου εδικάζονται αστικές υποθέσεις και κακουργήματα ενώ υπάρχει και το Εφετείο της επαρχίας (το Ontario Superior Court ) όπου εκδικάζονται οι εφέσεις . Σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπάρχει και το Ανώτατο Εφετείο του Καναδά ( αντίστοιχο του ελληνικού Άρειου Πάγου) όπου γίνεται η ερμηνεία του νόμου για υποθέσεις που ξεπερνούν τα επαρχιακά εφετεία.
Ακολούθως ο κ. Φάτσης εξήγησε στους μαθητές ποιες είναι οι δικές του αρμοδιότητες ως ειρηνοδίκης που διαφέρουν σε σχέση με τις αρμοδιότητες του αντίστοιχου δικαστή της Ελλάδας, αφού στον Καναδά τα Ειρηνοδικεία είναι υπεύθυνα μεταξύ άλλων και για την έκδοση ενταλμάτων έρευνας ή σύλληψης, για ακροάσεις προσωρινής αποφυλάκισης ή κράτησης υπόπτων, υποθέσεις δηλαδή που σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία απασχολούν τους εισαγγελείς και τους ειδικούς ανακριτές-δικαστές.

Ο κ Φάτσης συνομιλεί με τα μέλη του Συλλόγου Γονέων

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δικαστής και την κρισιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνει καθημερινά χρησιμοποίησε το παράδειγμα των περιπτώσεων προσωρινής αποφυλάκισης ( bail hearing) όπου ο ειρηνοδίκης καλείται , χωρίς να έχει υπόψιν του στοιχεία που προκύπτουν από την ακροαματική διαδικασία μιας δίκης και τις καταθέσεις μαρτύρων , να αποφασίσει αν ένας κρατούμενος θα αποφυλακιστεί με όρους ή θα παραμείνει έγκλειστος ως την ημέρα της δίκης του , που μπορεί να είναι μετά από αρκετούς μήνες.Το τεράστιο ηθικό βάρος του δικαστή σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρέπει να κρίνει συνεκτιμώντας τις πιθανότητες που έχει ένας ύποπτος να προβεί σε εγκληματική ενέργεια εφόσον αποφυλακιστεί , με τις πιθανότητες να στερηθεί την ελευθερία του ένας αθώος εφόσον προφυλακιστεί.
Ο κ Φάτσης τόνισε πως σε τέτοιες περιπτώσεις η ορθή κρίση και η προσεκτική ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν για κάθε ύποπτο ( όπως π.χ το ποινικό του μητρώο)είναι το μοναδικό όπλο ενός λειτουργού της δικαιοσύνης που θα κατηγορηθεί από τον τύπο και την κοινή γνώμη αν αποφυλακίσει κάποιον ο οποίος στη συνέχεια προβεί σε εγκληματική πράξη.Ωστόσο υπενθύμισε ότι βασική αρχή των δικαστών και του νομικού μας συστήματος αποτελεί το σκεπτικό πως είναι προτιμότερο να αθωωθούν 99 ένοχοι παρά να καταδικαστεί ένας αθώος- κάτι που όπως υπογράμμισε στα παιδιά, αντιλαμβάνεται μόνο εκείνος που θα βρεθεί πισω από τα κάγκελα της φυλακής ,ανάμεσα σε εγκληματίες , χωρίς να έχει παραβεί το νόμο.


Η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Γεωργία Ρίζου και ο υπεύθυνος του σχολείου Eastern  Θέμης Αραβοσιτάς ευχαριστούν  τον κ.Φάτση για τη διάλεξη

Αφού αναφέρθηκε, μετά από ερωτήσεις μαθητών, σε περιπτώσεις που ο ίδιος βρέθηκε σε δύσκολη θέση και προβληματίστηκε έντονα από ορισμένες υποθέσεις, ο ομογενής δικαστής μίλησε και για τους Έλληνες και τη σημασία της προστασίας της γλώσσας και του πολιτισμού μας, τις δυνατότητες κοινωνικής και επαγγελματικής ανόδου των νέων μεταναστών στον Καναδά αλλά και προχώρησε σε συμβουλές προς τους έφηβους για τους κινδύνους που παραμονεύουν , συχνά και μέσα από το φιλικό τους περιβάλλον , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα των ναρκωτικών που είναι η μάστιγα της νεολαίας στην εποχή μας.
«Εκείνοι που σας παρουσιάζονται ως μάγκες και έξυπνοι, που νομίζουν ότι είναι προχωρημένο ( cool) να παίρνει κανείς ναρκωτικά ή να παρανομεί για να κερδίσει εύκολα και γρήγορα τα πλούτη, είναι αυτοί που καταλήγουν στα κελιά χαραμίζοντας τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στις μίζερες συνθήκες της φυλακής, όπου φυσικά όταν τους δει κανείς συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει τίποτα το προχωρημένο σε αυτό το κατάντημα» είπε ο ομογενής δικαστής καλώντας τους μαθητές να επισκεφτούν τα δικαστήρια και τα κρατητήρια τους για να αποκτήσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία στη ζωή τους. ( Είναι δυνατή η επίσκεψη μαθητών σε δικαστήρια του Οντάριο όπου κάθε μήνα δικαστές αναλαμβάνουν την ξενάγηση ολιγομελών σχολικών ομάδων στα πλαίσια επαρχιακού προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού )
Ακολούθησε διάλογος με τα παιδιά που «ανέκριναν» τον ομιλητή ζητώντας διευκρινήσεις για τον σύνθετο αλλά και ενδιαφέρον χώρο των δικαστηρίων. Το μήνυμα που ο κ. Φάτσης κατάφερε να μεταφέρει στις μαθήτριες και τους μαθητές του « Αριστοτέλη» ήταν απλό , κατανοητό και πολύτιμο.
«Αν τα κατάφερα εγώ , ένας μετανάστης που ήρθα από την Ελλάδα χωρίς να μιλάω ούτε λέξη αγγλικά , να φτάσω στη θέση που βρίσκομαι σήμερα, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε και εσείς , μπορεί ο καθένας να πετύχει το στόχο του, αρκεί να το θέλει και να προσπαθήσει. Να μην κοιτάζετε ψηλά προς την κορυφή και το μεγάλο στόχο γιατί αυτός φαίνεται μακρινός και μπορεί να σας αποθαρρύνει ο φόβος της αποτυχίας,να κοιτάζετε πάντα το επόμενο βήμα που είναι πιο εύκολο να το πετύχετε»

No comments:

Post a Comment