Dec 2, 2011

Νέα εποχή στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ομογένειας

 Ξεκίνησε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης με την αδελφοποίηση τάξεων- σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και της Αδελαΐδας

Μαθητές της Κοινότητας με την καθηγήτριά τους Μ. Σιγάλα,
τη Συντονίστρια  Δ. Χατζηδιάκου και το διευθυντή Παιδείας Θ. Αραβοσιτά 
Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Πολυμενάκειο πολιτιστικό κέντρο η πρώτη ηλεκτρονική σύνδεση ανάμεσα στο τμήμα της καθηγήτριας Μάγδας Σιγάλα της 11ης τάξης του σχολείου Αριστοτέλης-Eastern της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και αντίστοιχο τμήμα του σχολείου St. George College στην Αδελαίδα της Αυστραλίας του καθηγητή Γιώργου Φρατζή.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα αδελφοποίησης τάξεων με τον τίτλο «Κοινότητες μάθησης».Οι «Κοινότητες Μάθησης» είναι ένα ηλεκτρονικό συνεργατικό περιβάλλον που λειτουργεί στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά » του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΔΙΑΜΜΕ).





Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Αδελαΐδα
κατά τη διάρκεια της  ζωντανής σύνδεσης
Συμμετέχουν ελληνικά σχολεία της διασποράς με σκοπό την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιούνται αδελφοποιήσεις τάξεων, όπου οι μαθητές μπορούν:
 (α) να επικοινωνούν σύγχρονα και ασύχρονα - με γραπτό αλλά και με προφορικό λόγο
 (β) να συνεργάζονται με ομαδικές δραστηριότητες που έχουν ορίσει οι εκπαιδευτικοί
(γ) να δημοσιεύουν τις εργασίες τους και να σχολιάζουν τις εργασίες των άλλων
 (δ) να επεξεργάζονται μαθήματα και ενότητες από τα βιβλία και το και υποστηρικτικό υλικό του προγράμματος «Παιδεία Ομογενών».
Μαθητές από το Τορόντο και την Αδελαΐδα επικοινωνούν ζωντανά
ενώ παρακολουθεί η καθηγήτρια Β. Καζούλλη από τη Ρόδο 

Την πρώτη αυτή ηλεκτρονική σύνδεση άνοιξε ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του Παν/μίου Κρήτης (ΕΔΙΑΜΜΕ), Μιχάλης Δαμανάκης. Στην Ελληνική Κοινότητα ήταν παρόντες και απεύθυναν χαιρετισμό στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης στον Καναδά,. Δέσποινα Χατζηδιάκου και ο Διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας, Θέμης Αραβοσιτάς, ενώ από την Αδελαϊδα της Αυστραλίας χαιρέτησε τους μαθητές και τις μαθήτριες ο διευθυντής του σχολείου Δρ. Παναγόπουλος και από την Ελλάδα οι καθηγητές Γιάννης Σπαντιδάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Βασιλεία Καζούλλη ( Πανεπιστήμιο Αιγαίου) που έχουν αναλάβει τον παιδαγωγικό σχεδιασμό του προγράμματος.
Οι μαθητές και των δύο σχολείων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό καθώς τους δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να επικοινωνήσουν ζωντανά με συνομήλικούς τους που μαθαίνουν ελληνικά σε δυο μακρινές χώρες που αποτελούν σημαντικά κέντρα του οικουμενικού ελληνισμού (Αυστραλία και Καναδάς) με πολλά κοινά στοιχεία κυρίως στους τομείς του πολυπολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ο αντιπρόσωπος της ΕΡΤ Τ. Γαλιάτσος καλύπτει την ιστορική  τηλεδιάσκεψη 
Η σύνδεση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη μέσω Skype με παρουσίαση των μαθητών, συζήτηση σχετική με τα κοινά ενδιαφέροντά τους, την πόλη τους και τις σπουδές τους και κατέληξε στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών διευθύνσεων και της κοινωνικής τους δικτύωσης μέσω Facebook. Οι αδελφοποιήσεις τάξεων από σχολεία της ομογένειας αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά και οι μαθητές θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τις συνεργατικές δραστηριότητες που θα αναπτύξουν.
Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που συντέλεσαν στη δημιουργία αυτού του προγράμματος που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά.


1 comment:

  1. θΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΘΗΝΑ ΚΡΙΤΟΥ
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
    ΕΛΛΑΔΑ

    ReplyDelete