Apr 16, 2011

«Εκπαιδεύοντας το Λόρδο Έλγιν»



Το Τμήμα Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας με την υποστήριξη της Παμμακεδονικής Ένωσης, του Συλλόγου Θεσσαλονικέων και της Ελληνοκαναδικής εταιρείας Schetchley Cleaners, έφερε τον ελληνικό πολιτισμό μέσα στα καναδικά σχολεία.
Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα του δημόσιου σχολείου «Λόρδος Έλγιν» στο Ajax του Οντάριο, και στα πλαίσια Ημέρας Πολυπολιτισμού, οι εκπαιδευτικοί της Ελληνικής Κοινότητας ετοίμασαν και παρουσίασαν ένα πρόγραμμα το οποίο προέβαλε την Ελλάδα και τον πολιτισμό της σε Καναδούς μαθητές ηλικίας 6-15 ετών.




Η παρουσίαση, για την οποία δούλεψαν συστηματικά δάσκαλοι και εθελοντές του Γραφείου Παιδείας της ΕΚΤ, περιλάμβανε μαθήματα ελληνικής γλώσσας (αλφάβητο, λέξεις και αριθμούς) , προβολή βίντεο και εικόνων από την Ελλάδα, παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών, μουσικής, ειδών λαϊκής τέχνης και ελληνικών τροφίμων τα οποία είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να απολαύσουν εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.



Ιδαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσα από την ελληνική ιστορία και μυθολογία οι εκπαιδευτικοί της Ελληνικής Κοινότητας δίδαξαν στους μαθητές του καναδικού σχολείου πώς η πόλη τους και το όνομα του σχολείου τους συνδέεται με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές αλλά και οι δάσκαλοί του «Λόρδου Έλγιν» έμαθαν για τα γλυπτά του Παρθενώνα ( τα «Ελγίνεια») και την εκστρατεία που γίνεται για την επιστροφή τους στην Αθήνα. Επίσης άκουσαν από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς , για πρώτη φορά, ότι το Ajax πήρε το όνομά του από τον Αίαντα έναν από τους ήρωες του Τρωικού πολέμου.




Την παρουσίαση, που για το Τμήμα Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας ήταν μια πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος προβολής του ελληνικού πολιτισμού σε καναδικά σχολεία, έκαναν οι:
Δάφνη Βλάσση, Θέμης Αραβοσιτάς, Μάγδα Σιγάλα, Benjamin Crotty, Μιχάλης Στελλάτος, Τιμολέων Πράττας και Μαρία Ματθαίου. Παρούσα στο καναδικό σχολείο ήταν και η ΕΡΤ δια του ανταποκριτή της στο Τορόντο Τάκη Γαλιάτσου, που βιντεοσκόπησε την παρουσίαση και μίλησε με Καναδούς εκπαιδευτικούς και μαθητές για την «Ελληνική τους εμπειρία».

No comments:

Post a Comment