Mar 24, 2010

Διάλεξη του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή στην Ελληνική Κοινότητα


Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης στο Τορόντο

Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Διοκητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τορόντο στα πλαίσια της οποίας θα δώσει διάλεξη στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο ( 30 Thorncliffe Park Drive) την Παρασκευή 26 Μαρτίου ( 7:30 μμ- είσοδος ελεύθερη)
Ο καθηγητής με την τεράστια προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό και την ανάδειξη του εθνικού μας αρχαιολογικού πλούτου, θα αναπτύξει στην ομογένεια του Τορόντο το θέμα « Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η αρχιτεκτονική του και το εκθεσιακό του πρόγραμμα».

Η ομιλία του διακεκριμένου Έλληνα καθηγητή αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους μαθητές του «Αριστοτέλη», τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και για όλους τους ομογενείς του Οντάριο να ενημερωθούν σχετικά με το νέο μουσείο της Αθήνας, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από τον Ιούνιο του 2009 οπότε άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό ( το Μουσείο της Ακρόπολης ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο επισκεπτών σε λιγότερο από πέντε μήνες λειτουργίας του).

Δημήτρης Παντερμαλής

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε αρχικά Ιστορία και Αρχαιολογία και στη συνέχεια Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ειδικεύτηκε στην Κλασική Αρχαιολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg της Γερμανίας, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1968. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει αρχικά τη θέση του Επιμελητή του Μουσείου Εκμαγείων και ακολούθως να διδάξει στο «Αριστοτέλειο» ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ( δίδαξε μεταξύ άλλων μαθήματα αρχαίας αρχιτεκτονικής, γλυπτικής , ζωγραφικής και επιγραφικής). Παράλληλα πραγματοποίησε ομιλίες σε πανεπιστήμια, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, την Αφρική και την Ωκεανία και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια.

Από το 1973 διευθύνει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Διόν, όπου εφαρμόζει προγράμματα μετατροπής της περιοχής των ανασκαφών σε αρχαιολογικό πάρκο. Διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και πρόεδρος του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ενώ είναι ακόμη τακτικό μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από το Σεπτέμβριο του 1996 ως το Μάρτιο του 2000 διετέλεσε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως βουλευτής επικρατείας, διάστημα κατά το οποίο εξελέγη και πρόεδρος της μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.



Από το Μάιο του 2000 είναι πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και από το Μάιο του 2009 είναι πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης.

No comments:

Post a Comment