Apr 9, 2011

Διάλεξη του καθηγητή Michael Herzfeld στο Τορόντο

O καθηγητής Michael Herzfeld.
'Aριστος γνώστης της Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού
Ο διεθνούς φήμης ανθρωπολόγος του πανεπιστημίου Harvard, Michael Herzfeld, βρέθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου στο Τορόντο για να δώσει μια διάλεξη ελληνικού ενδιαφέροντος. Προσκεκλημένος του καθηγητή Σάκη Γκέκα - της έδρας  Νεοελληνικής Ιστορίας και Ελληνικών Σπουδών, που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο  του York με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς (HHF)- o Michael Herzfeld προσέγγισε από μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία τα ζητήματα της  διαφθοράς, και της στάσης απέναντι στη διατήρηση της  πολιτιστικής κληρονομιάς, καυτηριάζοντας στερεότυπα και αντιλήψεις της "Δύσης" για τη σύγχρονη  Ελλάδα.


O κ. Σάκης Γκέκας συγχαίρει τον κ.Herzfeld 
Η διάλεξη, με τίτλο "The Corruption of the Past: Greek Heritage Politics in Global Perspective", διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνοκαναδική  Ένωση  Πανεπιστημιακών του Οντάριο και την παρακολούθησαν πολλοί καθηγητές και εκπρόσωποι της Ελληνικής  κοινότητας.
Το York University με το " Hellenic Heritage Foundation Chair in Modern Greek History and Hellenic Studies" δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους Ελληνοκαναδούς ( και όχι μόνο) μαθητές να συνδυάσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές με την Ελληνική Ιστορία και  Γλώσσα και να γίνουν οι νέοι  πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στον Καναδά.

2 comments:

  1. Καλημέρα αγαπητοί αδελφοί,

    σχετικά με τον Michael Herzfeld και την Ελληνική κληρονομιά, αν και δεν γνωρίζω τι μπορεί να είπε ο κύριος Michael Herzfeld στην διάλεξη που αναφέρεται στο παρόν άρθρο, ωστόσο δεν νομίζω πως είναι ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσει εφόσον τα γιαλιά που δείχνει να φοράει μάλλον πρέπει να είναι παραμορφωτικά. (πιο κάτω παραθέτω απόσπασμα απο σχετικό βιβλίο του -υπάρχει σχετική εικόνα- στο οποίο πλαστογραφόντας εντελώς τον Ηρόδοτο, παραλληλίζει τους σημερινούς Έλληνες συγκρίνοντας τους με τους Ευρωπαίους και τους βάρβαρους Σκύθες με τους αρχαίους Έλληνες)

    Το απόσπασμα..
    "...Through another irony that seems to have escaped Hodgen's notice, Herodotus himself very aptly prefigured the ideological uses of the concept of Europe where she instead treated it as a literal entity: he vacillated on the question of whether the Scythians - a buffer zone between Greeks and true barbarians - were truly European in a cultural or even a geographical sense (Hartog 1980). Yesterday's Scythians are today's Greeks; and such, too, are the ambiguities of the modern Greeks* preoccupations with "Europe..."

    Επίσης στη συνέχεια παρατίθεται εικόνα απο το εξώφυλλο του εν λόγω βιβλίου στο οποίο δείχνει πως βλέπει ανθρωπολογικά τη διαφορά των νεο-Ελλήνων με τους αρχαίους προγόνους μας.
    (Ερώτημα: υπάρχει ανατομικά σήμερα μέσος Έλληνας που να ομοιάζει με την αριστερή φιγούρα στο εξώφυλλο του βιβλίου του;)

    Α.Σ.Π. - Αθήνα - Ελλάς

    Δείτε την πιο κάτω εικόνα...
    http://www.hellasontheweb.org/images/stories/history/epistimi/michael-herzfeld-cover.jpg

    ReplyDelete
  2. αγαπητε φιλε

    δεν νομιζεις οτι παραπληροφορεις και δημιουργεις λαθος εντυπωσεις απομονωνοντας ενα αποσπασμα απο ενα βιβλιο και παραθετοντας το εκτος συμφραζομενων κρινοντας απο αυτο οτι ο συγκεκρινενος επιστημονας οτι δεν ειναι ο πλεον καταλληλος για να μιλησει αγνοώντας το εργο του?

    ReplyDelete