Sep 19, 2010

35o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ


Τη δόξα του Hollywood πήρε για 10 μέρες η πόλη του Τορόντο αφού φιλοξένησε διάσημους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και ανθρώπους της έβδομης τέχνης που συμμετείχαν στο TIFF (Toronto International Film Festival).

To διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Τορόντο συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια ζωής και φέρνει στην πόλη πολλά διάσημα ονόματα του χώρου, όπως ο Robert DeNiro, ο Woody Allen και πολλοί άλλοι. Στο φετινό φεστιβάλ προβλήθηκαν περίπου 300 ταινίες από 60 διαφορετικές χώρες.

Από αυτές οι 122 έκαναν στο Τορόντο την παγκόσμια πρεμιέρα τους. Ανάμεσά τους ήταν το έργο «Rabbit hole» («Λαγότρυπα») με τη Nicole Kidman, το «Black swan» («Μαύρος κύκνος») με τη Natalie Portman (εικονιζόμενη), το «What's Wrong With Virginia» στο οποίο πρωταγωνιστεί η Jennifer Connelly και ο Ed Harris, το «Hereafter» του Clint Eastwood με τον Matt Damon, το «The town» («Η πόλη»), με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Ben Affleck, και το δικαστικό δράμα του Robert Redford «The conspirator».

Από ελληνικής πλευράς στη μεγάλη αυτή καναδική κινηματογραφική διοργάνωση, συμμετείχε η ταινία «Attenberg» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη στο τμήμα των «ανακαλύψεων» («Discovery section»). Παράλληλα προβλήθηκε και η ελληνοτουρκική συμπαραγωγή «Περούκα» του Τεϊφούν Πιρσελίμογλου.
Είναι γνωστό πως το Τορόντο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αγαπημένος προορισμός κινηματογραφικών παραγωγών για τα γυρίσματα αμερικανικών κυρίως ταινιών, εξαιτίας της ομοιότητας του σκηνικού της πόλης με αυτό της Νέας Υόρκης και του Σικάγου.

Εκείνο που κάνει ενδιαφέρον το φεστιβάλ κινηματογράφου στο Τορόντο είναι το γεγονός ότι πραγματοποιείται νωρίς το φθινόπωρο, δίνοντας την ευκαιρία στους σινεφίλ να παρακολουθήσουν πρώτοι και να «ανακαλύψουν» ταινίες που ενδέχεται να διακριθούν στη διάρκεια της χρονιάς.
 Στο πρόσφατο παρελθόν εδώ έγιναν τα «αποκαλυπτήρια» ταινιών όπως  «American Beauty», "Slumdog Millionaire" και"The Hurt Locker" που στη συνέχεια σάρωσαν τα βραβεία όσκαρ. Επίσης στο Τορόντο προβάλλονται συχνά και μικρότερες παραγωγές που εξελίσσονται σε κινηματογραφικά διαμάντια όπως το συγκλονιστικό δράμα του Oliver Schmitz, «Life Above All» με θέμα τον αγώνα ενός εφήβου να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του.

TRANSLATE: TO READ THE ARTICLE IN ENGLISH USE THE SIDEBAR "TRANSLATE US" OPTION.
BY ENABLING THE GOOGLE TRANSLATOR FEATURE YOU WILL BE ABLE TO READ THE CONTENT IN ENGLISH BUT IT MAY NOT MAKE MUCH SENSE ( TRY TO RE-TRANSLATE THE ENGLISH VERSION IN GREEK WITHOUT GOING BACK TO THE ORIGINAL GREEK VERSION....GOOD LUCK)

 ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT:
  1. Βρες πληροφορίες και κάνε τη δική σου παρουσίαση για άλλα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.
  2. Βρες πληροφορίες για ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου.
                      
Πηγές: Wikipedia, List of films shot in Toronto, TIFF(Toronto International Film Festival), Voice of America (Toronto Festival Becomes Center of Film World), e-go.gr/ΣΙΝΕΜΑ

No comments:

Post a Comment