Dec 1, 2012

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Η επίσκεψη του "Αριστοτέλη" στην Ελλάδα και το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι αδελφοποιημένες τάξεις Τορόντο-Αδελαΐδας στην Ακρόπολη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό ταξίδι τμήματος της 12ης τάξης του σχολείου μας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινότητες Μάθησης» του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι μαθητές του «Αριστοτέλη» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά συνομήλικούς τους από το σχολείο «Ροδίων Παιδεία» της Ρόδου και το κολλέγιο «Άγιος Γεώργιος» της Αδελαΐδας, με τους οποίους συνεργάστηκαν μέσω διαδικτύου κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, πάνω σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχεδίασαν επιστήμονες τους Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (ΕΔΙΑΜΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελλάδα ( 16-25 Νοεμβρίου 2012) συνδυάστηκε με ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλάμβανε:

-          Ξεναγήσεις σε χώρους ιστορικής σημασίας και αρχαιολογικά αξιοθέατα, όπως η μεσαιωνική πόλη, το κάστρο των Ιπποτών  και το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου, η ακρόπολη της Λίνδου, η ακρόπολη της Αθήνας και το περίφημο μουσείο της Ακρόπολης.
Επίσκεψη στη γραφική Λίνδο
 
-          Περιηγήσεις στο ιστορικό κέντρο της Ρόδου με ενημέρωση για την αρχιτεκτονική και την ιστορία των σημαντικότερων κτιρίων του νησιού. Εκδρομή στη γραφική Καλλιθέα στο πανέμορφο  χωριό της Λίνδου όπου εκτός της Ακρόπολης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα «καπετανόσπιτα», να κάνουν εικαστικές δραστηριότητες  και να μάθουν για τον τρόπο ζωής και τις ασχολίες των κατοίκων.
-          Συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου, όπως το Δήμαρχο Ρόδου και τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, που ενημέρωσαν τους μαθητές μας για τη διοίκηση, την οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη που αποτελεί και τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος της περιοχής. Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Μελισσοκομικής, όπου έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για τη μελισσουργεία και παραδοσιακά προϊόντα που συνεχίζουν να παράγουν οι Δωδεκανήσιοι  εδώ και πολλούς αιώνες.
Οι ομογενείς συνοδοί εκπαιδευτικοί με τη
  Βασιλεία Καζούλλη υπεύθυνη των Κοινοτήτων Μάθησης
από το Παν. Αιγαίου και το διευθυντή β΄θμιας εκπ/σης Ρόδου.
 
Παράλληλα οι μαθητές των δυο σχολείων της ομογένειας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα τόσο στο δημόσιο σχολείο Βενετόκλειο όσο και στο «αδελφοποιημένο» σχολείο «Ροδίων Παιδεία», όπου συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες σχετικές με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν αφιέρωμα στο νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και διδάχτηκαν το τραγούδι «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» που τραγούδησαν στη διάρκεια εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του σχολείου. Παρακολούθησαν παράσταση θεάτρου σκιών, που προετοίμασε η τάξη του «Αγίου Γεωργίου» με το έργο ο Καραγκιόζης στην Αυστραλία, στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι ίδιοι οι μαθητές. Διδάχτηκαν παραδοσιακούς χορούς της Ρόδου, συμμετείχαν θεατρικά δρώμενα και σε αθλητικές δραστηριότητες.
 
Στο σχολείο Ροδίων Παιδεία


Ακόμη, τα ελληνόπουλα της διασποράς παρουσίασαν στους φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου ένα δείγμα της δουλειάς τους από το ελληνικό σχολείο, μιλώντας και για τις εμπειρίες των μεταναστών-προγόνων τους και περιγράφοντας πώς κατάφεραν να ριζώσουν και να αναπτυχθούν στις νέες τους πατρίδες.  
Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να συλλέξουν σημαντικές εμπειρίες, να δημιουργήσουν φιλίες με ελληνόπουλα που ζουν σε διαφορετικές χώρες και να ενισχύσουν την ελληνομάθεια και τις γνώσεις τους για την ελληνική ιστορία, γεωγραφία και τον πολιτισμό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το πρόγραμμα αυτό, που έχει τον τίτλο «Ελληνόγλωσση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά», εκπονήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανατέθηκε στο ΕΔΙΑΜΜΕ (2011-2013), προκειμένου να αποτελέσει συνέχεια του προγράμματος «Παιδεία Ομογενών» που λειτούργησε το διάστημα 1997-2010 με παραγωγή διδακτικού υλικού και τακτική επιμόρφωση των ομογενών εκπαιδευτικών.

Η νέα φάση του προγράμματος περιλαμβάνει τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας τα ελληνικά σχολεία σε όλο τον κόσμο αποκτούν διαδραστική πρόσβαση σε βιβλία και διδακτικές πηγές αλλά και τη δυνατότητα να συγκροτούν κοινότητες μάθησης και να συνεργάζονται με αδελφοποιημένες τάξεις σε όλο τον κόσμο. Υπεύθυνοι για το πρόγραμμα είναι η νέα διευθύντρια του ΕΔΙΑΜΜΕ, Άσπα Χατζηδάκη και ο Μιχάλης Δαμανάκης π. διευθυντής του Κέντρου και εμπνευστής του δικτύου ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά

No comments:

Post a Comment