Feb 25, 2013

Απονομή Βραβείων σε μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας Νιαγάρα

Στην περιοχή του Νιαγάρα, στα σύνορα με τις Η.Π.Α., όπου δεσπόζουν οι επιβλητικοί  καταρράκτες, λειτουργεί εδώ και 45 χρόνια μια δραστήρια Ελληνική Κοινότητα που έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο στην διατήρηση και προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας σε μια από τις πιο τουριστικές και ακμάζουσες περιοχές του Καναδά. Η Ελληνική Κοινότητα Νιαγάρα εδρεύει στην πόλη St.  Catharines σε ένα ιδιόκτητο κοινοτικό κέντρο στο οποίο στεγάζεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, σχολείο, αίθουσες εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων. Το τριήμερο της Γιορτής της Οικογένειας, η Κοινότητα διοργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει μαθητές της που συμμετείχαν με επιτυχία στις εξετάσεις Ελληνομάθειας 2012.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν για να απονείμουν τα βραβεία στους μαθητές, η Συντονίστρια Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Καναδά, Δέσποινα Χατζηδιάκου, ο Διευθυντής Παιδείας της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο (Καναδά) Σπύρος Βολονάκης και ο εκπαιδευτικός Θέμης Αραβοσιτάς,  εκπρόσωπος του κέντρου ελληνομάθειας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. Στην εκδήλωση που ακολούθησε τη θεία λειτουργία την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, απονεμήθηκαν στους αριστούχους μαθητές του ελληνικού σχολείου της Αγίας Αικατερίνης (Παρθενίου Στεφανία, Παρασκευόπουλο Λεωνίδα και Λάλου Δήμητρα) τα κρατικά πιστοποιητικά Ελληνομάθειας ενώ παρουσιάστηκε η μαθήτρια που αναδείχθηκε  νέα «πρέσβειρα-αντιπρόσωπος» της Κοινότητας του Νιαγάρα σε διάφορες πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις της περιοχής κατά τη διάρκεια του 2013.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ελληνισμός του  Νιαγάρα γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας και απέδειξε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην καλλιέργεια της γλώσσας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα έργο που με ιδιαίτερη επιτυχία  φέρνουν σε πέρας οι τρεις δραστήριες δασκάλες του ελληνικού σχολείου: η διευθύντρια Ιωάννα Κουτρουλάκη, που είχε την ιδέα της εκδήλωσης,  και οι συνεργάτιδες της  Πηνελόπη Αποστόλου και Cathy McCormack.

To Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Νιαγάρα
στην πόλη St Catharines
Η Ελληνική Κοινότητα Νιαγάρα αποτελεί έναν ανθηρό ομογενειακό οργανισμό,  παρά το μικρό σχετικά αριθμό των Ελλήνων της περιοχής (δεν ξεπερνούν τις 400 οικογένειες). Διαθέτοντας ένα άξιο διοικητικό συμβούλιο με πολλούς νέους στις τάξεις του, ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς όπως ο σημερινός πρόεδρος Χαράλαμπος Κορόσης, και με την εθελοντική συμμετοχή και προσφορά όλων των μελών της,  έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.
Αγόρασε  δημόσιο  σχολείο το οποίο ανακαίνισε και μετέτρεψε σε ένα  υπέροχο κοινοτικό κέντρο που αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης των Ελλήνων της περιοχής που ζουν διασκορπισμένοι σε μια ευρύτατη γεωγραφική περιοχή. Διοργανώνει κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, με τεράστια επιτυχία, ελληνικό φεστιβάλ στο οποίο χιλιάδες Καναδοί επισκέπτες γνωρίζουν από κοντά την ελληνική φιλοξενία και παίρνουν γεύση από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Συμμετέχει σε διάφορες πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις, καλλιεργεί την ελληνική γλώσσα, τους δημοτικούς μας χορούς, τιμά τις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές, φροντίζει να κρατά τη νέα γενιά κοντά στα ήθη και τα έθιμα της μητέρας πατρίδας.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη δραστήρια αυτή ελληνική κοινότητα και την πλούσια ιστορία της, μπορείτε να προμηθευτείτε το εντυπωσιακό ιστορικό λεύκωμα των Ελλήνων της περιοχής του Νιαγάρα, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυση της τοπικής ελληνικής κοινότητας.

No comments:

Post a Comment