Oct 8, 2011

Η ημέρα των Ευχαριστιών


Η Ημέρα των Ευχαριστιών  (Thanksgiving Day) είναι μια παραδοσιακή ετήσια γιορτή στη Βόρεια Αμερική όπου απονέμονται ευχαριστίες στο Θεό για τα αγαθά που έχει αποκομίσει ο κάθενας.
 Η πρώτη γιορτή των ευχαριστιών εορτάστηκε στα τέλη του 16ου αι. σε μερικές περιοχές του Καναδά, ενώ από τον 17ο αι. άρχισε να γιορτάζεται και στην Αμερική.
Έχει άμεση σχέση με τις αγγλικές και ευρωπαϊκές γιορτές της σοδειάς, κατά τις οποίες διακοσμούσαν τις εκκλησίες με καλαμπόκια, φύλλα, καρπούς και άλλα αγροτικά προιόντα.
Γενικά η αρχή της γιορτής αυτής ανάγεται στους εορτασμούς που έκαναν οι πρώτοι άποικοι μόλις έφταναν στη νέα ήπειρο για να ευχαριστήσουν το Δημιουργό για την ασφαλή άφιξή τους.
Ειδικότερα στον Καναδά η αρχή της γιορτής θεωρείται ότι οφείλεται στον εξερευνητή Martin Frobisher ο οποίος προσπαθούσε να βρει ένα πέρασμα ανατολικά. 

Το 1578 στο Newfoundland οργάνωσε μια γιορτή για να ευχαριστήσει το Θεό για την επιβίωσή του από ένα μακρινό ταξίδι.Παρ’όλα αυτά είναι γνωστό ότι από τα παλαιότερα χρόνια, διάφορες φυλές ιθαγενών του Καναδά τελούσαν γιορτές με τελετουργικούς χορούς στο τέλος της περιόδου της σοδειάς.
Από το 1879 εορτάζεται κάθε χρόνο στον Καναδά, ενώ από το 1957 καθιερώθηκε να γιορτάζεται την δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Είναι εθνική εορτή και γιορτάζεται σε όλες τις επαρχίες του κράτους εκτός από τις: New Brunswick, Newfoundland, Nova Scotia και Prince Edward Island.
Οι Καναδοί γιορτάζουν την ημέρα αυτή με συγκεντρώσεις φίλων και συγγενών στα σπίτια όπου στο γιορταστικό τραπέζι εξέχουσα θέση κατέχει η παραδοσιακή γαλοπούλα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακολουθούν στην τηλεόραση το καθιερωμένο «Thanksgiving Day Classic» παιχνίδι football.
Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που επωφελούνται του τριήμερου και του συνήθως καλού καιρού και φεύγουν στην εξοχή να χαρούν τη φύση με τα όμορφα φινοπωρινά χρώματα πριν αρχίσει ο βαρύς καναδικός χειμώνας.

Μάγδα Σιγάλα




No comments:

Post a Comment