Apr 23, 2011

Οδηγίες για αρνί στη σούβλα

Το  Πάσχα για τους Έλληνες είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το σούβλισμα του αρνιού. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που δίνει ιδαίτερο χρώμα και ατμόσφαιρα τελετουργίας στο πασχαλινό τραπέζι.
Ωστόσο τι γίνεται αν κανείς στην παρέα δε γνωρίζει τα μυστικά της σούβλας;
Μόλις ανακαλύψατε άλλη μια από τις μεγάλες "χρησιμότητες" του παππού!

Α. Καταρχήν διαβάστε με προσοχή τις οδηγίες που ακολουθούν:

AΡΝΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ- ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ (Από το Greekcook.gr)
Προειδοποίηση: Μπορεί η προετοιμασία του αρνιού να σας φανεί εύκολη, το ψήσιμο όμως στη σούβλα είναι πραγματικά δύσκολο και κουραστικό. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κάποιον έμπειρο στο ψήσιμο ή κάποιον που το'χει ξανακάνει τουλάχιστον μια φορά. Διαφορετικά το αρνί σας κινδυνεύει να ψηθεί απ'έξω αλλά από μέσα να μείνει άψητο και να πάει χαμένος ο κόπος σας.
Υλικά
  • 1 αρνί γύρω στα 8-12 κιλά (εξαρτάται από το πόσα άτομα θα είστε, υπολογίστε ότι το αρνί στο ψήσιμο θα μαζέψει πολύ)
  • 1 χούφτα αλάτι και πιπέρι
  • σπάγκο για ράψιμο ή λεπτό σύρμα
  • μια χοντρή βελόνα
Εκτέλεση
Οταν αγοράζετε το αρνί, είναι σκισμένο από την κάτω του πλευρά. Μην περιμένετε να βρείτε τα εντόσθια του μέσα όπως παλιά, αν τα θέλετε θα πρέπει να τα πάρετε ξεχωριστά (δεν ξέρω τι επιτρέπεται πια με τη νέα νομοθεσία περί κοκορετσσίου, εντέρων κλπ.)
Το αρνί δε θα χρειαστεί πλύσιμο, εκτός και αν έχει αίματα, οπότε τότε καθαρίστε το.
  • Σουβλίζετε το αρνί από την ουρά και σπρώχνετε για να βγει η σούβλα από το κεντρο του κεφαλιού.
  • Αλατοπιπερώνετε το αρνί από την εσωτερική πλευρά του. Μπορείτε να βάλετε ελάχιστο λάδι στο χέρι (ή σε ένα πινέλο κουζίνας) και να αλείψετε εξωτερικά το αρνί ώστε να κολλήσει επάνω στο αρνί το αλάτι. Μετά αλατοπιπερώνετε και εξωτερικά (στις πλάτες, λαιμό, πόδια).
  • Το ράβετε στο άνοιγμα με μια βελόνα με κλωστή ή με σύρμα λεπτό. Αυτό γίνεται για να μη τρέχει το ξύγκι κατά το ψήσιμο, κατά τα άλλα θα μπορούσε να μείνει και ανοιχτό.
    Το σούβλισμα και το αλατοπιπέρωμα γίνονται από το προηγούμενο βράδυ.
  • Την Κυριακή του Πάσχα, πρωΐ-πρωΐ, ετοιμάζετε τη φωτιά (φτιάχνετε ένα λάκο με κάρβουνα στο μήκος του αρνιού και πλάτος ανάλογα με το πόσα αρνιά θα ψήσετε). Καλό είναι να έχετε και παρέα στο ψήσιμο. 
    Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή. Για να ψηθεί το αρνί θέλει 2-3 ώρες ανάλογα με τη φωτιά που έχετε. Στην αρχή θέλει γρήγορο γύρισμα, βοηθά να μην "αρπάξει" το αρνί, να μην καεί δηλαδή.
     
    Το ψήσιμο του αρνιού θέλει υπομονή. Μην βιάζεστε να το ψήσετε, θέλει να το βάλετε ψηλά σε ύψος και σε χαμηλή φωτιά. Αν το βάλετε χαμηλά (κοντά στη φωτιά), θα ψηθεί πιο γρήγορα αλλά μπορεί να το κάψετε.
  • Σημαντικό ρόλο στη γεύση παίζει το αλατοπίπερο και πόσο θα βάλετε (ανάλογα το πόσο αλμυρό το θέλετε). 
Σημείωση: Οσοι βρίσκουν ανυπόφορο το ψήσιμο μπροστά στη φωτιά, μπορούν να αγοράσουν ένα αυτόματο μηχανάκι που πατάς το κουμπί και γυρίζει μόνο του το αρνί. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να πάθει κάποια εμπλοκή και να μείνετε ξεκρέμαστοι.
Συμβουλή: Κάντε το Πάσχα αυτό να σας μείνει αξέχαστο. Ψήστε το δικό σας αρνί στην αυλή/μπροστά στο δρόμο του σπιτιού σας, φωνάξτε φίλους/γείτονες, βάλτε μουσική, κεράστε τους περαστικούς ένα κρασάκι.
Και επειδή το αρνί αργεί να γίνει, έχετε πολεμοφόδια σε ένα τραπεζάκι: Κόκκινα αβγά για τσούγκρισμα, συκωτάκια τηγανητά, κουλουράκια, καμιά σαλατούλα, κρασί.



Β. ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ

Αν εξακολουθείτε να έχετε απορίες ή είστε οπτικοί τύποι (μαθαίνετε βλέποντας), τότε
παρακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες που ακολουθούν.
Το μουστάκι ενός από τους κυρίους που συμμετέχουν στην επίδειξη αποτελεί εγγύηση για την εγκυρότητα των πληροφοριών...



No comments:

Post a Comment