Jun 20, 2010

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010


Με την τελετή αποφοίτησης του Λυκείου Αριστοτέλης, που πραγματοποίθηκε το Σάββατο 19 Ιουνίου στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, έπεσε η αυλαία του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010 στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.


Μαθητές , εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν την τάξη των τελειόφοιτων που μετά την παρακολούθηση των μαθημάτων τους και τη συμμετοχή στις τελικές εξετάσεις , έλαβαν το απολυτήριό τους και αποχαιρετούν το ελληνικό σχολείο στο οποίο φοίτησαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Η φετινή χρονιά- έβδομη στην ιστορία του Αριστοτέλη- ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη καθώς έγινε η τακτική ανά διετία επιθεώρηση του σχολείου από το Υπουργείο Παιδείας του Οντάριο και το Λύκειο της Κοινότητας κρίθηκε με άριστα για την οργάνωση και το πρόγραμμα σπουδών του από τις καναδικές εκπαιδευτικές αρχές.


Στην τελετή παρέστησαν και μίλησαν τόσο η απερχόμενη πρόεδρος του Τμήματος Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, Μπέσυ Αναγνωστοπούλου όσο και ο νέος πρόεδρος Λάζαρος Γερονικολός.Και οι δύο ευχαρίστησαν μαθητές , καθηγητές και γονείς για την άριστη συνεργασία τους και την άψογη λειτουργία του προγράμματος Credit, ενώ ενθάρρυναν τους τελειόφοιτους να μείνουν κοντά στην Κοινότητα και τα ελληνικά γράμματα και στη συνέχεια της ζωής τους.

Να σημειώσουμε ότι η κα Αναγνωστοπούλου που παρέδωσε τη σκυτάλη της ηγεσίας στην ελληνόφωνη εκπαίδευση της Κοινότητας στον κύριο Γερονικολό, ήταν εκείνη που μετά από συντονισμένες προσπάθειες ξεκίνησε τη λειτουργία του Αριστοτέλη ( την περόδο 2003-2004) με τη συμμετοχή και συνεργασία της διευθύντριας του Γραφείου Παιδείας, Γεωργίας Ρίζου, του διευθυντή του σχολείου Σταύρου Ναξάκη, της Βίκυς Καραντώνη και άλλων εθελοντών-στελεχών της ελληνικής εκπαίδευσης στο Τορόντο.

Τον χαιρετισμό της συντονίστριας εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, Ελένης Καραγεωργίου, μετέφερε ο τελετάρχης της εκδήλωσης, αποσπασμένος εκπαιδευτικός Θέμης Αραβοσιτάς ενώ με ιδιαίτερη θέρμη μίλησε στους μαθητές και η Μαίρη Φραγγεδάκη υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Τορόντο στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβρη. Η κυρία Φραγγεδάκη είναι υποψήφια στην περιοχή του East York ( ward 29) στην οποία περιλαμβάνεται και η λεωφόρος Danforth, το κέντρο της εμπορικής και κοινωνικής ζωής της ελληνικής παροικίας .


Τη σημασία του ελληνικού σχολείου και τις προσωπικές της εμπειρίες από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση μετέφερε στους μαθητές του Αριστοτέλη η πρώην μαθήτρια του σχολείου Τίνα Χρέππα που ήταν και η βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης αποφοίτησης.
Η ίδια θυμήθηκε τα χρόνια που πέρασε στα θρανία των σχολείων της ελληνικής κοινότητας και στάθηκε όχι μόνο στη σημασία του ελληνικού σχολείου ως προς τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας για ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και εθνικούς λόγους αλλά κυρίως για τη δυνατότητα της δικτύωσης μεταξύ των ελληνοκαναδών μαθητών και της απόκτησης φιλικών δεσμών μεταξύ τους που θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Η ομιλήτρια, που έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και πρόσφατα αποφοίτησε από το Κολλέγιο Δασκάλων του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αναφέρθηκε στην έντονη επίδραση που είχε η ελληνική της καταγωγή στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της και στάθηκε ιδιαίτερα στις εμπειρίες που αποκόμισε από τη συμμετοχή της σε πολιτιστικά και χορευτικά συγκροτήματα παροικιακών οργανισμών και ειδικά από την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ως εθελόντρια το 2004 και στους φετινούς χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ όπου συμμετείχε ως λαμπαδηδρόμος.Η Τίνα Χρέππα, διατηρεί με υπερηφάνεια την ελληνική της κληρονομιά και ευχήθηκε στους τελειόφοιτους του Αριστοτέλη να μείνουν πάντα προσηλωμένοι στις αξίες και τις παραδόσεις του ελληνισμού.


Στη διάρκεια της τελετής μίλησε στους παρευρισκόμενους η Διευθύντρια Παιδείας Γεωργία  Ρίζου που φέτος ολοκληρώνει μαζί με τη συνεργάτιδά της Γεωργία Σπηλιοτοπούλου μια σπουδαία καριέρα στο Γραφείο Παιδείας της Κοινότητας και έκανε τον απολογισμό του έργου στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς , συγχαίροντας τους εκπαιδευτικούς για την αφοσίωση και την αγάπη τους για τα ελληνικά γράμματα καθώς επίσης και τους ακούραστους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών για την υπομονή και άξια καθοδήγηση των παιδιών τους. Συνεχάρη τους εθελοντές της κοινοτικής παιδείας στους οποίους περιλαμβάνονται πολλοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη στους συνεχιστές του έργου της.


Στην εκδήλωση παρέστη ο καθηγητής υδάτινης οικολογίας,του Πανεπιστημίου Τορόντο Γιώργος Αρχοντίτσης, που βράβευσε μαθητές του Αριστοτέλη στα πλαίσια περιβαλλοντικής εργασίας που παρουσίασαν στη διάρκεια της  σχολικής χρονιάς.

Τα βραβεία, με σχετικό συμβολικό χρηματικό έπαθλο, έλαβαν οι μαθητές της 12ης τάξης του Eastern, Βασιλική Παπαστεφάνου, Βίκυ Κορωνέου, Χρήστος Βιδούρας και Παναγιώτης Μπεκίρος για τις εργασίες τους σχετικά με τη βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την αλλαγή καθημερινών μας πρακτικών . Η εργασία των μαθητών του Αριστοτέλη έγινε στα πλαίσια προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας του Οντάριο.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν με επαίνους οι αριστούχοι μαθητές με την υψηλότερη βαθμολογία σε κάθε τάξη και των δυο σχολείων του Αριστοτέλη: του Eastern και του G.S. Henry. Ακολούθησε η απονομή των ενδεικτικών στους φετινούς τελειόφοιτους που έλαβαν και πλακέτα –ενθύμιο με τη φωτογραφία της τάξης τους, προσφορά των Συλλόγων –Γονέων των δύο σχολείων τους οποίους εκπροσώπησαν οι κ.Γιαννόπουλος και Σκούλος. Τέλος δόθηκαν και οι βαθμοί-Credits που οι μαθητές θα πρέπει να παραδώσουν στο πρωινό τους σχολείο για να συμπεριληφθούν στο προσωπικό τους μαθητικό αρχείο με βάση το οποίο γίνεται η αποφοίτηση από τα Λύκεια του Καναδά και η εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με αναμνηστικές φωτογραφίες μεταξύ μαθητών και καθηγητών.
Ο Αριστοτέλης αποχαιρετά τους τελειόφοιτους για τη σχολική χρονιά 2009-2010 και τους εύχεται κάθε επιτυχία στις σπουδές και τη ζωή τους.

Επίσης εύχεται καλή συνέχεια στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των εκπαιδευτικών που δεν θα επιστρέψουν το Σεπτέμβρη στις αίθουσες του Αριστοτέλη:
Στις εκλεκτές συναδέλφους  Ελένη Καβούκη, Αγγελική Παγούνη, Κωνσταντίνα Περιστέρη, Μαρία Κουζέλη και Ανδριανή Σταματοπούλου... θα μας λείψετε !

No comments:

Post a Comment