Jan 25, 2012

Απεβίωσε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο «παγκόσμιος Έλληνας» όπως τον έχουν αποκαλέσει, άφησε την τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 77 ετών, μετά από δυστύχημα με μοτοσικλέτα κατά τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας.Υπήρξε σπουδαίος σκηνοθέτης και είχε λάβει πολλές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών, ο Χρυσός και Αργυρός Λέων της Βενετίας και αρκετές ακόμα άλλες.

Γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1961 έφυγε για τη Γαλλία όπου σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογραφική τέχνη. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε πρώτα με την κριτική κινηματογράφου και αργότερα με τη σκηνοθεσία.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η «Αναπαράσταση» (1970) που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε ξένα φεστιβάλ.

Τη δεκαετία του 1970 σκηνοθέτησε μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του: τις «Μέρες του ‘36» (1972), τον πολυβραβευμένο «Θίασο» (1974) και τους «Κυνηγούς» (1977). Ο «Μεγαλέξαντρος» το 1980 απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία.Ακολούθησαν το «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), ο «Μελισσοκόμος» (1986), το «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988) και το «Μετέωρο βήμα του Πελαργού» (1991), όλες πολυβραβευμένες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1995 «Το βλέμμα του Οδυσσέα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1998, το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες κέρδισε η «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».Οι ταινίες του «Ο Θίασος» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα» περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 100 καλύτερες ταινίες του κινηματογράφου.
Υπήρξε μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Βρυξελλών, Παρισιού, Grenoble και Essex.
Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς της 7ης Τέχνης

Μάγδα Σιγάλα.

Read the article in English from the Greek Reporter

No comments:

Post a Comment