Feb 16, 2013

Εγγραφές για τις εξετάσεις «Ελληνομάθειας» 2013

Μόνο 24 γράμματα. Γιατί άραγε να λένε
"it's all Greek to me";
Ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν στις 20 Μαρτίου 2013, οι εγγραφές για τη συμμετοχή υποψηφίων στις εξετάσεις πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, που θα πραγματοποιηθούν  στο Τορόντο στις 14 και 15 Μαΐου. Πρόκειται για εξετάσεις που διοργανώνει σε όλο τον κόσμο το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, για να δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές κάθε ηλικίας που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό, να λάβουν μια επίσημη πιστοποίηση του επιπέδου ελληνομάθειάς τους.
Τα τελευταία χρόνια στο Τορόντο, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός μαθητών και σπουδαστών που συμμετέχουν στις εξετάσεις και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των εξεταζόμενων καταφέρνει να αποκτήσει το κρατικό πιστοποιητικό το οποίο δίνεται για έξι συνολικά επίπεδα: Α1 (στοιχειώδης γνώση, για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και για εφήβους/ενήλικες), Α2 (βασική γνώση), Β1 (μέτρια γνώση), Β2 (καλή γνώση), Γ1 (πολύ καλή γνώση) και Γ2 (άριστη γνώση).

Η απόκτηση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού έχει πολλά οφέλη για τους κατόχους. Πρώτον, συμμετέχοντας στις εξετάσεις, μπορούν να λάβουν μια επίσημη αξιολόγηση για το πόσο καλά χειρίζονται την ελληνική γλώσσα, ανάλογα με το επίπεδό τους και τα χρόνια που τη διδάσκονται, τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο. Μπορούν να διαπιστώσουν τις όποιες αδυναμίες τους και να φροντίσουν να τις καλύψουν στην συνέχεια των ελληνικών τους σπουδών. Έπειτα είναι σημαντικό να έχει κανείς μια επίσημη επιβεβαίωση της εκμάθησης μιας δεύτερης γλώσσας για ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς λόγους.


Η μητέρα των γλωσσών.Την "δανείστηκαν" οι πάντες! 

Το πιστοποιητικό Ελληνομάθειας αναγνωρίζεται ως το μόνο επίσημο κρατικό πιστοποιητικό για την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα, όπως π.χ.  αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο η επάρκεια στην αγγλική γλώσσα από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά (proficiency certificates) των Πανεπιστημίων Cambridge και Michigan. Αν μάλιστα κάποιος υποψήφιος καταφέρει να λάβει τα πιστοποιητικά επιπέδων Β2 και πάνω εξασφαλίζει και μια σειρά από άλλα προνόμια, όπως της δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων σε ελληνικά πανεπιστήμια, της εργασίας στην Ελλάδα  (όσοι π.χ. θέλουν να διδάξουν αγγλικά στην Ελλάδα, ή να εργαστούν στο δημόσιο και προέρχονται από το εξωτερικό πρέπει να έχουν επάρκεια στην ελληνομάθεια των  τριών μεγαλύτερων επιπέδων κατά περίπτωση).
Ακόμη, οι μαθητές που συμμετέχουν στις εξετάσεις, κερδίζουν μια σημαντική εμπειρία συμμετοχής σε εξετάσεις γλωσσομάθειας που θα τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με τη διαδικασία  και να είναι σε θέση στο μέλλον να παίρνουν μέρος σε αντίστοιχες εξετάσεις με λιγότερο άγχος. Φυσικά οι εξετάσεις της ελληνομάθειας, είναι πολύ χρήσιμες  και για όσους διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, κυρίως εκείνους που έχουν μεγαλώσει στο εξωτερικό και δεν έχουν κάποιο επίσημο «χαρτί» που να πιστοποιεί τις ικανότητές τους. Λαμβάνοντας  το πιστοποιητικό των δύο τελευταίων επιπέδων, ένας ομογενής εκπαιδευτικός εξασφαλίζει ένα ακόμη εφόδιο για να είναι σε θέση να διδάξει τα ελληνικά με επιτυχία στους μαθητές του. Επιπλέον, τα ελληνικά σχολεία  μπορούν να δουν μέσα από τις εξετάσεις της ελληνομάθειας, αν οι μαθητές τους είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σωστά τη γλώσσα και να προσαρμόσουν τις διδακτικές τους προσεγγίσεις αν διαπιστώσουν ότι τα μαθητές τους δυσκολεύονται ακόμη και στα πρώτα εππιπεδα.            



Εκατομμύρια μαθητές συμμετέχουν κάθε χρόνο
σε εξετάσεις για πτυχία ξένων γλωσσών. 
Πάντως κατά γενική ομολογία, οι μαθητές που παρακολουθούν ελληνικά στο Τορόντο και τις γύρω περιοχές, ακόμη και εκείνοι που δεν είναι τόσο συστηματικοί στο ελληνικό σχολείο αλλά έχουν κάποιες βάσεις από το σπίτι (π.χ. επισκέπτονται την Ελλάδα συχνά, μιλούν τη γλώσσα με συγγενείς και φίλους κλπ) τα πηγαίνουν μια χαρά στις εξετάσεις και ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία τουλάχιστον στα τρία πρώτα επίπεδα (Α1-Β1)πριν καν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελληνική Κοινότητα προσφέρει και προπαρασκευαστικά μαθήματα προκειμένου να εξοικειωθούν οι υποψήφιοι με τη διαδικασία των εξετάσεων. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αυτές τις μέρες, κάθε Τετάρτη  για 10 συνολικά ώρες, στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου θα γίνουν και οι εξετάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και γονείς μπορούν αν απευθύνονται στο Γραφείο Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο (416-4252485).

Το να διδάσκεται κάποιος την ελληνική γλώσσα είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη σημαντικότερο είναι να την καλλιεργεί συστηματικά γιατί μόνο έτσι μπορεί να μάθει να τη χειρίζεται σωστά και να την αξιοποιήσει για την μόρφωσή του σε όλους τους τομείς της ζωής. Η ελληνική είναι η γλώσσα των επιστημών, των γραμμάτων, των τεχνών, του πνεύματος. Επιπλέον για εμάς εδώ στον Καναδά, και τα άλλα κέντρα του απόδημου ελληνισμού είναι και η γλώσσα της παράδοσης, των αξιών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι η γλώσσα της ταυτότητάς μας!

No comments:

Post a Comment