Feb 22, 2011

Τουλάχιστον 250.000 ομογενείς της Αυστραλίας μιλούν ελληνικά στο σπίτι



Φωτογραφία της  Stephanie Papadimitropoulos,
Από το  Greek Australian Reporter, 11 Μαρτίου 2010.
 Η Ελληνική γλώσσα είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς και θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό πρόγραμμα διδασκαλίας γλωσσών καθώς αποτελεί θεμέλιο για τις άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως υποστηρίζει το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο στην Επιτροπή ACARA.
Η Επιτροπή Παιδείας του Εθνικού Συμβουλίου σημειώνει στην έκθεσή της προς την Επιτροπή, ότι η ένταξη της ελληνικής γλώσσας στο εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με περιορισμένο κριτήρια, υποβαθμίζει τη σημασία της για την Αυστραλία και όλο τον κόσμο. Επιπλέον, συνιστά τη χρησιμοποίηση κριτηρίων που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα τη διδασκαλία της ελληνικής (αρχαίας και νέας) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το Εθνικό Συμβούλιο ζήτησε την ένταξη της ελληνικής γλώσσας κατά το πρώτο στάδιο διαμόρφωσης του Εθνικού Αναλυτικού Προγράμματος.
Η Επιτροπή Παιδείας του Εθνικού Συμβουλίου σημειώνει ότι η ελληνική γλώσσα:
-Ομιλείται στο σπίτι από 250.000 Έλληνες και Κύπριους
-Διδάσκεται σε 40.000 μαθητές στην Αυστραλία. Από αυτούς ποσοστό 32% δεν είναι ελληνικής καταγωγής και φοιτούν σε δημόσια σχολεία.
-Είναι το μέσο επικοινωνίας για 500.000 Έλληνες και Κύπριους της Αυστραλίας
Επιπλέον, πρόσφατες κοινωνιογλωσσικές έρευνες δείχνουν ότι η ελληνική γλώσσα θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται ευρέως από την Ελληνική κοινότητα τουλάχιστον μέχρι το 2030. Η επιτροπή σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία θα παραμείνει ισχυρή κοινωνικο-οικονομική οντότητα και θα συμβάλει στην ενίσχυση του οικονομικού και πολιτιστικού προφίλ της Αυστραλίας.
Τέλος, η ελληνική γλώσσα θα υποστηρίζεται έντονα από την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση.

Πηγή: Greek Australia Reporter ( read the article in English )

No comments:

Post a Comment