Nov 14, 2011

Συνέδριο για την ελιά και τους πολιτισμούς της Μεσογείου


O καθηγητής Κenneth Barlett
Η ελιά είναι  ένα από τα πολυτιμότερα φυτά για τον άνθρωπο και ειδικά για τους λαούς της Μεσογείου που έχουν την τύχη να απολαμβάνουν τους καρπούς της εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Παράλληλα με τη θρεπτική  αξία του ελαιολάδου,  η ελιά αποτελεί και  σύμβολο ειρήνης, προόδου  και συνεργασίας  για τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα.



O Γ. Πρόξενος κ. Δημήτρης Αζεμόπουλος 



Εκπρόσωποι  τεσσάρων χωρών της περιοχής αυτής, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ,  βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Royal Ontario Museum, στο  Τορόντο για να γιορτάσουν την κοινή τους κληρονομιά με μουσική, χορό και γεύσεις που μετέφεραν  το άρωμα του ελιάς  στον Καναδά.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Καναδικό Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το St Michael’s College υπό την αιγίδα των Γενικών Προξενείων των τεσσάρων χωρών  στο Τορόντο.

Τα κορίτσια της "Νεφέλης" εντυπωσίασαν 


Βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Κenneth Barlett ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια της ελιάς στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και παρουσίασε στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύουν το ελαιόλαδο ως πηγή ζωής, οικονομικής ανάπτυξης, πολιτισμού και παράδοσης για τους λαούς της περιοχής. 


Μουσικός από τη Γαλλία
 Εκπροσωπώντας τους διπλωμάτες των μεσογειακών χωρών, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, κ. Δημήτρης Αζεμόπουλος αναφέρθηκε στην ιδαίτερη σημασία της ελιάς για τον ελληνικό λαό και τόνισε την συμβολική αξία του φυτού που σύμφωνα με τη μυθολογία δώρισε η Θεά Αθηνά στους κατοίκους της πρωτεύουσας για να την ανακηρύξουν σε προστάτιδα θεά τους και να χαρίσουν στην πόλη τους το όνομά της.


Μουσικοί από το Ισραήλ
Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν μουσικοί από τις χώρες της Μεσογείου ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε η θεατρική ομάδα Νεφέλη, της Ελληνικής Κοινότητας  Τορόντο που παρουσίασε παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς μας, ενθουσιάζοντας τους εκατοντάδες  παρευρισκόμενους οι οποίοι στο τέλος της βραδιάς  απόλαυσαν  λιχουδιές της μεσογειακής κουζίνας που δίκαια θεωρείται η κορυφαία στον κόσμο.

Νεαρός Ιταλός δεξιοτέχνης στο ακορντεόν
Στο ακαδημαϊκό μέρος του συνεδρίου, που ακολούθησε την επόμενη μέρα παρουσιάστηκαν ομιλίες με θέματα σχετικά με την ελιά από διαφορετικές επιστημονικές οπτικές.


 Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο καθηγητής Ιστορίας από την έδρα Ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου York, κ. Σάκης Γκέκας με θέμα The olive oil Economy of Corfu from the 16th to the 19th century  και η Μαρία Χναράκη από το Πανεπιστήμιο Drexel, με θέμα «Singing the Tree: The olive Oil Culture in Cretan Folk Poetry».



No comments:

Post a Comment