Jun 12, 2011

Ελληνικές παραλίες με τη δική τους ιστορία

Κάθε τόπος έχει τη δική του ιδαίτερη ιστορία κι από αυτό τον κανόνα δεν εξαιρούνται οι πανέμορφες ελληνικές παραλίες που κρύβουν πάντα μυστικά γύρω από το όνομά τους ή τα χαρακτηριστικά του τοπίου που τις περιβάλλει. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα μπορεί κανείς ν' ανακαλύψει μικρούς παράδεισους και να μάθει  εντυπωσιακά πράγματα για τη φύση, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. Καθώς το καλοκαίρι μπαίνει πλέον για τα καλά, τι πιο επίκαιρο από το να επισκεφτούμε έστω νοερά τις ελληνικές θαλάσσες για να εξερευνήσουμε τα μαγικά ακρογιάλια της Μεσογείου.



ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ-ΚΡΗΤΗ

Στην ανατολική Κρήτη, κοντά στο Παλαίκαστρο- Σητείας βρίσκεται το Βάι, το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης. Περισσότεροι από 4.500 φοίνικες δημιουργούν ένα τροπικό σκηνικό που παραπέμπει σε εξωτικούς προορισμούς της Ασίας, της Αφρικής ή της Καραϊβικής. Κι όμως πρόκειται για φοίνικες που είναι γέννημα-θρέμα της κρητικής γης, κόντρα στους μύθους που αποδίδουν τη δημιουργία του φοινικόδασους σε πειρατές και στρατούς αραβικής προέλευσης  Παραλία οργανωμένη, ιδανική για όσους θέλουν να μαυρίσουν σε χρόνο ρεκόρ και κρυστάλλινα νερά συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο (ΚΛΙΚ)




ΝΑΥΑΓΙΟ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ


Μια από τις πολυ-φωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας είναι το ναυάγιο της Ζακύνθου. Η ιστορία της παραλίας,με τη σημερινή της μορφή ξεκίνησε το 1982, όταν το πλοίο Παναγιώτης που μετέφερε λαθραία  τσιγάρα βρέθηκε ακυβέρνητο  κι επέσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Οι ντόπιοι αναφέρουν  χαρακτηριστικά χιλιάδες κούτες τσιγάρων να επιπλέουν στο νερό και ανάμεσα τους τα μέλη του πληρώματος να κολυμπούν για να ξεφύγουν από την ακτοφυλακή. Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο από τη θάλασσα  κι είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού (ΚΛΙΚ )


ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ-ΠΑΡΟΣ


H πιο διάσημη παραλία της Πάρου  βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρμου της Νάουσας. Το όνομά της το χρωστά στο ιδιόμορφο σχήμα της. Είναι περιτριγυρισμένη από βράχια και σχηματίζει μια φυσική κολυμπήθρα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα γρανιτένια βράχια, που σμιλεμένα από τα κύματα, σχηματίζουν πρωτότυπα σχέδια και μοιάζουν με φυσικά γλυπτά. Η παραλία Κολυμπήθρες, είναι οργανωμένη (διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες) και λόγο της ξεχωριστής ομορφιάς της, αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Κοντά στην παραλία υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις Κολυμπήθρες είτε με καραβάκια  είτε οδικώς.

ΠΕΡΙΣΣΑ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 
Τοποθετημένη στο νοτιοανατολικό σημείο του νησιού, απλωμένη σε μήκος 7 χλμ είναι η πιο γνωστή παραλία της Σαντορίνης. Η κατάμαυρη άμμος της συμβάλει στο μυστηριακό τοπίο της Σαντορίνης καθώς παραπέμπει  στην έκρηξη του ηφαιστείου που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και της ιστορίας του. Με καθαρά βαθιά νερά και πλήρως οργανωμένα beach bars και ταβερνούλες ακριβώς πάνω στη θάλασσα, η Περίσσα  είναι μια από τις πιο φιλόξενες παραλίες της Θήρας. Το φυσικό προνόμιο της, είναι η ασπίδα προστασίας που προσφέρει στους λουόμενους από τα ενοχλητικά μελτέμια, τους αέρηδες που πνέουν από τα βόρεια μαστιγώνοντας  τα νησιά του Αιγαίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Και πώς το καταφέρνει αυτό η Περίσσα; Ας είναι καλά ο Προφήτης Ηλίας, ο εντυπωσιακός  βράχος που καλύπτει σαν τεράστια ομπρέλα τη βόρεια πλευρά της αμμώδους παραλίας ( ΚΛΙΚ )


Μπορείτε  να συμβάλετε στην ενημέρωσή μας για τις ελληνικές παραλίες στέλνοντας μας τη δική σας φωτογραφία από την αγαπημένη σας παραλία μαζί με τη σχετική ιστορία. Για τους χρήστες του FACEBOOK η σελίδα που ακολουθεί περιέχει λίστα με τις περισσότερες παραλίες της Ελλάδας καθώς και σχόλια παραθεριστών: http://www.facebook.com/bestgreekbeaches

No comments:

Post a Comment