Oct 28, 2010

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΟΧΙ ( OXI links to video)

Ο ελληνισμός τιμά σήμερα την εθνική μας γιορτή με παρελάσεις, σχολικές γιορτές  και διάφορες εκδηλώσεις.
Στο Τορόντο η Ελληνική Κοινότητα διοργανώνει παρέλαση με τη συμμετοχή όλων των εθνοτοπικών συλλόγων, σχολείων και ελληνοκαναδικών αρχών.
Η παρέλαση γίνεται την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου στην οδό Danforth και ξεκινά στη 1 μ.μ.


 

 ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40


 
Το 1939 ξέσπασε στην Ευρώπη ένας μεγάλος πόλεμος που ονομάστηκε Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος  γιατί στα χρόνια του, μέχρι να σταματήσει, το 1945, πολέμησαν πολλές χώρες σε όλη τη γη.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες , σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από πείνα και αρρώστιες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Στην Ελλάδα ο πόλεμος αυτός έφτασε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 όταν ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα ζήτησε να αφήσει η Ελλάδα να μπουν στο έδαφός της στρατεύματα της χώρας του που εκείνα τα χρόνια μαζί με τους Γερμανούς στην Ευρώπη πολεμούσαν εναντίον των Βρετανών, των Γάλλων , των Ρώσων και άλλων συμμάχων τους.

 

Η απάντηση της Ελλάδας ήταν ΟΧΙ και σε λίγες ώρες χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες με πυροβόλα, κανόνια και αεροπλάνα επιτέθηκαν από τα βόρεια, εκεί που βρίσκονται τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
Οι Έλληνες δεν φοβήθηκαν.Αν και πολύ λιγότεροι από τους αντιπάλους τους αγωνίστηκαν γενναία,στο μέτωπο της Πίνδου και κατάφεραν να αποκρούσουν την ιταλική επίθεση και να χαρίσουν στους Συμμάχους την πρώτη νίκη εναντίον στρατού του Αξονα.
Χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες και σκληρές μάχες και με τους Γερμανούς του Χίτλερ ,που ήρθαν να βοηθήσουν το στρατό του Μουσολίνι για να πέσει η Ελλάδα, και να μπουν οι κατακτητές στην Αθήνα (Απρίλιος του 1941). Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια, της κατοχής (1941-1944), με τους Έλληνες να υποφέρουν αλλά και να αντιστέκονται προκαλώντας προβλήματα στον εχθρό.

 

Με την στάση τους οι Έλληνες σε αυτό τον πόλεμο βοήθησαν σημαντικά τον αγώνα ενάντια στον παρανοϊκό Χίτλερ και τους συμμάχους του. Οι Γερμανοί ξόδεψαν πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις στην Ελλάδα και έτσι καθυστέρησαν την επίθεσή τους στη Ρωσία. Όταν άνοιξαν και αυτό το μέτωπο ήταν πια χειμώνας και δεν κατάφεραν να περάσουν στην παγωμένη χώρα.
Στον πόλεμο μπήκαν και οι Αμερικανοί στο πλευρό των Συμμάχων ενώ οι Ιάπωνες πήγαν με τους Γερμανούς.΄Εγιναν τρομερές μάχες στη στεριά , στον αέρα , στη θάλασσα. Μέσα σε πόλεις και χωριά, σε ερήμους, σε ζούγκλες, σε παγωμένα τοπία, σε ψηλά βουνά.

 

Ο τρομερός αυτός πόλεμος έφτασε κοντά στο τέλος του με την απόβαση στη Νορμανδία
D-Day), όταν τεράστιες δυνάμεις Αμερικανών, Καναδών, Βρετανών και άλλων Συμμάχων άρχισαν την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους Γερμανούς και τελικά έφτασαν μέχρι την πρωτεύουσά τους ,το Βερολίνο , μετά από πολλές μάχες.

Τελευταίοι παραδόθηκαν στους Συμμάχους οι Ιάπωνες αφού χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, για πρώτη φορά στην ιστορία, ατομικές βόμβες , στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (1945),με τεράστιες καταστροφές στο λαό της χώρας και το περιβάλλον.
Οι΄Ελληνες στον πόλεμο αυτό , όπως πάντα στην ιστορία τους, πολέμησαν για την ελευθερία της χώρας τους και μάλιστα τόσο γενναία ώστε ο Άγγλος πρωθυπουργός Winston Churchill να πει: "από εδώ και πέρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Εδώ ( κλικ )  θα βρείτε τραγούδια της εποχής ( με τη Σοφία Βέμπο ) και σχετικά βίντεο-ντοκιμαντέρ.

 




No comments:

Post a Comment