Oct 20, 2011

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ, Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΗ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ.


Την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Στήβεν Χάρπερ, διόρισε την ελληνοκαναδή Ανδρομάχη Καρακατσάνη μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά.
Είναι η πρώτη Καναδή ελληνικής καταγωγής που κατέχει αυτό το αξίωμα.

Η κ. Καρακατσάνη κατάγεται από Έλληνες γονείς οι οποίοι στην ανατροφή της έδωσαν έμφαση στην ελληνική παράδοση. Μεγάλωσε στην περιοχή Don Mills και Lawrence Ave, όπου οι γονείς της είχαν το εστιατόριο Top of the Mall στο οποίο εργαζόταν ως σερβιτόρα βοηθώντας έτσι στην οικογενειακή επιχείρηση.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στη συνέχεια απoφοίτησε το 1980 από το Osgood Hall Law School. Tο 1982 έγινε μέλος του δικηγορικού συλλόγου.


Αρχικά εξάσκησε μαζί με τον σύζυγό της, επίσης δικηγόρο Tom Karvanis, ποινικό και αστικό δίκαιο. Συμμετείχαν και οι δύο σε μεγάλο βαθμό σε θέματα που απασχολούσαν τον ελληνισμό της παροικίας κατά την έναρξη της σταδιοδρομίας τους.
Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 διορίστηκε στο Liquor Licence Board of Ontario, όπου, από τη θέση της προέδρου, επέτρεψε στα μαγαζιά με άδεια πώλησης αλκοολούχων ποτών να παραμένουν ανοιχτά έως τις 2:00 το πρωί.

To 1997 κατέλαβε το αξίωμα της υφυπουργού Δικαιοσύνης στην επαρχιακή κυβέρνηση του Οντάριο και στη συνέχεια, από τον Ιούνιο του 2000 έως τον Νοέμβρη του 2002 διορίστηκε Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κυβέρνησης του Οντάριο. Αργότερα υπηρέτησε ως δικαστής στο Superior Court of Justice του Οντάριο και το Μάρτη του 2010 ορίστηκε δικαστής στο Ontario Court of Appeal.
Μιλά άπταιστα αγγλικά, ελληνικά και γαλλικά. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο και μία κόρη.

Επιμέλεια: Μάγδα Σιγάλα

No comments:

Post a Comment