Feb 25, 2013

Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Ελληνιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Waterloo



Στο πανεπιστήμιο Waterloo, ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της επαρχίας Οντάριο στον Καναδά, λειτουργεί από το 2010, το Ινστιτούτο Ελληνιστικών Σπουδών (WIHS). Το Ινστιτούτο που συνδέεται με το Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του πανεπιστημίου, αποτελεί ένα διεθνών προδιαγραφών  κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης με αντικείμενο τη μελέτη της ελληνιστικής περιόδου  (323-30 ΠΧ) και τις  επιδράσεις της Ελληνικής-Μακεδονικής διασποράς  στον παγκόσμιο πολιτισμό και ειδικότερα στους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, 2013, το Ινστιτούτο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της ελληνοκαναδικής εκπαιδευτικής κοινότητας , αποτελούμενη από την Συντονίστρια Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στον Καναδά, Δρ Δέσποινα Χατζηδιάκου και τον Διευθυντή Παιδείας της Μητρόπολης Τορόντο (Καναδά),Σπύρο Βολονάκη. Ο καθηγητής Andrew Faulkner, σύνδεσμος του Ινστιτούτου με την ελληνική κοινότητα, σύστησε στους επισκέπτες το νέο διευθυντή του Ινστιτούτου, καθηγητή Altay Coşkun και τον πρόεδρο του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, Douglas Peers.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργασίας του Ινστιτούτου με την ελληνοκαναδική εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και οι προϋποθέσεις διάθεσης προς το WIHS, αποσπασμένου εκπαιδευτικού από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης ιδρυμάτων που προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό στον Καναδά που έχουν ξεκινήσει με συστηματικές επαφές τους τα τελευταία χρόνια ο Πρέσβης κ. Αγγελόπουλος και ο Γενικός Πρόξενος στο Τορόντο κ. Αζεμόπουλος.
Η Δρ Χατζηδιάκου και ο κ Βολονάκης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν φοιτητές του Ινστιτούτου που έχουν αφιερώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές πανεπιστημιακές τους σπουδές στη μελέτη της ελληνιστικής περιόδου, ενώ ξεναγήθηκαν στο εντυπωσιακό Mike and Ophelia Lazaridis Quantum Nano Centre, ένα σύγχρονο Κέντρο Ερευνών στη Νανοτεχνολογία που δημιουργήθηκε με χορηγία του ελληνοκαναδού ιδρυτή της εταιρίας BlackBerry και απόφοιτου του πανεπιστημίου του  Waterloo, Μιχάλη Λαζαρίδη.
Σημειώνεται ότι το  Ινστιτούτο Ελληνιστικών Σπουδών έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται ελληνοκαναδικά σχολεία, προσφέροντας στους ομογενείς μαθητές μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αντιληφθούν την τεράστια και διαχρονική επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα και να επικοινωνήσουν με καθηγητές και φοιτητές του Ινστιτούτου.

 

No comments:

Post a Comment