May 30, 2013

Εκδήλωση ενημέρωσης για την εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα από Καναδική εταιρεία.


Στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα, αντιπροσωπεία κατοίκων της Χαλκιδικής και της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται στον Καναδά. Πρόκειται για το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και τους ακτιβιστές Τόλη Παπαγεωργίου και  Μαρία Κάδογλου από την Χαλκιδική οι οποίοι μετά από επαφές στο Μόντρεαλ και την Οτάβα, βρίσκονται σήμερα στο Τορόντο για να μιλήσουν  σε εκδήλωση με θέμα:  

Τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα ενάντια στην Καναδική Eldorado Gold Corp. “Θέλουμε τα δάση, θέλουμε νερό και όχι έναν τάφο φτιαγμένο από χρυσό”.
Η εκδήλωση θα γίνει απόψε (Πέμπτη 30 Μαΐου 2013) στις 7 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο: Αίθουσα  252 - Mechanical Engineering Building 5 Kings College Road (Κύρια Διασταύρωση: College και St. George).

 Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν και υποστηρίζουν τόσο παροικιακοί όσο και καναδικοί φορείς, όπως: -Mining Watch Καναδά, -Παν-Θρακική Ένωση του Οντάριο "Δημόκριτος",-Σύλλογος Θεσσαλονικέων του Τορόντο, -Συμβούλιο των Καναδών, -Mining Injustice Solidarity Network, -Ελληνικο-Καναδική επιτροπή για εξορύξεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, -CNCA. Εκτός της ελληνικής αντιπροσωπείας, ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι και ο Max Chewinski , εκπρόσωπος της οργάνωσης Mining Injustice Solidarity Network.

 
Το θέμα της εξόρυξης χρυσού από την εταιρεία ELDORADO (καναδικών συμφερόντων με έδρα το Βανκούβερ), στη Θράκη και τη Χαλκιδική, βρίσκεται  το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα κυρίως λόγω των δυναμικών κινητοποιήσεων από την τοπική κοινωνία  που αντιδρά στην εξόρυξη υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή σε δυο ευαίσθητες περιοχές της Ελλάδας. Την ακριτική Θράκη που στηρίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και την Χαλκιδική που είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Από την άλλη πλευρά τόσο η καναδική όσο και η Ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζουν την εξόρυξη θεωρώντας την ως σημαντική επένδυση και για τις δυο πλευρές.
Επισημαίνουμε πως μεταξύ των συνδιοργανωτών της αποψινής εκδήλωσης είναι και ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας, Ιωσήφ Καλεντερίδης που κατάγεται από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και παρακολουθεί την υπόθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σχετικά δημοσιεύματα:
-          Εφημερίδα Globe and Mail
-          Rabble.ca
-          SOS.CHALKIDIKI
-          NAFTEBORIKI

   

No comments:

Post a Comment