Mar 19, 2013

Δεύτερη φάση του προγράμματος αδελφοποίησης τάξεων

ΤΟΡΟΝΤΟ-ΜΟΝΤΡΕΑΛ, ΤΟΡΟΝΤΟ-ΣΙΚΑΓΟ, ΤΟΡΟΝΤΟ-ΞΑΝΘΗ, ΤΟΡΟΝΤΟ-ΛΑΡΙΣΑ
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα σύνδεσης τάξεων ελληνικών σχολείων από διαφορετικά κέντρα της ελληνικής ομογένειας, με τη συμμετοχή τμημάτων της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο. 
Ο καθηγητής του Αριστοτέλη Κων/νος Ξανθόπουλος 
και οι μαθητές του συζητούν με τάξη του Μόντρεαλ
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η δραστηριότητα για την επικοινωνία μαθητών του σχολείου Αριστοτέλης με ελληνόπουλα απ' όλες τις γειτονιές της γης. Με τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων όπως η πύλη ηλεκτρονικής μάθησης που ανέπτυξε το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (ΕΔΙΑΜΜΕ) του πανεπιστημίου Κρήτης και σύγχρονα προγράμματα επικοινωνίας όπως το Skype, οι ομογενείς μαθητές μπορούν να εξασκούνται στη γλώσσα καθώς γνωρίζουν συνομήλικούς τους από άλλες χώρες.
Ανταλλάσουν πληροφορίες, συνεργάζονται σε εργασίες τις οποίες αναρτούν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες  και τις σχολιάζουν αλλά πάνω από όλα δικτυώνονται και δημιουργούν φιλίες που τους φέρνουν κοντά, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική απόσταση που τους χωρίζει.

2η ζωντανή επικοινωνία Τορόντο-Σικάγο. Οι μαθητές  συζητούν
για τις ομοιότητες των δυο πόλεων και τον πολυπολιτισμό.
Θα ακολουθήσει συνεργασία σε ερευνητικές εργασίες με θέμα
"η πόλη μου". Εκπαιδευτικοί: Ι. Καλεντερίδης, Δ. Μαστοροδήμος
 
Σημειώνεται πως για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, η Ελληνική Κοινότητα και οι γονείς των μαθητών δεν έχουν επιβαρυνθεί ούτε με ένα δολάριο.
Το μεράκι των εκπαιδευτικών της Κοινότητας και η γνώση των νέων τεχνολογιών, τόσο από τους ίδιους όσο κι από τους μαθητές  (κυρίως τους δεύτερους) είναι αρκετό για να φέρει το ελληνικό σχολείο στον 21ο αιώνα και "την εποχή της δικτύωσης".  
Οι « Κοινότητες Μάθησης», που εντάσσονται στο επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα «Ελληνόγλωσση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά»,  
που υλοποιεί το ΕΔΙΑΜΜΕ του πανεπιστημίου Κρήτης, δε δίνει απλά τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων μας να εντάξουν τις νέες τεχνολογίες  στο χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Η σημαντικότερη καινοτομία του προγράμματος είναι η δικτύωση και η  παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Το γεγονός ότι οι μαθητές εξασκούνται στην ελληνική γλώσσα για να μιλήσουν, να γράψουν και να παρουσιάσουν σε φίλους τους στοιχεία από τη ζωή τους, τα ενδιαφέροντά τους, την πόλη τους, την κοινότητά τους, κάνει το μάθημα  πιο δημιουργικό και ζωντανό και τα παιδιά που συμμετέχουν απολαμβάνουν περισσότερο το ελληνικό σχολείο.

Στην Πύλη Ηλεκτρονικής Μάθησης του ΕΔΙΑΜΜΕ, μαθητές από Τορόντο και Ξάνθη
γνωρίζονται και εξασκούνται στο γραπτό λόγο παίρνοντας συνεντεύξεις.  
Αυτές τις μέρες υλοποιούνται παράλληλα οι εξής αδελφοποιήσεις τάξεων:
-  Β’ τάξη Λυκείου «Αριστοτέλης/Eastern, Ελληνική Κοινότητα Τορόντο», με  Α-Β τάξη Λυκείου «Πλάτων-Όμηρος», Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ. Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος- Χρήστος Μιχελαράκης και Μιχάλης Πατσατζής
-  8η τάξη Αναγνωρισμένου Σχολείου «Αριστοτέλης, Ελληνική Κοινότητα Τορόντο» , με 6η τάξη 13ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Μάγδα Σιγάλα- Αναστασία Κιορπέ.
-  Β' τάξη Λυκείου «Αριστοτέλης/Eastern, Ελληνική Κοινότητα Τορόντο», με 11&12η τάξη Hellenic American Academy Socrates (Σικάγο, ΗΠΑ). Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Ιωσήφ Καλεντερίδης, Μαστοροδήμος Δημήτρης και Δεληγεώργη Δανάη.


Μαθητές από Τορόντο και Μόντρεαλ δείχνουν ενθουσιασμο για τη γνωριμια τους.
Μιλούν για το ελληνικό στοιχειο που υπαρχει σε καθε πολη και προετοιμάζουν
παρουσιάσεις για την επόμενη επικοινωνία τους τον Απρίλιο
 Εξάλλου, αυτές τις μέρες, το σχολείο "Αριστοτέλης" πρόκειται να υποδεχθεί στο Τορόντο, αντιπροσωπεία μαθητών από το μουσικό σχολείο Λάρισας, που επισκέπτονται τον Καναδά την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού με αντικείμενο την διαπολιτισμική σύνδεση και συνεργασία. Η συνάντηση των μαθητών θα γίνει την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες.  
 Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος που συντονίζουν στο Τορόντο, οι εκπαιδευτικοί Μάγδα Σιγάλα και Θέμης Αραβοσιτάς με τη συνεργασία της Συντονίστριας Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Καναδά, Δέσποινας Xατζηδιάκου, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελλάδα, όπου οι Ελληνονοκαναδοί μαθητές συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν με παιδιά από την Αδελαϊδα της Αυστραλίας και τη Ρόδο. Το πρόγραμμα Κοινοτήτων Μάθησης σε όλο τον κόσμο οργανώνει επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τη Βασιλεία Καζούλλη και τη συνεργάτη της Μαρία Καπλανέρη.

1 comment:

  1. Μπράβο στους/στις μαθητές/τριες και στους/στις εκπαιδευτικούς. Καλή συνέχεια.

    Βασιλεία Καζούλλη

    ReplyDelete