Jan 16, 2012

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΝΤΑΡΙΟ 2012



Δρ. Δέσπονα Χατζηδιάκου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Καναδά
Στις 14 και 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο Διημερίδα-Συμπόσιο Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης, με σκοπό την επιμόρφωση και δικτύωση των καθηγητών δασκάλων και νηπιαγωγών που διδάσκουν ελληνικά σε ημερήσια, απογευματινά και Σαββατιανά σχολεία.

Το εκπαιδευτικό συμπόσιο οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Καναδά, Δέσποινας Χατζηδιάκου σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο-Καναδά και το Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών Οντάριο. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο και στο ημερήσιο ελληνορθόδοξο σχολείο «Μεταμόρφωση».
Παρέστησαν και χαιρέτησαν τις εργασίες της διημερίδας, ο Επίσκοπος Ανδίδων και πρώην Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Χριστοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Δημήτριος Αζεμόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ιάκωβος Γηραγκοσιάν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Νίκωνας Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Παιδείας της ΕΚΤ Γιάννης Κακαγιάννης, η αντιπρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας κα Αμυγδαλίδη, η επικεφαλής του προγράμματος Διεθνών Γλωσσών του Toronto District School Board, Judy Whitfield με συνεργάτες της, η επιθεωρήτρια του TDSB Sandy Spyropoulos, και πολλοί ομογενείς διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί.


H επιθεωρήτρια του TDSB Sandy Spyropoulos

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα του συμποσίου, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Sabrina Higgins, AIA Curriculum Coordinator University of Ottawa σχετική με την εισαγωγή ενότητας για την αρχαία ελληνική ιστορία στα προγράμματα διδασκαλίας της ιστορίας για μαθητές 5ης δημοτικού των καναδικών σχολείων.
Στη συνέχεια ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά του «Διόνυσου» -χορευτικού σχήματος της ΕΚΤ- και από το θέατρο Νεφέλη με αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Φωνάζει ο κλέφτης» που πρόκειται να παρουσιαστεί σε λίγες μέρες από την πρωτοπορειακή  κοινοτική θεατρική ομάδα.

Στη συνέχεια της βραδιάς, τους συμμετέχοντες δεξιώθηκε η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο κι ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Οντάριο με την ευγενική χορηγία του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Τορόντο που υποστηρίζει πάντα τις εκδηλώσεις για την Ελληνική Παιδεία.

Την Κυριακή, δεύτερη ημέρα του συμποσίου, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν διαλέξεις στα εξής θέματα:
Η Μαρία Ξενικάκη και Μαρία Διολίτση παρουσίασαν
το θέμα της διδασκαλίας πολλαπλών επιπέδων

• Παρουσίαση της σειράς βιβλίων «Μαργαρίτα» (Δήμος Βιδούρας, αποσπασμένος εκπαιδευτικός)

• Παρουσίαση προσωπικής εργασίας-συγγραφής σειράς εκπαιδευτικών βιβλίων «Μαθαίνοντας Ελληνικά » (Μαίρη Θώδα, εκπαιδευτικός από το Κάλγκαρι)

 • «Νέες Τεχνολογίες και Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση» (Θέμης Αραβοσιτάς-Διευθυντής Γραφείου Παιδείας Ε.Κ.Τ., Μάγδα Μεταξά-Σιγάλα, αποσπασμένη εκπαιδευτικός)

• «Διδασκαλία σε τάξη πολλαπλών επιπέδων-Συνδιδασκαλία» (Μαρία Ξενικάκη, Program Officer International Languages Elementary TDSB, Μαρία Διολίτση, εκπαιδευτικός)

• «Βασικές Αρχές της Ελληνικής Γραμματικής-Θεωρία και Πράξη» (Σπύρος Βολονάκης, Διευθυντής Γραφείου Παιδείας Μητρόπολης)

• «Διαφορετικές Μέθοδοι Επικοινωνίας στα Ελληνικά» (Δρ. Δέσπονα Χατζηδιάκου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Καναδά)

• «Ο Κόσμος του Παιδιού» (Νάνσυ Μυλωνά, Διευθύντρια Πολιτιστικού Τμήματος Ε.Κ.Τ.)


Οι συνδιοργανωτές Σπύρος Βολονάκης Δέσποινα Χατζηδιάκου,
 Μαρία Ξενικάκη και Θέμης Αραβοσιτάς
Οι παρουσιάσεις έγιναν σε αίθουσες του ημερήσιου σχολείου της Μεταμόρφωσης. Η διευθύντρια του σχολείου Άννα Σαραντίδου φρόντισε για την άψογη φιλοξενία των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν με ιδαίτερο ενθουσιασμό στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με θεία λειτουργία στις 8 το πρωί, χοροστατούντος του Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και συνεχίστηκε ως τις 5 το απόγευμα.

Συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 120 εκπαιδευτικοί από το Τορόντο, Χάμιλτον, Λόντον κι άλλες πόλεις του Οντάριο ενώ παρέστη και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ όπου και θα φιλοξενηθεί το επόμενο συμπόσιο για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στον Καναδά.

Κλείνοντας τις εργασίες του συμποσίου, το οποίο κάλυψαν εκτενώς τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, οι συνδιοργανωτές δρ. Δέσποινα Χατζηδιάκου, Μαρία Ξενικάκη, Σπύρος Βολονάκης και Θέμης Αραβοσιτάς ευχαρίστησαν τους εκπαιδευτικούς για την παρουσία τους και κατέληξαν σε μια κοινή δέσμευση για συνεργασία όλων των φορέων προς όφελος των ελληνικής παιδείας και την καλλιέργεια της γλώσσας και του πολιτισμού μας για τις επόμενες γενιές των Ελληνοκαναδών.



No comments:

Post a Comment