Jan 23, 2013

Αναστάτωση από ασαφές δημοσίευμα για σχολικό χάρτη

Η εικόνα του χάρτη που δημοσιεύει το Greek Reporter
Ένα ασαφές δημοσίευμα του ιστότοπου Greek Reporter-Canada, για ύπαρξη χαρτών σε Καναδικά σχολεία που αλλοιώνουν την θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της ελληνοκαναδικής εκπαιδευτικής κοινότητας.
Στις 19 Δεκεμβρίου, το site Greek Reporter, δημοσίευσε την ακόλουθη είδηση:
"Several school books in Canada depict a religious map of Islam occupying a great part of Greece. This particular map is used in every school except for Greek- Canadian schools.
This has raised questions within the Greek-Canadian community, which is upset that students are being taught that much of Greece has a large Muslim population and is affronted at what it believes distorts the country’s history and the 400-year Ottoman Occupation that enslaved Greeks before they revolted almost 200 years ago to regain their lands".
Την "είδηση" που υπογράφει η Νicki Mariam Onti, αναδημοσίευσαν και κάποια ελληνικά ιστολόγια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση ενώ πολλά είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δεχόμαστε από Έλληνες εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους που προσπαθούν να εξακριβώσουν του λόγου το αληθές.
ΣΧΟΛΙΟ:  Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος είναι ο χάρτης στον οποίο αναφέρεται η συνεργάτιδα του Greek Reporter, δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό ο Καναδάς δεν έχει ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας ούτε ενιαίο εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα. Κάθε επαρχία έχει τα δικά της προγράμματα με βάση τα οποία τα σχολικά συμβούλια που είναι αρμόδια για τη δημόσια εκπαίδευση σε συνεργασία με τα επαρχιακά υπουργεία παιδείας εγκρίνουν διάφορα διδακτικά εγχειρίδια αλλά τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα βιβλία της επιλογής τους.

 Μπορεί λοιπόν ο συγκεκριμένος χάρτης στον οποίο αναφέρεται, να χρησιμοποιήθηκε σε κάποιο σχολείο αλλά καλό θα ήταν να μαθαίναμε για ποιον ακριβώς χάρτη κάνει λόγο το δημοσίευμα και το σχολείο ή τα σχολεία στα οποία χρησιμοποιήθηκε.Η αναφορά ότι ο συγκεκριμένος χάρτης δόθηκε σε όλα τα σχολεία, εκτός των ελληνο-καναδικών είναι ανακριβής. Επικοινωνήσαμε με δεκάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε δημόσια σχολεία και μάλιστα με ομογενείς που διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας και δεν έχουν δει ή χρησιμοποιήσει στα σχολεία τους ποτέ το συγκεκριμένο ή αντίστοιχο χάρτη. Επίσης το ότι "χρησιμοποιήθηκε παντού, εκτός των ελληνο-καναδικών σχολείων" υπονοεί σκοπιμότητα και  δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα ελληνικά σχολεία του Καναδά, είναι τμήματα ελληνικής  γλώσσας που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, άρα πώς είναι δυνατό κάποιος ή κάποιοι να τα "εξαιρέσουν" από τη χρήση του σχετικού υλικού.
Συνεπώς αν και  το Greek Reporter παρέχει ομολογουμένως σημαντική υπηρεσία στον τομέα της ενημέρωσης για θέματα που αφορούν στην ομογένεια, στην συγκεκριμένη περίπτωση η ασάφεια του δημοσιεύματος δημιουργεί αναστάτωση που είναι καλό να αποφεύγεται ειδικά όταν αναφέρεται κανείς σε λεπτά θέματα όπως αυτό της εκπαίδευσης.  



No comments:

Post a Comment